Siden sist
Hva skjer i nyhetsbildet? Ta det med ro, sett på en kaffe. I dag trenger du ikke å bruke energi på scrolling. Her kommer en oppsummerende buffer.
17. mars 2021

Gratulerer, kjære trofaste leser! Denne måneden er det duket for feiring bak låste dører. Vi har akkurat bikket over i det som i hvert fall ligner på vår, og kan med rette skrive mars i kalenderen. Vi har kommet oss gjennom det mest bedritne jubileet siden det gikk rotter i land på bryggen. Det er kanskje ikke like kjipt, men slitsomt har det vært. Attpåtil skal dere selvfølgelig også dunke tolvtimers dager på sal, og rekke ymse tidsfrister – noe som kan ta luven av de friskeste blant oss. Dere har jo selvfølgelig ikke tid til å oppdatere dere på dagsaktualiteter, i det lille ekkokammeret dere kaller en studenthybel. Stoff har derfor trålt det ganske lands (og utlands) nettaviser, slik at dere slipper.

 

Femmilsdisken av Klæbo

Sportskommentator og komiker Nicolay Ramm sier det så fint når han spør «hvorfor skal jeg være interessert i noen trøndere som tasser rundt på et jorde i Østerrike?». Selv om undertegnede til dels kan stille seg bak dette, så forstår redaksjonen at vintersport selvfølgelig er av allmenn interesse. Selv om det er typisk norsk å være god, så fremstår disken av wunderkinden som helt legitim, omstendighetene tatt i betraktning. Pampene i FIS (det internasjonale skiforbundet) får kanskje ikke ståkarakter av et samlet medie-Norge, men for Putins del regner vi med at det er et pluss i margen. 

 

Eks-kongelig intervju

Talkshowdronningen Oprah Winfrey landet tiårets scoop til den nette sum av mellom syv og ni millioner dollar (ryktes det). I dette intervjuet snakker de forhenværende kongelige høyhetene ut om blant annet rasisme, selvmordstanker, graviditet og gnisningene mellom dem og den britiske kongefamilien før, under og etter bytte av kontinent. Om dette er nøye orkestrert staffasje motivert av frafalt apanasje, kan vi bare spekulere i. Men nød lærer i hvert fall avkledd prins og hertuginne å spinne. De har det jo tross alt ganske vanskelig, der de betrakter verden fra et slott i Beverly Hills. Hvis dette ikke er mat for produsentene av fremtidige sesonger av the Crown, så vet vi faktisk ikke hva som er det. 

 

Andre sesong av Exit

VG melder 8. mars at 1,16 millioner nordmenn har fått med seg gjensynet med Jeppe, Henrik, Adam og William. På ingen måte verdens største overraskelse, da den første sesongen gjorde alle sosialdemokratiske idealer overflødige. Sjokket over de psykopatiske og sjåvinistiske tilbøyelighetene til hovedpersonene som mesker seg i snø fra Sør-Amerika, luksusprostituerte og svindyr kaviar, har lagt seg. At dette var sanne historier, fikk allmennheten til å måpe, da det lenge har vært en etablert sannhet at finansbroilere på bjerget er like kjernesunne som hvermansen. I denne sesongen tar forsmådde trofékoner et oppgjør med kåtskalkene de er gift med, og det er selvsagt duket for drama. Med replikker som «Polakkene er Europas hester» og forrige sesongs «Jeg ser på meg selv som en grisegutt», varter statskanalen opp med tv-gull som nesten etterlater SKAM i en røyksky.

 

Vaksineoppdatering

Her hadde vi originalt planlagt å gi dere en fullverdig oversikt over når vaksinene kommer, hvem som får dem og hvor mange som har ankommet. Det blir imidlertid ikke slik. At det er mange i risikogruppen som er vaksinert er vel og bra, men i jungelen av Pfizer, Astra Zeneca, Moderna, Johnson & Johnson og internasjonale avtaler som gir inntrykk av å ha blitt en politisk versjon av stolleken, er det lett å gå seg bort. Tilbyr Russland kvantumsrabatt på Sputnik ber vi Benten så aller ærbødigst om å slå til, slik at Sola-ordføreren slipper å spamme israelske myndigheter med vaksineforespørsler.

 

Landingen av Perseverance

Da var det endelig dags for den desidert mest underdiskuterte nyheten. Perseverance som er navnet på den nye mars-roveren, og som ble skutt opp 30. juli i fjor, landet 18. februar kl 21.58 norsk tid, i Jezero-krateret på Mars. Uten at vi kan påberope oss ekstensiv teknisk innsikt her, er den visstnok spekket med blant annet norsk teknologi. Planen er at den skal lete etter spor av både vann og liv, samt sende bilder i høy oppløsning av den golde og ugjestmilde overflaten som kanskje blir våre etterkommeres hjem? Vi i redaksjonen ser jo frem til denne terraformingen, da isbjørnene har hatt det kjipt så alt for lenge.

 

LES OGSÅ: Siden sist