Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #39
...dersom du skulle ha problemer med å finne ut av det selv
12. mai 2020

Knut Nærum, forfatter og satiriker

En del ting jeg har hatt glede av å gjøre, og som kan fungere for andre: Lese mye. Tro at folk som er uenig med meg, ikke nødvendigvis er onde. Si ja før jeg rekker å tenke på grunner til å si nei. Sykle. Gå til fots dit jeg skal hvis jeg har tid. Sørge for å ha tid. Bruke solkrem. Dra til deler av Norge hvor jeg ikke har vært før. Lære meg å spille gitar, i hvert fall litt. Alltid ha med noe å skrive på. Ikke bli så jordnær at jeg ikke kan sette pris på pinsettmat. Tåle at andre er flinkere. Bli eldre uten å ta det som en personlig fornærmelse. Ikke drikke alkohol hver dag. Forsøke å svare når noen spør. Ikke krangle med fremmede på Internett. Ikke klikke på nettavistitler som «Dette får nettet til å koke». Late som om jeg har tenkt å se alle de seriene folk anbefaler. Heller bruke tida på en av verdens beste filmer gjennom tidene enn to–tre episoder av en helt grei serie. Bruke tanntråd.  

Noen ting jeg skulle ønske jeg hadde gjort, men som det ikke er for sent å gjøre: Lære meg å sjonglere. Danse mer. Tegne mer. Gjøre noe mer for andre. Lese mer. Lese ut Forbrytelse og straff.  

Henrik Øxnevad, forfatter

Du skal løpe, inn i skauen eller opp et fjell, eller ut på ei brygge. Løp, eller gå eller svøm. Sykle om du vil, poenget er at du skal reise bort fra folk. Også må du ha med deg headphones, eller propper, for du skal høre på en låt, en sang, som du kan ordentlig godt. Syng med, brøl teksten, dans så du veiver med armene og slå tørre pinner inn i svære stein så pinnene sprenger, men gjør det til musikken. 

Mens du er her, aleine, så skal du drite i leksene. Drit i hele skoleopplegget. Om du vil tenke på skolen seinere så er det helt i orden, men skubb bort ansvaret mens du er her, for her er det bare deg og musikken. Vit at det er okei å hate den ene læreren, og at det ikke er noe i veien med å føle seg helt på bunn og full av dritt. Slå de der følelsene bort med de tørre pinnene, eller enda bedre, slå dem enda nærmere og inn i deg selv, la dem finnes.

Du skal finnes, en dag i måneden, skal du, bare du, finnes.

Og så skal du la livet gå videre. 

Selma Joner, ansvarlig redaktør i Universitas

Det du skal gjøre er å ta den dagen på sofaen.   Du skal ikke banke deg selv opp for at ting går treigt, for at du ikke leste Faust under koronakrisen. Du skal ikke bli engstelig for at du ikke benytter deg av solskinn, står opp til samme rigide tid hver dag, eller svikter på 30 day Yoga challenge with Adriene. Du skal gjøre det som gjør hodet litt lettere, det være seg «Love Island UK» eller «Urix på lørdag».  

For å sitere en klok mann som vet hva han driver med, Thomas Hylland Eriksen. Det du skal gjøre er «å studere spennende fag på universitetet uten at du helt vet hva du skal bruke dem til. Det gjør at du får et rikere liv».  

Det du skal gjøre er å si ja. Du skal si ja selv når bedragersyndromet er så akutt at det virker til å spise opp både innvoller og nattesøvn. Plutselig åpnes en dør her og et vindu der, og du havner på en overraskende vei som kan vise seg å være helt riktig.  

Og! Du skal selvfølgelig alltid bruke solkrem.

  LES OGSÅ: Fem kule folk forteller deg hva du skal gjøre #38