Vest er best
Stoffs moteguru er tilbake med de nyeste trendene – Denne gangen er strikkevesten i fokus.
12. mai 2020

Vesten ble erklært et trendplagg av Minmote den 24. april, samtidig som de inviterte til «veste-fest». Selv streifet tanken meg allerede i november, da stadig flere av våre danske og svenske it-jenter ble observert i plagget. Straks startet leteaksjonen på Tise, Finn, og Fretex. Da disse ikke leverte, og fastfashion-butikkene enda ikke hadde rukket å produsere et estetisk tilfredsstillende eksemplar, kom tanken om å lage en selv.  

 

Funksjonell bestefar-mote

Vesten er enkelt og greit et ermeløst klesplagg. Tradisjonelt har den nærmest vært et festplagg, i den forstand at den gjerne brukes i kombinasjon med flotte drakter eller under den klassiske dressen. Vesten har i stor grad variert fargemessig, men gjerne i mer silkeaktige stoffer – med eller uten broderier. Tidlig på 2000-tallet ble det imidlertid mote å bruke dress-vesten alene uten blazer. Dette er en trend som moteguruen selv sterkt vil fraråde, men dersom det er din vibe bør du selvsagt stole på egen intuisjon.  

Vesten som er tilbake i motebildet er strikkevesten, en strikket genser uten ermer. Gjerne som tilbehør til sports-antrekk, men også til hverdags og fest over løse skjorter, bluser eller jumpsuits. Strikkevesten ble mote for første gang på 1920-tallet, men kom enda sterkere tilbake på 1970-tallet. Det er denne i som størst grad inspirerer de vi ser i dag. For som i alle andre sesonger, fornyes og gjenskapes 70-tallsestetikken på moteukene: Nå både hos de store motehusene Prada, Gucci, Raf Simons, og Jil Sander. Sistnevnte kjører dog en forfinet 90-talls variant i hvit, med ekstra høy hals stylet med en lav dott og stor ørepynt.   

90-tallsvesten står i kontrast til bestefar/bestemor-estetikken, som i stor grad har dominert streetstyle-motebildet: Gjennom instragrambrukere som @gramparents, romantiseres beige bukser, funksjonelle sneakers, og sist men ikke minst: vesten. Appellen med bestefar-mote er ikke bare de minimalistiske snittene, og den nøytrale fargeskalaen, men også funksjonaliteten det medfører. For oss frysepinner, kanskje spesielt i en by som Bergen hvor alle årstidene kommer på én og samme dag, er vesten gull. En alternativ inspirasjonskilde til veste-mote, kan finnes i NRKs Vestavind fra 1994, som tar oss gjennom tidsperioden 1945-1972. Her kan også silkesjal i form av skaut spottes hyppig. Man kan jo undre om hele hipstereliten i Bergen har hentet inspirasjonen herfra?   

 

Strikk den selv

Når økonomien er trang, garnet billig, og man plutselig sitter igjen med ekstremt mye fritid, oppstår behovet for en ny hobby. I disse koronatider (jeg lovet meg selv å aldri benytte meg av det uttrykket men men) florerer Instagram med kvinnelige strikkegründere. Disse er nesten utelukkende danske: Men fortvil ikke oppskriftene finnes også på norsk. Vestene finnes i pastellfarger, høy- eller v-hals, noen med striper, ruter eller bare ensfarget. Enkelte er i mohair, mens andre er i bomull eller tykt ull. Jeg er allerede i gang med mitt andre eksemplar i form av en stripete v-halsvariant i ulike nyanser av rosa og lilla. Men om ferdighetene ikke strekker til, sitter det trolig en bestemor (eller -far), som vil bli overlykkelig over et nytt prosjekt. Ellers kan man alltids finne en tutorial på Youtube.

LES OGSÅ: Hva skjedde med emokidsa?