Se og hør, her og nå #41
Månedens favoritter.
8. oktober 2020

Album:

Agua – Neste Planet (April, 2020)

Linni (fra yoguttene) og produsenten Kvam (Erlend Lyngstad) har tidligere sluppet tre ep-er og et par singler med prosjektet «Neste Planet». I år slapp de debutalbumet. Siden 2016 har duoen gitt ut tre EP-er innenfor eksperimentell hip hop, og denne skiven glir rett inn i rekken av originale og gjennomførte utgivelser. Kvam spicer opp fete, jazzy samples og danner et detaljert, sammensatt og proft lydbilde. Låtene speiler en melankolsk og drømmende stemning, og Linnis følsomme, svevende historier legger seg oppå beaten, som om de er skapt for hverandre. Selv om linjene og rimene er fete, er det likevel beatsene som er det beste med platen. Personlig digger jeg å ha den på øret når jeg er ute og går, da kommer jeg frem til målet litt fortere.   

 

Låt/musikkvideo: 

Greentea Peng – Mr. Sun (miss da sun) (2019)

Denne RnB/Soul-låten fra London-artisten Greentea Peng, maler et varmt og psykedelisk lydbilde. Greenteas behagelige vokal formidler den daglige lengselen etter Mr. Sun – som her fungerer som en metafor for lykke. Livet går opp og ned, men Greentea får deg til å glemme dette i knappe fire minutter. Teksten handler om det å være deprimert, og på leting etter en bedre og lysere tilværelse. Låten lyder best på anlegg, men er også smooth på øret når du trenger å sone litt ut alene. Musikkvideoen er definitivt verdt å sjekke ut: Den har en hypnotisk stemning der Greentea beveger seg mellom mørke metrostasjoner og solfylte blomsterenger. Dette forsterker kontrastene i teksten, og utvider låtens helhetlige uttrykk.

 

Serie: 

Mike Judge Presents: Tales From the Tour Bus (2017-2018, HBO Nordic)

Mike Judge (Beavis and Butthead og Silicon Valley) introduserer kjente musikere gjennom denne uhøytidelige dokumentaren. Innledningsvis informeres det om at «The following is about real people and real events. However, due to the passage of time, and, in some cases, indulgence in both controlled and illicit substances, details of some tales are bit hazy». Med andre ord: ikke ta alle detaljer for god fisk. Gjennom intervjuer med bandmedlemmer, venner og familie, dannes et portrett av artistene – både musikkhistorisk og biografisk. Det som gjør serien underholdende og lett fordøyelig, er Mike Judges animasjoner av historiene. Kort sagt serveres det en god blanding musikkhistorie og røverhistorier, samtidig som det understrekes hvorfor 27 Club er et fenomen. Første sesong tar for seg countrystjerner, mens andre sesong er «all about that Funk!»

 

Bok: 

Hari Kunzru – White Tears (2017)

Seth og Carter er to unge hipstere bosatt i New York. Hverdagen deres går for det meste i å produsere musikk og å samle på sjeldne lydspor og plater. Seth sykler ofte rundt i byen for å ta opptak av omgivelsene, og en dag hører han en sangstemme på et av opptakene. Han blir besatt av å finne ut hvem denne stemmen tilhører, og hvilken låt som synges. Handlingen utvikler seg deretter i en surrealistisk retning, som blant annet involverer et hevngjerrig spøkelse. Gjennom disse grepene fortelles det om en mørk epoke i amerikansk musikkhistorie. Romanen belyser slavetiden og undertrykkelsen av afroamerikanere, så vel som den nåværende rasismen og forskjellsbehandlingen i USA. Kontrasten mellom rike, hvite musikksamlere og fattige, afroamerikanske bluesartister danner romanens hovedtema. I tillegg har forfatteren laget en spilleliste med låter det refereres til i boken. Disse bidrar til en mer kompleks opplevelse når karakterene beskriver musikken. 

 

Museum:

Naturhistorisk – Universitetsmuseet

Særlig beskjed til nye og uopplyste studenter: Sjekk ut naturhistorisk museum! Det er gratis for studenter ved UiB. I disse dager er en svipptur innom museet en god måte å få seg en tur ut, og koble av litt. En god blanding av dyr (utstoppede), insekter (utstoppede?), steiner og andre kule ting, garanterer en avslappende men innholdsrik opplevelse. Ta med deg en kompis eller venninne, eller dra alene: Nyt stillheten, og slå ihjel en time eller to her inne. Om formiddagen i hverdagene, er det stor sjanse for at museet er tomt, med mindre du møter på en skoleklasse.