Leder: Kunsten å monotaske
8. september 2020

Ferien er over, og som mange andre trenger jeg å rydde og vaske og gjøre alt annet som ikke inneholder studierelaterte plikter før semesteret er i gang for fullt. Systematisere klesskapet i fargekoder. Tørke støv av gardinstengene. Ta stilling til alle nips og utklipp man har tatt vare på opp igjennom. Så blir jeg sittende på gulvet og mimre over avlagte eksamener og fortrengte studieemner. I en av mine gamle notatbøker fra forelesning står det rablet noe med en strek karikert av kjedsomhet:

 

skulk skolen, les en bok isteden

og hvis du ikke gidder, last ned filmen og se den

 

Sitatet er hentet fra Gatas Parlaments «Til Ungdommen», der rappegruppen gir råd til kommende generasjoner rabulister og røvere, slik de selv har uttalt. Ikke bare er denne setningen fengende, men teksten taler også til min antiautoritære selvrespekt. Du bør ta stilling til hva du konsumerer av tørt papir og tungt fordøyelige formuleringer fra anstalten. Du bør også ta stilling til alt blålyset som skriker rundt deg til enhver tid. All konfettien fra apper som plinger og lyser og sier at du har gjort en god jobb. Reklameplakatene som overbeviser deg om at du gjør en nobel gjerning når du kjøper de økologiske jeansene fra deres etiske kleskolleksjon. Nyhetsmeldingene som oversvømmes av irrelevant innhold om kjendisrølp. Skru det av. Ta stilling til hva du konsumerer. Ta kontroll over egen tid. 

 

Når det er sagt vil jeg slå et slag for boklesning i seg selv. Det er ikke nok å skulke skolen. Du skal også fylle tiden din med noe. Og hva er vel bedre enn å rense hjernen ved å dykke ned i andres ulykke og sorg? Du får kanskje din daglige dose krim og tragedie i nyhetsbildet, men du får aldri ta del i Poirot glede av å løse groteske mordgåter, eller Mattis’ frykt for å miste søsteren sin i Fuglane. Å lese bøker er å sette ditt eget liv på pause. Å lese bøker er å få ta del i andres historie og samtidig få innsikt i deres følelsesliv.

 

Det er kanskje dårlig stil av en leder å anbefale nye studenter å sette nesen dypt i bøker. Men tro meg, som student har du både tid til natterangling, morgenbad, skogsturer og boklesning  – om du bare disponerer tiden din riktig. Hvis studietiden din er en bok, handler den om å spille hovedkarakteren i ditt eget liv. Gjør du ikke det blir du som Rukla i Genanse og Verdighet. Og tro meg igjen – det er ingen skjebne du vil ende opp med. Hadde Rukla lest Dag Solstad hadde han antagelig fått nye innsikter og tatt andre beslutninger i livet. Han ville ikke kastet bort tilværelsen på å være det bergenserne så godt kaller en rævadilter. Tenk på all den tiden du kaster bort ved å ikke lese bøker – når du ikke får sjansen til å få nye innsikter i ditt eget liv!

 

Hvordan skal jeg få tid til å lese bøker, tenker du kanskje. Vel, de som tenker at de ikke har tid er kanskje de som aller helst bør ta seg en bolle og lese en tjukk bok. Når du leser aktiverer du hjernen på en måte du ikke får gjort ved å glane på en skjerm. Det tar kanskje litt tid å komme i lesemodus hvis du er en rastløs sjel – jeg kan godt snakke for meg selv – men det som er så deilig med det tidløse mediet bøker er at du vier tiden din fullt og helt til én ting. Å øve seg på monotasking gir deg tid til å lage sunn studentmiddag, bestige de syv fjell og få nye venner.

 

Lesing er altså et avkoblingsprosjekt som kobler deg på. Det betyr ikke at romaner er forbeholdt ferier. Hvis du leser ting som er gøy ved siden av studiene vil du assosiere lesing med noe hyggelig, ikke bare som en tildelt «oppgave». Jeg kan smøre på i det uendelige: om at lesing er bra for søvnkvaliteten, reduserer stress, øker hukommelsen din, setter igang fantasien, forbedrer ordforrådet og en haug med andre fordeler. Og etter egne erfaringer rydder det hodet minst like effektivt som støvtørking og klesbretting. 

 

Et hot boktips er forresten også å alltid ha med seg en pocket i sekken eller skjortelommen. Det vil bli haugevis med dødtid der ute som du bør benytte deg godt av.

 

Nå skal jeg ikke mase mer. Kom igang å lese magasinet vårt. Det er forresten også et svært godt alternativ til bøker, paraplyer og gavepapir.