Siden sist
Hva skjer i nyhetsbildet? Ta det med ro, sett på en kaffe. I dag trenger du ikke å bruke energi på scrolling. Her kommer en oppsummerende buffer.
24. april 2021

Gratulerer, kjære trofaste leser! Regjeringen har nå laget en gjenåpningsplan, og du kan forhåpentligvis snart drikke utepils i Guatemala uten å måtte sitte på hotell i ti dager når du kommer hjem. Ulempen er at du kanskje må lide deg gjennom fysiske eksamener for første gang på halvannet år. Da har du selvfølgelig ikke tid til å oppdatere deg på dagsaktualiteter, i det lille ekkokammeret du kaller en studenthybel. Stoff har derfor trålt det ganske lands (og utlands) nettaviser, slik at dere slipper.

 

Bot til Erna Solberg

Erna Solberg får en bot på 20,000 for å ha samlet for mange mennesker i bursdagsselskapet sitt på Geilo. Boten burde kanskje vært større, for å vise skeptikerne (som Charter-Svein, som nylig gikk i bresjen for en protest mot korona-tiltakene foran Stortinget) at dette ikke er tiden for opprør. Men Solberg beklager og sier hun skal betale boten. Det er da noe…

 

Prins Phillip er død

Dronning Elisabeths greskfødte ektemann levde til han ble 99 år. Han hadde nettopp blitt utskrevet fra sykehus etter et lengre tids sykeleie, da han døde. Etter en lang periode med innbyrdes og utbyrdes krangling, kan kanskje denne begravelsen føre til at familien begraver stridsøksene? 

 

Konflikt i Nord-Irland

Konflikten i Nord-Irland har blusset opp igjen. Folk kaster brannbomber over og langs fredsmurene som skal holde katolikker og protestanter adskilt. Grunn nummer en er Brexit. De som regner seg som Britiske, er redd for at Nord-Irland skal bli separert fra England, og de vil ikke være en del av Eire, navnet irene bruker om både staten og øyen. Grunn nummer to er strenge, langvarige koronatiltak. Protestanter har blitt provosert av at flere tusen katolikker brøt reglene, og fulgte en kjent irsk nasjonalist til graven i fjor sommer. Dette ble en rettssak, som ble henlagt i forrige uke.

 

Russland trapper opp på østfronten

Russland pøser på med militære styrker ved Ukrainas østlige grense, og på Krim. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Anthony J. Blinken er fly forbanna, men Russland bryr seg ikke. Putins talsmann Dimitrij Peskov advarer Nato mot å utplassere styrker i eller i nærheten av Ukraina. «Da vil Russland måtte treffe ytterligere tiltak for å sørge for sin sikkerhet» sa han den andre april. Opptrappingen skjer angivelig som et nødvendig tiltak for å beskytte russiske borgere i Ukraina, men er nok mest sannsynlig skremselspropaganda for å hindre at Ukraina blir med i Nato.

 

Vaksineoppdatering

Folkehelseinstituttet vil ta AstraZeneca-vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen vil derimot utsette avgjørelsen, og for å forsikre seg om at bivirkningene faktisk er fatale, er det blitt satt ned et ekspertutvalg. At det er en mulighet å få blodpropp ved å ta vaksinen, høres jo meget skummelt ut. Kanskje ekspertutvalget kan vurdere risikoen ved p-piller i samme slengen?

 

LES OGSÅ: Festivalpils med avsmak