The Clash of the Kakaos
Det er en etablert sannhet at Freias Regia kakao regjerer for fattige studenter i vinterkulden. Men hamler byens vannhull opp med nasjonalpulveret?
21. februar 2021

Hvis Michelinguiden er det ypperste kvalitetsstempelet på restauranter, er Stoff sin kakaotest det ypperste innen kakao. Våre kresne ganer har slurpet og smakt seg gjennom ymse slag varm sjokolade, og vi pådro oss selvfølgelig tredjegrads forbrenning i munnhulen i samme slengen. Vi har trosset både blåis og minusgrader for å finne den best tenkelige kakaoen. Dette gjorde vi selvsagt for deg, slik at du ved neste ankomst av sibirvinter og holkeføre, enkelt vet hvor du finner de edleste kakaodråpene. 

 

1. Kaffemisjonen

Kaffemisjonen, det perfekte stedet å varme sjelen etter kjølig misjonær-sex. Her fikk vi servert et beist av en kakao; tykk, mørk og mektig. En komfortabel sjokoladesmak og god konsistens. Men såpass mektig at man fort kan bli lei etter noen slurker. Ettersmaken ble også dessverre ganske så bitter. Så heter det ikke Kakaomisjonen, men de presterer med en solid god kakao til en grei pris. Det er også mulig å få vegansk alternativ!

Smak: 7/10

Utseende: 7/10

Varm-i-sjela-faktor: 6/10

Vegansk: Ja 

Pris: 48 kr

Total: 7/10

 

2. Bergen Kaffebrenneri

Er du fan av mørk sjokolade er dette kakaoen for deg. Her fant vi nemlig den mørkeste sjokoladesmaken. Ellers er den lett i konsistensen og svært søt. Disse intense smakene skapte en wow-faktor ved de første slurkene, men mot slutten av koppen ble det litt mye. Minus for at den var i dyreste laget og at det var kjølig i lokalet. Men helt klart to gode desiliter å varme seg på etter et vinterbad på Møhlenpris-stranda. Med et vegansk alternativ, er det perfekt for dere hipstere som foretrekker plantemelk!

Smak: 6/10

Utseende: 4/10

Varm-i-sjela-faktor: 6/10

Vegansk: Ja

Pris: 54 kr 

Total: 6/10

 

3. Kafé Blom

Kaféen på Nygårdshøyden fungerer som en oase, et steinkast unna lesesalen for mange studenter i Bergen. Her finner du en kakao som er mektig og kraftfull, men som ikke byr på noen wow-faktor. Med sin mørke sjokoladesmak har den dybde, og med sin tykke konsistens varmer den kroppen godt. Kan derimot bli litt kjedelig etterhvert. Smaken minner mye om søsterkaféen Kaffemisjonen sin kakao. God!

Smak: 7/10

Utseende: 6/10

Varm-i-sjela-faktor: 8/10

Vegansk: Ja

Pris: 48 kr

Total: 7.5/10

 

4. McDonald’s

Ja, de selger kakao på McDonald’s. Hvis du ikke gidder å kjøpe posekakao på butikken for å mekke selv, så har de akkurat det du trenger. Her får du helt standard regia-kakao i gul Mc’ern-kopp. Smaken var akkurat som forventet: Vann med kakaoessens. Dette er kakao-verdenens svar på Wonderwall på nach – forutsigbart og kjedelig, men det funker. Et stort pluss at den er mye billigere enn andre kakaoer i sentrum. Denne er for deg som driter i smak og sliter med økonomien.

Smak: 3/10

Utseende: 2/10

Varm-i-sjela-faktor: Nei.

Vegansk: Nei

Pris: 25 kr

Total: 4/10 (25 kr, hallo?)

 

5. Det Lille Kaffekompaniet

Her selger de to typer kakao: En vanlig og en chili-variant. Sistnevnte er såpass sterk at den lett kunne flexet biceps på vektertorget. Et realt kick uten sidestykke. Etter et godt førsteinntrykk må det likevel sies at den taper seg litt i lengden. Smaken er fyldig og mørk, men blir litt overveldende etter de første slurkene. Men samtidig kan denne kakaoen holde deg gående gjennom hele byturen når temperaturen bikker under 0 grader. Den vanlige typen skårer og høyt. En rund og fyldig sjokoladesmak gjør den til en god klassisk kakao, men ikke noen særegen smaksopplevelse. For å konkludere: Det Lille Kaffekompaniet byr både på kakao til deg som liker å utfordre dine smaksløker, og til deg som foretrekker det mer tradisjonelle.

 Smak: 9/10

Utseende: 7/10

Varm-i-sjela-faktor: 8/10 

Vegansk: Ja

Pris: 45 kr

Total: 9/10 

 

6. Landmark

Landmark er nok stedet for konsert, dans og gøy – ikke for å drikke kakao. Sjokoladesmaken er svært beskjeden, egentlig ganske så utvannet. Små brune prikker i glasset avslører at sjokoladen rett og slett ikke blander seg. Selv om dette er stedet der vi fikk servert flest desiliter kakao, så er smaken såpass tam at mengde teller lite. Her var det ikke noe vegansk alternativ heller. Sorry, Landmark, dette var skuff, men vi gleder oss til å komme tilbake når dansegulvet åpner igjen!

Smak: 2/10

Utseende: 3/10

Varm-i-sjela-faktor: 3/10

Vegansk: Nei

Pris: 48 kr

Total: 3/10

 

7. Nobel Bopel

På Møhlenpris får vi servert en svært solid kakao. Ingen momenter ved smaken skiller seg særlig ut. Akkurat passe søt og komfortabel sjokoladesmak. Ganske så clean og minimalistisk. Her fikk vi også det vi vurderte som den fineste koppen på smakstestingen – et pluss! Denne kakaoen er av typen som sender melding og spør om du har kommet deg trygt hjem fra fest. Stødig, trygg og trofast, og vil alltid være der for deg. Ikke sjokkerende at de også her tilbyr en vegansk variant, da Nobel Bopel er de fleste hipsteres yndlingskafé.

Smak: 8/10

Utseende: 10/10

Varm-i-sjela-faktor: 8/10

Vegansk: Ja

Pris: 44 kr

Total: 8/10

 

8. Plassen

Visste du at Plassen er stamstedet til Trude Drevland? Det kom ikke som en overraskelse på oss, da kafeen hadde svært høy milf-faktor. I Bergens styggeste kopper fikk vi servert to typer kakao: Classic og French style. French style, som ble reklamert som «spicy», var heller i det tammere laget. Den redder seg likevel inn med en god appelsinsmak, som gir assosiasjoner til påsketur på fjellet. Classic var en god, gammeldags kakao, som ikke brakte noe særlig nytt til bordet. Absolutt et solid alternativ hvis du liker kakao som smaker mer sukker enn mørk sjokolade. De hadde ikke et vegansk alternativ, men hva forventer man når snittalderen på kundene er 50+?

Smak: 6/10

Utseende: 1/10

Varm-i-sjela-faktor: 2/10

Vegansk: Nei

Pris: 58 kr

Total: 4/10

 

Etter å ha herjet våre smaksløker med åtte ulike kakaoer, har vi lært følgende: Kakao kommer i like mange varianter som det finnes kropper på Naked Attraction. Men vil du ha Bergens beste kakao, vil vi anbefale Det Lille Kaffekompaniet.

 

LES OGSÅ: En smak av Øst-Afrika