Ta deg en hvetebolle, Nordstrand
Det er skremmende at Berit Nordstrand, som lege, tjener penger på å spre feilinformasjon om ADHD-diagnosen.
21. mars 2021

Lege Berit Nordstrand preker om hvordan barn som er «rammet av ADHD» enkelt kan kvitte seg med diagnosen ved å foreta et par kostholdsendringer. Dersom en eller annen boomer hadde slurvet ned slike påstander i en ubrukelig Facebook-status, hadde jeg ikke giddet å løfte en finger. Latt boomeren leke litt, og lært hvor mye ytringsfrihet det går an å skvise ut i ekkokammeret sitt før det havner i sensur-haugen. Det er imidlertid en fullstendig annen sak når Nordstrand – spesialist i legemidler samt rus- og avhengighetsmedisin – håver inn sedler på å plante skadelig og problematisk feilinformasjon om mat og kosthold over hele landet.

 

Myteforfatteren

En dag lå Nordstrands ferske utgivelse Omstart30 på kjøkkenbenken hos mamma. Jeg bladde litt i boken, mens mamma kavet på med oppskriften som hadde gjort at hun kjøpte den. «Inflammasjon kommer av det latinske inflammatio – som betyr brann». Jeg løftet et bekreftende øyenbryn til bokstavene på boksiden. Det tok imidlertid ikke lang tid før det andre brynet fulgte etter, og jeg tok meg selv i å måpe forferdet. ADHD var oppført som et eksempel på en kroppslig inflammasjon. En brann; slukkbar med et «anti-inflammatorisk kosthold». Det kan umulig stemme. Men – hun er jo lege? Nei, ADHD er ikke kostholdsrelatert. Eller?

Nei. Det er ikke det. Tidligere i år gjorde Rådet for legeetikk endelig vedtak mot Nordstrand. Rådet mener at Nordstrand bryter etiske regler for leger, ved å formidle «uriktig» og «villedende» informasjon. «Det er snakk om å utnytte pasienters helseangst, og kanskje bidra til helseangst», sier Svein Aarseth, som leder Rådet for legeetikk. Av vedtaket kan en lese at opplysningene Nordstrand gir gjennom sin virksomhet ikke reflekterer medisinsk aksepterte eller vitenskapelig dokumenterte metoder. Jeg håper du leser det jeg skriver, Nordstrand. For du har delvis rett. Det brenner i kroppen min. Men det er ikke på grunn av diagnosen min. Det er på grunn av deg.

 

Hi vegan, bye ADHD?

I artikkelen «Mat som medisin mot ADHD» hevder Nordstrand at «helt vanlig mat» sannsynligvis er en «risikofaktor for ADHD». Hvorfor har så ikke en overveldende majoritet av befolkningen diagnosen? Hvorfor har ikke søsteren min diagnosen? I artikkelen gjør Nordstrand et poeng av at forskere har påvist forekomst av visse proteiner i «ADHD-barns» urin: meieriprodukter, egg og hvete er blant dem som trekkes frem. Dette, antyder Nordstrand, kan påvirke både “hjernen og atferdsmessige symptomer”. Jeg har ingen legeutdanning. Dessuten har jeg langt ifra innsyn i hele Norges medisinske journaler (faktisk kun min egen!). Likevel vil jeg tørre å påstå at dette ikke er proteiner som kan påvises utelukkende i «ADHD-barns» urin.

Men greit; det er ikke nødvendigvis det hun hevder heller. Det er trolig her det vil være lettest å forsvare Nordstrand: «Kanskje hun bare ikke ordla seg så godt» eller «Det var nok ikke det hun mente». Det er imidlertid nettopp her det er avgjørende at vi ikke ser gjennom fingrene på Nordstrands retorikk. Det hjelper ikke å smykke seg med medisinske fagbegreper og legetittel dersom det ikke finnes belegg for påstandene du drysser rundt deg. Bærer du tittelen «boomer» foreligger det ikke krav om at du skal være nyansert – Nordstrand bærer dog den vernede tittelen «lege». 

Det er ingen enkel tittel å få. Det er ikke en tittel folk tar lett på. Derfor er det også en tittel som forutsetter ansvar. Har en klart å bli lege, er det rimelig av folket å forvente at en klarer å ordlegge seg presist. Men iblant møtes ikke denne forventningen. Og det går an å forstå. Det går an å tilgi. Det er ikke rart at slike feil kan oppstå på stappfulle sykehus overdøvet av febrilsk tikkende klokker. Men du, Nordstrand – du har allverdens tid til å skrive artiklene og bøkene du selv beslutter å dele med hele Norges befolkning. Da er klarhet ikke en forventning; det er et minstekrav.

 

Skaper stigma

Generalsekretær i ADHD Norge, Gry Lunde, poengterer at det er viktig å komme Nordstrands myter til livs, fordi de bidrar til fordommer og stigma om ADHD. Under et foredrag i Trondheim skal Nordstrand ha hevdet at «Opptil 80 % av barn med ADHD kan bli helt symptomfrie dersom de bare legger om kostholdet». Nevropsykolog og PhD Geir Øgrim, som også leder fagrådet i ADHD Norge, avviser at det finnes belegg for denne påstanden. Norsk barnelegeforening skriver at Nordstrands råd kan føre til at barn settes på unødvendige restriktive dietter ut fra kriterier og diagnostikk som mangler vitenskapelig grunnlag. 

Øgrim trekker også frem at Nordstrand som fagperson bør tenke over hvordan uttalelsene virker på berørte. Nordstrand insinuerer at «ADHD-barn» ikke får riktig kosthold hjemme, og derfor får diagnosen. «Det er et belastende budskap for foreldre som står i krevende hverdager», sier Øgrim. 

Jeg tenker på mine egne foreldre. Kjenner at jeg blir stolt i hele meg. Stolt av mammaen min, av pappaen min – som alltid, hver bidige dag, har dekket på middagsbordet. Jeg har hatt et sunt og balansert kosthold hele livet, takket være dem. Det er derfor det gjør så vondt, Nordstrand. Var det for lite brokkoli? Du kan kaste så mange anklager på meg som du bare orker. Men jeg ber deg; ikke sikt på mamma og pappa.

 

Spis ditt eget smør!

Nordstrand har sitt eget matvaremerke. Kjære leser, du kan gå på butikken akkurat nå og kjøpe Berit Nordstrand-yoghurt. Du kan kjøpe knekkebrødet også, for den saks skyld, eller det plantebaserte smøret. Men; kanskje du skal droppe det. Kanskje vi alle bør se den andre veien. Snu hodene vekk fra yoghurten, artiklene, knekkebrødet, foredragene, smøret og, ja, hele Omstart30 – og heller rette blikket mot medisinsk aksepterte og vitenskapelig dokumenterte metoder. 

De som har utdanning innenfor det medisinske fagfeltet, har monopol på kunnskap som resten av befolkningen er avhengige av. Kunnskap som kan markere skillet mellom liv og død. Selv har jeg tillit til helsevesenet. Får jeg resept på en medisin, så tar jeg den. Trenger jeg en vaksine, så biter jeg tennene sammen og tåler stikket. Men jeg kan ikke tåle misbruk av det medisinske kunnskapsmonopolet. 

Så ta deg en hvetebolle, Nordstrand. 

Det har ihvertfall jeg tenkt å gjøre.

 

LES OGSÅ: Legene som vil redde kloden