Russlands skjebnevalg
Russlands ledelse må nå ta et valg: skal de fortsette å leke demokrati, eller faktisk gjøre det som kreves for å bringe demokrati til landet?
22. februar 2021

Da det i august ble kjent at Navalnij ble bevisstløs på et fly hjem til Moskva fra Sibir, var mange regimekritikere i Russland og kommentatorer i resten av verden overbevist om at Putin stod bak. Det gjaldt også Navalnij selv, da han våknet på et sykehus i Berlin. 

Men selv om Putin tidligere har blitt beskyldt for attentat og attentatsforsøk, blant annet på Sergej Skripal på britisk jord i 2018, har ingen klart å bevise at han stod bak. Før nå.

 

Putin må ha stått bak

For det første ble det tatt blodprøver av Navalnij mens han lå i koma i Tyskland. Basert på prøvene konkluderte Organisation for the Prevention of Chemical Weapons (OPCW) med at Navalnij var blitt forgiftet med Novitsjok. Dette er et kjemisk stridsmiddel oppfunnet i Russland under den kalde krigen, som av eksperter blir kalt for verdens farligste gift. Russland har offisielt bannlyst bruken av kjemiske stridsmidler siden 1997 etter at de ble medlem av OPWC. På grunn av dette, og på grunn av at Novitsjok er et kjemisk stridsmiddel som kun kan fremstilles og håndteres av militære eksperter i kjemisk krigføring, ble det tidlig klart at den russiske etterretningstjenesten (FSB) med all sannsynlighet måtte ha vært involvert.

For det andre tok Navalnji videoopptak av en telefonsamtale med tidligere kommandosjef i FSB Konstantin Kudrjavtsev, hvor Navalnji utgav seg for å være sekretæren til en av toppsjefene i FSB. Kudrjavtsev bet på, og Navalnji fikk lastet opp samtalen med klassifisert informasjon på Youtube. Det viste seg at FSB har fulgt Navalnij i hemmelighet i mange år. De hadde laget detaljerte planer for hvordan han skulle tas av dage, uten at det kunne spores tilbake til FSB: Blant annet trodde man først at giften var i en drikkeflaske, men i følge Kudrjavtsev ble den påført på underbuksene hans. Dette har blitt en stor vits i Russland, og Navalnij har gjort det klart både muntlig og med memes at Putin vil gå inn i historien som «Putin, Truseforgifteren». Da de endelig hadde muligheten til å drepe ham, klarte de det bare nesten. Kudrjavtsev innrømmet at om ikke flyet med Navalnij ombord hadde nødlandet i Omsk på vei til Moskva, ville Navalnij ikke ha overlevd.

Da denne videoen ble publisert mens Navalnij ennå var i Tyskland, var det ikke lenger noen tvil: Putin må ha stått bak.

 

Ukentlige demonstrasjoner

Lørdag 23. januar demonstrerte tusenvis i gatene mot at Navalnij ble fengslet, og mot Putins regime. Det skjedde to dager etter at Navalnij slapp en video på sin Youtube-kanal som dokumenterer hvordan Putin har bygget et palass på Russlands svartehavskyst til seg selv, med en anslått minimumsverdi på elleve milliarder kroner. Palasset er bygget med korrupte penger.

Siden Navalnij varslet at det ville bli holdt nye demonstrasjoner lørdag den 30. januar, har det vært kontinuerlige demonstrasjoner hver helg. På demonstrasjonene i januar ble mer enn tolv tusen mennesker arrestert, som er det største antallet siden Stalins tid. 

 

En modig opposisjonell

Navalnij kunne ha valgt å søke politisk asyl i Tyskland, og ville sannsynligvis fått det innvilget. Han kunne levd resten av livet i trygghet fra Putin og FSB, som en opposisjonspolitiker i eksil. Likevel valgte han å dra tilbake, inn i løvens hule. Det sender en tydelig melding til resten av verden om at han ikke er redd, og at han har retten på sin side. Tyskland blir allerede presset av USA til å avbryte oljeledningsprosjektet Nordstream-2 fra Russland, og USA har innført sanksjoner. Hvis de gjør det, vil Russland tape milliarder av rubler på denne avtalen.

Putin vet at han ikke kan drepe Navalnij nå, om han ønsker å unngå flere demonstrasjoner og flere internasjonale represalier. Nå er det også klart at Navalnij er nominert til fredsprisen for 2021, som vil gjøre det enda vanskeligere for Putin å ta ham av dage.

I enhver annen demokratisk stat ville en statsleder som beviselig har forsøkt å drepe politiske motstandere, måttet gå på dagen. Navalnij har nå blitt fengslet, og så lenge han fortsetter å være det vil protestene fortsette. Spørsmålet nå er om protestene vil føre til at Russland blir presset i en mer demokratisk retning, eller om Putin vil fortsette å leke demokrati.

 

LES OGSÅ: Forbudt i krig, lov på gaten