Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre #45
…dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
8. mars 2021

Halvor Nordhaug – biskop i Bjørgvin

Foto: Jens Eldøy

Øvelser til kvinnedagen 8. mars – fra en mann født i 1953.

Ved kvinnedagen kan det være interessant å utfordre gamle tankemønstre og betingede reflekser om kjønnsroller og kjønnsegenskaper i hjernene våre. Her er noen øvelser til fritt valg.

 

Til mennene:

– Sett deg ned med et tent stearinlys og en blomst på bordet og skriv et kjærlighetsdikt til kjæresten din (eller den du håper skal bli det).

– Les en bok av Hanne Ørstavik eller Vigdis Hjorth

– Se tre program av Urix på NRK og lag en statistikk over kjønnsfordelingen hos programlederne og kommentatorene.

– Strikk en sokk (for de viderekomne)

– Les det fjerde kapittelet i Johannesevangeliet og se hvordan Jesus møter en kvinne ved brønnen.

 

Til kvinnene:

– Finn en skråning med tilstrekkelig snø til at du kan lande mykt, og lag deg et skihopp.

– Les en bok av Per Pettersson eller Jon Michelet.

– Se tre program av Urix på NRK og lag en statistikk over kjønnsfordelingen hos programlederne og kommentatorene.

– Skift olje på bilen din eller smør sykkelkjedet.

– Les det fjerde kapittelet i Johannesevangeliet og se hvordan Jesus møter en kvinne ved brønnen.

 

Anders Beyer – Direktør for Festspillene i Bergen og professor ved Universitet i Bergen

Foto: Hans Jørgen Brun

Ettersom årene går, blir man stadig mer immun mot hva omgivelsene måtte mene om hvem man er og om hvem man burde være – her ligger det en stor frigjøring. Shakespeare sier det med tre ord: «Ripeness is all». Modenhet er alt.

Jeg er både moden og veldig voksen og ikke lenger så opptatt av hva folk mener om meg og det jeg driver med. Du hører så mye støy omkring deg som kan bringe deg ut av fatning. Hold fast i det du står for og ha fokus på dine mål. Da blir du lykkeligere og mer helstøpt som person. Jeg tenker noen ganger på Kierkegaards visdomsord: «Livet forstås baklengs, men må leves forlengs». Tro på deg selv, det skal nok gå alt sammen, du har flere talenter enn du aner. Lev livet forlengs og bli klokere som tiden går. Lev livet mens du gjør det og elsk mens du tør det. Det var enda en danske som sa det, Piet Hein.

Jo tidligere du kan ta et meningsfullt oppgjør med den samfunnsskapte og religionsbaserte normaliteten som kan være drepende for den frie tankes utfoldelse og din evne til å tenke kreativt, jo bedre er det. Jeg kan anbefale en lekende tilgang til det meste – det er noe befriende ved å bevare den barnlige nysgjerrigheten. Midt i alvoret og de daglige utfordringene forsøker jeg å holde fast i det lekende og det fjollete. Jeg liker tanken om homo ludens, det lekende menneske.

Mine to døtre kaller meg feminist og det er jeg stolt av. Jeg ser deres utfordringer som helt nyutdannete og deres daglige kamp for å oppnå samme betingelser som menn. På denne dagen er det all mulig grunn til å gjøre oppmerksom på de ulikhetene mellom kjønnene som fremdeles finnes i samfunnet. Som hvit mann i en topplederstilling er man ekstra forpliktet til å fremme kvinners rettigheter på en rekke områder som stadig halter. Det er langt igjen til vi kan feire likestillingen på arbeidsmarkedet, i forhold til lønnsnivå og fordelingen av fremtredende stillinger i offentlig og privat regi.

 

Stina Ellevseth Oseland – Miljødirektør i Bergen kommune

Foto: Øyvind Tveit

På denne dag: carry yourself with the confidence of a mediocre white man.

Bry deg. Om de rundt deg, de nær deg. De du er uenig med, og de som er langt borte. Bruk utestemme når det trengs. Spesielt på vegne av de som ikke har hverken ute- eller innestemme.

Senk forbruket ditt: Rydd i skapene dine, inviter så mange som er smittevernmessig forsvarlig, og bytt klær og bøker og sko!

Ikke lag for stramme livsplaner – det er mye bedre å bli glad for noe uventet enn skuffa over noe som ikke gikk etter planen. Og du: det er bedre å gjøre noe feil på en interessant måte, enn å gjøre det riktig men kjedelig.

Med andre ord: vær snill med deg selv. Med naturen. Mot folk. 

Ha alltid Pippi i bakhodet: Det har jeg aldri prøvd før, så det klarer jeg helt sikkert.

Og for guds skyld, sjekk deg!

 

LES OGSÅ: Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre # 44