Hvor stein blir du av ti gram hasj?
Regjeringens forslag til hvor mye narkotika en kan oppbevare uten å bli straffeforfulgt har skapt debatt. Hva får du egentlig ut av ti gram hasj og to gram kokain? Vi spør fire unge og rutinerte brukere.
16. mars 2021

19. februar publiserte regjeringen et forslag til rusreformen. Her finner vi en oversikt over hvor mye en kan bli tatt med av hvert enkelt rusmiddel uten å bli straffeforfulgt. Bruk, kjøp og oppbevaring av illegale rusmidler vil fortsatt være ulovlig. Politiet vil konfiskere stoffet og gi deg pålegg til å møte ved en kommunal rådgivende enhet for narkotikasaker. Dersom du ikke møter opp her vil du få en bot på 2398 kroner. 

Trygve Slagsvold Vedum og Jan Bøhler er blant dem som ikke er fornøyde. Vedum har blant annet sagt til VG at rusreformen «er en gavepakke til gjengene». Han mener at avkriminalisering av brukerdoser vil føre til økt rekruttering av ungdommer fordi de enklere kan brukes som løpegutter ved mindre narkotikasalg. Men hvor mye er det egentlig snakk om når regjeringen setter grenser som «ti gram cannabis» og «to gram kokain?». Reaksjonen på en brukerdose vil avhenge av en rekke individuelle faktorer, blant annet dagsform og tidligere bruk, men for å gi en pekepinn har Stoff snakket med fire unge studenter som jevnlig tar stoff. De har valgt å være anonyme, og vi kaller dem derfor Per, Pål, Espen og Askeladden.

Ti gram cannabis 

Kildene er enige om at ti gram cannabis er ganske mye, og det er sjeldent de kjøper så mye på en gang. Det er også enighet om at det er viktig å avkriminalisere cannabis fordi det er et såpass mildt og uskyldig rusmiddel. Likevel er dette den grenseverdien som overrasker dem mest. Espen forteller at når han først hørte om rusreformen anslo han at grensen ville ligge på to-tre gram. 

 – Ti gram hasj er tredve-førti jointer for min del. Jeg kjøper sjeldent mer enn to gram om gangen, og da gjerne sammen med en kamerat, sier Espen.

Per mener at denne grensen kan være til fordel for dealeren, som jevnlig går inn og ut av leiligheten for mer påfyll, og ikke henger i byen hele dagen med alt «stæsjet» på seg.

– Hasj går ofte fra hånd til munn. Stonere kjøper mindre doser og røyker dem fort opp. De går sjeldent med ti gram på seg. Jeg ser for meg at denne grensen kan føre til at enkelte dealere kommer lettere unna. Men det er etter min mening en risk vi må være villige til å ta for å unngå at de med størst problemer rammes for hardt av bøter og fengselsstraff, sier han. 

 

0,5 gram MDMA 

Askeladden er den som reagerer sterkest på denne grensen, da det som oftest ikke er mulig å handle mindre enn ett gram MDMA om gangen. Han sier at denne mengden er en realistisk brukerdose, men han savner slingringsmonnet som er medregnet i de andre terskelverdiene. Per er enig i at 0,5 gram er en brukerdose, men med varsomhet.

 – Hvis jeg hiver i meg denne dosen går jeg ikke på byn. Med mindre jeg vil være en intens klapperslange som overøser alle med kjærlighetserklæringer og tomme komplimenter. Ville nok helst delt denne dosen med en kompis, sier Per. 

To gram kokain

– To gram kokain kan gjøre en gjeng gode menn om til beist, ler Per. 

 Han legger til at han må kjøpe minst ett gram når han handler kokain, men da spleiser han gjerne med to-tre kamerater. Ingen av de fire intervjuobjektene er spesielt glad i dette stoffet. De mener det er for dyrt i forhold til utbytte. Askeladden forteller at han sjeldent planlegger å ta «coke». 

 – Hvis jeg tar cola er det som oftest en impulsiv fyllaavgjørelse. Denne grensen er høy, men jeg er sikker på at de fleste dealere går med mer enn to gram kokain. Det kan bli interessant å se om dette endrer seg etter rusreformen. Tenk om det blir økt kultur for at dealerne samler seg i større gjenger, som fordeler store doser mellom seg, sier han.  

 

To gram amfetamin

– Ved første øyekast synes jeg denne dosen er for høy. Men når jeg tenker meg om er den egentlig rimelig, sier Espen.

 Selv velger han å trå ekstremt varsomt når det gjelder amfetamin, og sier at han aldri ville tatt mer enn 0,2 til 0,3 gram på en kveld.

 – Hvis man går med to gram er det nok mer sannsynlig at hjelp er det man trenger, og en dealer går sannsynligvis med mer, legger han til.

 Per, Pål, og Askeladden er enige med Espen, og ser på dette stoffet som viktig å avkriminalisere om man skal hjelpe de tyngste rusmisbrukerne. Personlig er det ingen av dem som har tatt i nærheten av to gram i løpet av en helaften. 

 – Det holder å ta en liten dose speed, iallefall om jeg skal klare å sove det neste døgnet. Dette er det skumleste stoffet jeg vet om, i tillegg til heroin. Jeg har sett folk miste det helt av relativt små doser, sier Per. 

 

Tjue gram sopp

– Det meste jeg har tatt er tre gram. Det var en intens opplevelse. Hadde jeg tatt tjue hadde jeg flydd alt for langt vekk, sier Per.   

 Askeladden kaller denne grensen «en gave», mens Espen synes den er for høy, og dermed en av de mer gunstige grensene for selgere. Pål mener at sopp er såpass ufarlig at den høye grensen er rettferdig. 

 – Selv om tjue gram sopp er ganske mye, anses dette som et av de minst skadelige stoffene på denne listen. I tillegg er det vanskelig å sette en standard brukerdose på psykedeliske stoffer, fordi dosen avhenger av hva din egen psyke er i stand til å takle. Derfor mener jeg at dette er innafor, sier han. 

 

LSD En lapp eller ett milligram rent virkestoff

Ifølge alle fire er en lapp en vanlig brukerdose, men det varierer hvor mye LSD den er «dryppet» med. Det kan variere mellom alt fra 0,1 til 0,3 milligram. Her har de lite å si på terskelverdien.

 – En perfekt dose for meg er 0,15 milligram, sier Askeladden. 

 – Helt fair. Litt kjipt om jeg vil kjøpe flere lapper til vennegjengen, men det gir mening at grensen går her. Jeg har aldri gått rundt med ren LSD. Ett milligram tilsvarer fire-fem intense tripper, men sikkert rimelig det også, sier Espen. 

 

Femten rusdoser legemidler

– Dette virker mye for meg, som en sjelden gang hiver i meg en pille på nachspiel. Samtidig er vel hensikten å hjelpe misbrukere, så da gir den mer mening, sier Askeladden.

 Pål, som har erfaring med regelmessig bruk av legemiddelet Xanax, er enig i at femten piller er rimelig.

 – Ingen kjøper én og én pille. Du får dem i brett, pakker eller glass. Bruk av legemidler som Xanax og Valium er noe mange rusmisbrukere sliter med å avvenne seg. Denne grensen underbygger hensikten med rusreformen; å ikke straffe dem som trenger hjelp. Og jeg vet om nok av folk som trenger hjelp til å slutte med denne typen rusmidler, meddeler han.

 

To gram heroin

Ingen av kildene har prøvd dette stoffet, men alle påpeker at dette er den viktigste posten. 

 – At tungt rusavhengige skal straffes for et heroinproblem, som er et av de verste problemene et menneske kan oppleve, er helt feil. Avkriminalisering av heroin kommer til å redde liv, sier Pål. 

Espen er enig i dette, men legger til at et kvart gram er en vanlig brukerdose for heroinister, og at dette derfor er en høy grense. Han antar at denne grensen i noen tilfeller kan føre til at dealere kommer unna, men at dette er prisen vi må betale for å hjelpe de mest vanskeligstilte misbrukerne. 

Til slutt

Det gjenstår å se om regjeringens rusreformforslag får gjennomslag på stortinget, noe Per, Pål, Espen og Askeladden håper på. I første rekke tenker de på rusmisbrukere som lever under harde kår, men de setter pris på hvordan rusreformen kan gjøre deres eget rusbruk litt tryggere. 

 – Det hadde vært digg å slippe å se seg over skulderen hver gang jeg har vært ute og møtt «kisen», smiler Askeladden.

 

LES OGSÅ: Forbudt i krig, lov på gaten