Julegaver uten kapitalistisk bismak
Denne julen kan du delta i obligatorisk gavekultur og samtidig beholde dine grønne verdier og etiske prinsipper. Stoff gir deg syv tips!
1. desember 2020

Julestria nærmer seg med stormskritt og midt i en pandemi er julehandel ikke bare stress, men potensielt helsefarlig. Da er kreative prosjekter en god måte å utnytte karantenetid og festfrie helger, samtidig som du produserer dine egne gaver til en billig penge. Ikke minst slipper du å støtte storkapitalens utnyttelse av underbetalte arbeidere og begrensede naturressurser, i tro til julens solidariske prinsipper. Mangler du kreative evner, byr vi også på opplevelsesgaver og virtuelle begivenheter uten karbonavtrykk. Her kommer syv grønne julegaver som garanterer smil og glede.

 

1) Hjemmeblandet te

Spiselige og drikkbare gaver er ofte det beste å gi den som har alt. Dessverre er ikke alle matprosjekter like vellykkede. Heldigvis finnes det enklere veier til kjøkkensuksess enn en mastergrad i surdeig. Hjemmeblandet te er matgaven for dummies og krever minimalt med kulinarisk talent. Det eneste du trenger er enkel sort eller grønn te og krydderne du liker. Miks dem sammen som du vil og putt blandingen i et syltetøyglass, gjerne med en tekstilbit for prima bestemorestetikk. Vi anbefaler å gi teen et eksentrisk eller poetisk navn, i duren mystic banana eller chai sunrise. Garanterer store smil fra bestemødre og andre te-elskere.

Kostnad: 2/10

Egeninnsats: 1/10 

Målgruppe: Bestemødre.

 

2) Kimchi

Kimchi har nylig blitt en favoritt i helsekostmiljøet. Sør-Koreas probiotiske nasjonalrett er ikke bare bra for tarmen, den er også billig og enkel å lage. Fermentering kan virke skummelt, men er ikke hjernekirurgi. Alt du trenger er salt, kinakål, ingefær, hvitløk og koreansk chilipulver. Og frykt ikke, Bergen har rikelig med eksotiske matvarehandler som selger alt du trenger. Kålen må ligge i saltvann over natten, så er det bare å blande ingrediensene sammen, fyll et norgesglass og la bakteriene gjøre resten. Ekstra bonus er hipsterpoengene du får i kollektivet når de ser de mystiske fermenteringsprosjektene i kjøkkenskapet. 

Kostnad: 2/10

Egeninnsats: 3/10

Målgruppe: Alle vennene dine som måtte avlyse backpacking i Asia. Ta dem med på en reise gjennom tarmen. 

 

3) Kreative venner

Den store tragedien er dagen du innser at du er for gammel til å pakke inn en julenisse laget av en gammel terrakottapotte. Det skal mer til for å imponere din kjære mor, som du forøvrig stjal potten fra. Om du likevel vil gi noe som er håndlaget med kjærlighet, kan vennene dine komme til unnsetning. Du kan kanskje ikke gi bort venner, men gjennom korona-tidsfordriv har antallet venner som driver med linotrykk, hekling og kombucha-brygging skutt i himmelen. Hva med å kjøpe noe flott en venn har laget? Instagram er proppfull av kreative sjeler som lager unike objekter som kan glede familie og venner.

Kostnad: 4/10 (med vennerabatt)

Egeninnsats: 1/10

Målgruppe: Alle utenom han onkelen som hater dilldall og kunst.

 

4) Internettkurs

Hva med å gi bort litt kunnskap i år? Aldri før har vi hatt så mye tid til overs. Nettet byr på en overflod av kurs i alt fra akvarellmaling til hacking. Vi har alle hørt venner og familie snakke om ting de skulle ønske de hadde studert eller lært mer om. Gi dem et kurs til jul så kan de endelig lære seg å småprate på russisk, lage autentisk meksikansk taco eller skrive filmmanus. Treningskurs og kostholdsveiledning gis på egen risiko, da det kan resultere i uvennskap og singeltilværelse ved nyttår. 

Kostnad: 1-10/10 (avhengig av om du holder kurset selv eller ikke)

Egeninnsats: 2/10

Målgruppe: Alle

 

5) Tur-gavekort

Å innrømme at man ikke liker å gå på tur virker for mange som landsforræderi. Instagram-feeden kan overbevise nære og bekjente om at du elsker å runde de syv toppene, men familien kjenner sannheten. Foreldre har hørt kreative unnskyldninger for å slippe unna tur utallige ganger. Så hva er bedre enn å gi et tur-gavekort som de kan benytte når de vil? Husk signatur, så avtalen er juridisk bindende. Det kan også være en fordel å legge ved unntak for dagen derpå, med mindre du vil male toppen av Fløyen med gårsdagens middag. 

Kostnad: 0/10

Egeninnsats: 10/10

Målgruppe: Venner og familie som uten hell har prøvd å få deg med ut i marka. 

 

6) Privat Zoom-konsert

Kulturlivet er i dårlig form for tiden, så hva med å gi en gave til alle musikerne, teaterskuespillerne og komikerne der ute? Mange har mye ekstra fritid og det er mulig du får en god pris på privatkonsert. Det er også mulig å få med vennegjengen på en spleis. Ta med lokale artister inn i stuen til en du er glad i. Kanskje de er så heldige å få høre en favorittlåt, eller kanskje det hele ender i en rølpete karaokefest. Ikke forvent svar fra Karpe eller Aurora, med mindre du er villig til å punge ut med like store beløp som Trumps saksøkningskampanje. 

Kostnad: 7/10 (om du spør pent)

Innsatsnivå: 5/10 

Målgruppe: Alle som savner musikk og moro. 

 

7) Post-koronafest

Om det er noe vi alle ønsker oss til jul, så er det en stor fest med alle vi er glad i. 

Hvorvidt denne drømmen blir realisert i nærmeste fremtid vet vi ikke. Men det er ingenting som stanser deg fra å gi ut invitasjoner. Festen bør inkludere minst 60 mennesker, gjerne i en 50 kvadratmeters bolig, så vi igjen kan nyte sild-i-tønne-stemningen. Det er nok ikke lurt å sette noen tidsgaranti, men det er lov å krysse fingrene for at invitasjonen kan tas i bruk før vi alle triller rullator. 

Moro: 10/10

Dans: 10/10

Målgruppe: Alle.

LES OGSÅ: Treretters dumpstermiddag