Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #44
…dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
19. februar 2021

Erle Marie Sørheim, forfatter og journalist

Foto: Heidi Borud

Det er ingen skam å være usikker! Det skulle ta meg lang tid å innse hvor naturlig den følelsen er, for alle.

Før benektet jeg gjerne sånne usikkerhetsfølelser, det var ukult, og jeg ville for all del ikke bli sett på som «en nervøs jente».

Men det er mye mer konstruktivt å innrømme for seg selv at «dette er jeg nervøs for».

Da kan man gripe det an.

Når man begynner i voksenlivet er det ekstra lett å tro at alle andre er verdensmestere i livet. Folka på førti har tross alt hatt mye mer tid enn deg på å bli varme i trøya.

Men det betyr ikke at de har blitt vaksinert for tvil og dårlig selvtillit. 

Å være suksessfull er heller ingen kur, ofte har de gjerne enda større behov for bekreftelse og en klapp på skuldra. 

Så hvis du synes noen har gjort noe bra eller tøft, fortell det til dem! Å dele positive meninger koster så lite, og gjør godt.

Si ja til utfordringer du møter, å være nervøs for noe betyr ikke at det vil gå dårlig. Snarere tvert imot. Når jeg er veldig nervøs for noe blir jeg som oftest ekstra skjerpa. Og man lærer av å prøve, man blir aldri utlært. Forkast idéen om at hvis bare det og det skjer, DA blir livet perfekt. Livet blir aldri perfekt. Sett pris på deg selv og det du får oppleve underveis, da kan det bli veldig gøy å leve, innimellom.

 

Ole Christian Sæter, spiss for Rosenborg BK

Foto: Rosenborg Ballklubb

Tenk smalt.

Sett deg små mål på veien mot hovedmålet, men ikke tenk så utrolig mye. Kos deg. Fryd deg over hver enkelt dag og hvert enkelt menneske du tilbringer sekunder, minutter, timer og dager med. Ting kan snu. Og det kan skje fort. Jeg var i 6. divisjon på dette tidspunktet for 4 år siden. Nå spiller jeg for Rosenborg. Hvorfor? Fordi jeg har tenkt smalt og aldri konsentrert meg om noe annet enn det å ha det bra med meg selv og gjøre det jeg vil. Ikke tenk konsekvenser. Eller jo, men ikke la konsekvensene stå i veien for ditt store mål. Den veien valgte jeg å gå hvertfall. Funket jo fint, det. 

Sett pris på de små detaljene og de stundene man kanskje ikke opplever så ofte. En kaffe med studiekompisen, telefonsamtale med mor, bestemor eller bestevenninna som absolutt måtte studere på tvers av landet fra deg. Kos deg litt. Livet er for kort til å tenke på alt og alle.

Lev da.

 

Anna Skavlan, spaltist i ELLE og journalist

Foto: Privat

Kjøp vekkerklokke. Det er mange tips jeg kunne gitt som handler om sinnsinnstilling eller rutiner, men bryr du deg egentlig om jeg tar kalde dusjer eller mediterer? Det aller beste rådet jeg kan gi er å kjøpe en vekkerklokke. En god gammeldags, tikkende vekkerklokke som bare har én funksjon: å vekke deg.

Da kan du legge telefonen langt utenfor rekkevidde når du skal sove. Så slipper du å ligge i ustabilt sideleie, og scrolle deg inn i de mørkeste nattetimene. Du kan i stedet lese en bok. Eller enda bedre: simpelthen sove.

Når telefonen ikke er alarmen som vekker deg, blir ikke en mail fra sjefen eller en nyhetssak om nye koronatiltak det første som møter blikket når du åpner øynene. Du blir heller vekket av din nye vekkerklokke, fulgt av noen minutter med total, luksuriøs, analog stillhet.

Så er det bare en ting du kan gjøre for å komme deg til telefonen: du må stå opp. 

Om du vil sove bedre, lese mer, ha mindre skjermtid og generelt føle deg litt bedre, er halve jobben gjort om du får tak i en vekkerklokke. Det analoge er ofte det beste.

 

LES OGSÅ: Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #43