Et ærlig bydelsportrett
I 1972 slukte Bergen naboene sine og ble storkommunen vi kjenner i dag. Men hvilke karakterer fikk vi egentlig med på kjøpet?
8. september 2020

Kjære studenter! Velkommen til byen mellom de 7 fjell (eller Norges trofaste regnskjold). Siden vi i Stoff er såpass freidige, tillater vi oss å anta at samtlige av dere har et endimensjonalt bilde av byens innbyggere. Derfor har vi vridd hjernene våre tørre for all lokalkunnskap om karikaturer fra Bergens bydeler, i håp om at denne guiden vil bidra til en følelse av at mangfoldet presiderer og stereotypene regjerer.

 

Arna

Ragge-Rolf fra Arna (28) fullførte ikke studiespesialiserende, men ble helfrelst etter overføring til lastebillinjen på Os. Trives helmaks i jobben som sjåfør hos Asko, men har vært permittert siden mars på grunn av korona. 

Dagene tilbringes stort sett i rolig sideleie med Rådebank i reprise og Monster i glasset. Har vært i et stabilt forhold med sprenggravide frisør-Ramona (20) siden nittenpilogbue. Lovet Ramonas foreldre at de flytter ut av kjellerleiligheten straks han får trucksertifikatet av Nav. Anser klogger og Scania-genser som noe av det fineste som finnes, og har planer om å gifte seg iført lisseslips.

 

Fana

Frikk-Gullik fra Fana (21). Du finner ham lett henslengt på Bybanen på vei hjem fra Fysak med et dyrt brett han knapt har stått på. Ikledd lakserød Moncler-vest, tidsriktig midtskill og chunky Balenciagas. 

Den perfekte sommerdag består av rolig dorging i Fanafjorden med mokkasiner og jakthunder så langt øyet kan se. 

Frikk dagdrømmer også om boblebrunsj og idéballengasjement i McKinsey på Tjuvholmen straks snittet er godt nok for NHH. Selv om han kanskje aller helst skulle blitt hedgehogforvalter? 

Hater Steinerskolen lidenskapelig og fantaserer jevnlig tilbake til poloturneringene på kostskolen i Sveits. Er også over snittet glad i frimureraktige gutteleker da det som kjent er «venner og kjente det går på.»

 

Laksevåg

Amfetamin-Alf (24) fra Laksevåg. Oppfostret på tagging og punk i brutalistiske Loddefjordsblokker. Gikk et år på elektrikerlinjen på Årstad, før han bestemte seg for at hvis han bare spammet vennene med mange nok Soundcloud-invitasjoner, kunne han i hvert fall bli Bergens svar på Stormzy. 

Liker å skrive lange poetiske avhandlinger om den omplasserte mastiffen sin Rex og den kjederøykende moren Grethe-Monica. Er stolt eier av minst fire knokejern – og hvis de ikke er tilgjengelige blir det brostein i «håvve». Er for øyeblikket uten stabil farsfigur, etter at faren Rølpe-René gikk ut for å kjøpe sigaretter for tjue år siden.

 

Fyllingsdalen

Brann-Birger (43) fra Fyllingsdalen. Omtaler Brann stadion konsekvent som «staddaen». Favorittplagget er en fotballdrakt som er blitt et par størrelser for liten etter han forspiste seg på insideburger i vill seiersrus da Brann vant seriegull i 2007. 

Spillerkjøp omtales alltid som om «vi» har kjøpt den og den spilleren, selv om han makset ut kredittkortet på sleeve-tatovering i Thailand i fjor vinter. Selvtilliten beror fullstendig på Branns prestasjoner, da han har søkt jobb hos Tryg forsikring på Oasen siden minst 2008. Studenter kan finne ham i kronisk lykkepromille på Fotballpuben der han med jevne mellomrom forteller om hvordan han kunne blitt proff om det ikke hadde vært for lyskestrekken i 9.klasse.

 

Bergenhus

Informerte-Inge (36) fra Bergenhus, født på en tinntallerken i Marken og er 110 prosent kjuagutt. Pløyde gjennom x antall humanistiske fag i sin ungdom og rakk i samme slengen å treffe sin Marthe på benken utenfor HF-biblioteket. Før Inge ble far elsket han debattkveld på Kvarteret, pils på Hulen, strikkegensere og demonstrasjoner til støtte for Palestina. Nå går dagene stort sett i sykler med ett gir, bærenett og urtehage på altanen i toromsen på Møhlenpris. Når steinerskolebarna Ask og Embla har lagt seg for kvelden leter han etter brukte skalljakker fra Patagonia mens han sipper tidsriktig naturvin. Ser Jordan Peterson-forelesninger i smug, selv om han forsikret Marthe om at han var feminist første kvelden de lå sammen.

 

Ytrebygda

Securitas-Silje (21) Direkte inne fra Fanas blindtarm, eller Ytrebygda om du vil. Med en far som jaktet narkomane på Bergen Storsenter hele sitt liv, var det aldri tvil om Siljes karrierevei. Selv om hun knapt var påtenkt under 9/11 brant denne skjendingen av flyplassikkerhet seg fast på netthinnen hennes.

Væskefylte containere, sikher med turban og lommekniver anser hun derfor som public enemy nummer én. Bevæpnet med en mer sensitiv nese enn 100 narkotikahunder og røntgensyn, står hun alltid parat til å undersøke kroppens hulrom og irrganger, både med og uten hansker, i tro tjeneste hos vår kjære flyplass. Spørsmål om kontaktinfo kan sendes til Stoff, men da bør du ha sett samtlige sesonger av Americas Border Patrol.

 

Åsane

Horisont-Hilde (38). Helsefagarbeideren som kun handler når Åsane Senter har opphørssalg innså tidlig at det å være støttemedlem hos Sats nesten er det samme som å være planfadder.

Når hun ikke henter ungene på fritidsaktiviteter eller går tur langs veikanten i refleksvest, elsker hun å skjelle ut underbetalte 16 år gamle helgevikarer på Ikea. Liker å legge ut visdomsord innhyllet i skyer på sosiale medier og syns Petter Northug «tross alt er en god gutt».

Bedagelig lullet inn i drabantbyens søvndyssende tempo, lever hun fint sammen med mannen Tore som er IT-konsulent og de to barna Emma og William. Tore og Hilde har misjonærsex en gang i uken og drømmer tilbake til bamseklubben på Gran Canaria og påfølgende pappvin på altanen.

 

Årstad

Ambisiøse-Abdi (20) fra Chicago, også kjent som Landås. Det somaliske miljøets unge prins og vennegjengens sjefsbror med stor B.

Har enda ikke helt bestemt seg for om det er Baltimore, Afrikas Horn eller Årstad han hører hjemme, og ble tidligere i år bannet fra Instagram i 10 dager for å ha postet x antall bilder av avdøde Kobe Bryant.

Med koranen i den ene hånden og jointen i den andre, gjør han ofte både bybanen og Sletten senter utrygg med gjengen sin. Hater SIAN og sverger at Barcelona-drakten er «helt ekte bror» – selv om Nike-logoen mangler. Sa til alle i klassen på Nygård skole at han ville bli bedre enn Messi når han vokste opp, men nå for tiden planlegger han å ta opp fag for å komme inn på fysioterapi.