Se og hør, her og nå #46
Månedens favoritter.
2. mai 2021

Bok: Drivanker – Alexander Maksik (2013)

Dette er kanskje ikke den nyeste utgivelsen, men jeg tviler på at du fikk den med deg da den kom ut i 2013. Jeg ble dratt mot den i en bokhandel på grunn av det vakre omslaget, og ble gledelig overrasket over innholdet. Alexander Maksik skriver en viktig og poetisk bok om Jaqueline, som har flyktet fra Liberia og endt opp på en gresk ferieøy. Vi får et innblikk i hvordan hun lager seg et lite liv som massør omringet av strandturister, som kunne vært meg eller deg.  

 

Bok: Trær og blader – J.R.R Tolkien (1964)

Denne boken fant jeg ved et lykketreff. Jeg lånte den på biblioteket kun fordi jeg syntes det var så morsomt at den bare het Trær og blader. Det er en utrolig fin og godt skrevet (det er jo tross alt Tolkien) beskrivelse av barnslig og voksen kreativitet, historiefortelling og magi. Anbefales om en ønsker en litt lett litteraturteoretisk opplevelse. 

 

 

Bok: We Were the Mulvaneys – Joyce Carol Oates (1996)

Du vet at en bok er god når du lener deg nærmere og nærmere stearinlyset for å se sidene utover natten. Dette er en tykk bok som evner å holde seg interessant hele veien. Du følger familien Mulvaneys opp og nedturer. Bokens spenning baserer seg hele veien på å det store spørsmålet «Hvorfor har ikke denne perfekte familien lengre kontakt? Hva skjedde?». Det er gripende og anbefales virkelig om du bare vil forsvinne i noen dager. 

 

Låt: «Relay» – Lokøy og Nils bech (2021)

Hør på denne gøye låten på vei hjem eller til universitetet, jobb eller hvor enn du skal. Teksten rimer på en utrolig, sjarmerende, og norsk måte, selv om den er på engelsk, og den får meg alltid til å smile. 

 

Film: I morgen danser vi – Levan Akin (2019)

Etter å ha sett denne filmen på kino med en venninne, kom vi begge ut av kinosalen forelsket. I filmen følger vi Merab, som danser tradisjonell georgisk dans. Filmen utfordrer den tradisjonelle maskuline rollen i georgiansk dans, samtidig som den viser oss hvor uskyldig og stor den første forelskelsen er. Dansen, skuespillet og filmingen framstår genuint, og en blir fullstendig revet med av historien. Et ekstra pluss er en god innføring i georgisk musikk og dans om du ikke kjenner til det fra før!

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #45