På Høyden av festivalsommeren
Hva skjer i Nygårdsparken i slutten av august, egentlig?
10. mai 2021

– Det er jo et litt modig år å bestemme seg for å lage festival, men kanskje et veldig etterlengtet et også, sier Emma Bø, festivalsjef for den nyopprettede Høydenfestivalen. 

Bø sitter med et forventningsfullt uttrykk på en steintrapp i Nygårdsparken. Denne dagen er litt spesiell for de fleste Bergensboere. Det er nemlig sol og opplett, noe som reflekteres i antrekket til festivalsjefen. Hun er ikledd skjørt, solbriller og en lett, gul strikkecardigan. I hånden har hun en kaffe som nærmer seg drikkbar etter å ha gått gjennom parken i noen minutter, på leting etter et sted å slå seg ned. Hun er ikke vond å be for detaljer om, det som for henne utvilsomt blir sensommerens store happening, Høydenfestivalen.

– Vi håper at studentene bare er så gira på å treffes igjen, liksom. Møtes ute, sitte og pilse i parken, høre på musikk, se på spennende møter. Det er jo en ganske kul idé å ha en festival i Nygårdsparken. Det er vel drømmen for enhver student.

– Det er jo en ganske kul idé å ha en festival i Nygårdsparken. Det er vel drømmen for enhver student.

Fra beskjeden begynnelse til storskala fest

Høydenfestivalen debuterer som festival i år, og om alt går etter planen skal det hele gå av stabelen den 27. og 28. august i parken vi nå befinner oss i. Nøkkelord som går igjen for å beskrive arrangementet er blant annet «studentdrevet», «bergensk kulturscene» og – gitt året som har vært – «etterlengtet». Det hele startet med en beskjeden tanke om en minifestival i desember i fjor, men siden da har engasjementet spredt seg på tvers av organisasjoner og studieretninger.

Festivalen ble startet av Studentersamfunnet, men er i dag et eget selskap. Det startet i det små, men Bø skjønte fort at prosjektet raskt ble større og større. Hun begynte å spørre rundt etter andre som kunne bistå i festivalens økonomi, produksjon og alt annet man måtte trenge for å avholde et arrangement av stor skala.

Videre forteller hun om den overveldende interessen for prosjektet. Siden de startet rekruttering for frivillig arbeid har de fått henvendelser fra studenter fra både Universitet i Bergen, BI, Høyskolen på Vestlandet og Handelshøyskolen. Helt uten renommé.

– Engasjementet har vært overraskende stort da vi lyste ut de første stillingene. Vi er helt nyoppstartet, og har jo ikke noe navn eller noe sånt. Det er utrolig kult å se at så mange er interesserte. Vi vil ha med hele gjengen!

 

Mer enn en musikkfestival

Så hva er det som skal foregå i Nygårdsparken disse to dagene en sensommer i august? Programmet består nemlig ikke bare av musikk. Høydenfestivalen satser også på andre kulturelle innslag, i tillegg til at det er rom for politisk diskusjon.

– Vi leker oss enda litt med konseptet. Det vil i hvert fall ikke bare være en musikkfestival.

Hun forteller at de blant annet skal arrangere en valgdebatt i forkant av Stortingsvalget, som avholdes senere i høst. Sannsynligvis vil de også holde en livepodkast og et møte med fokus på vitenskap. Muligens får de inn en forfatter, eller et slags humorshow. Programmet er enda under utvikling.

– Alt er ikke landet enda, men målet er å være en musikkfestival som også tar opp større samfunnsspørsmål.

 

Godt og blandet

En allerede opprømt Bø lener seg brått fremover ved spørsmål om musikkprofilen til festivalen.

– Det er jo veldig gøy at du spør om! Det blir nok noen kjente, noen ukjente. Bergen har jo noen sånne up and coming festivaler allerede. Både Eggstock og Vill Vill Vest fokuserer jo på artister som er mer urørte, så vi vil ikke kapre deres sfære. Likevel prøver vi å ha litt fokus på Bergen, og vise frem litt lokal kulturscene. 

Hun legger til at kortreiste artister ikke minst er en fordel med hensyn til miljø og smittespredning. Når det gjelder sjanger, ønsker de å treffe enhver smak og har ikke rettet seg inn på en bestemt musikkgren.

Et utvalg artister og band er allerede bekreftet til å spille på festivalen i august. Den musikalske banketten består blant annet av fjorårets vinner av P3s Årets Urørt, Henrik Felipe. I tillegg stiller duoen Verdensrommet bestående av Vetle Junker og Andreas Høvset, som begge har tidligere tatt del i prosjekter som Softcore Untd. og Charlie Skien. 

Tidligere Razika-trommis Embla Karidotter utgjør sammen med andre indieveteraner fra band som Honningbarna og Sløtface den bergenske americana countrygruppen Embla and the Karidotters. Den fjerde festivalaktuelle artisten er bergensbaserte DØSSI, en solosangskriver med stemningsfulle låter og fengslende stemme. 

Sistnevnte er aktuell med nytt album og spilte en intim akustisk konsert på Høydenfestivalens slippfest på Café Legal. Bø er tydelig entusiastisk for at de kunne tilby en slik musikkopplevelse ved siden av programslippet.

– Det er jo utrolig stas at DØSSI ville komme og spille på slippfesten vår. Det setter vi pris på.

 

Hva hvis?

Selv om fremtidsutsiktene ser lovende ut er tanken om at planer kan snus på hodet uten forvarsel vanskelig å legge fra seg. Derfor har teamet bak Høydenfestivalen lagt diverse smittevernsplaner med forbehold om de ulike scenarioene som kan utspille seg. De opererer blant annet med fire forskjellige budsjetter basert på faktorer som inntekter og mulig størrelse på publikum. I tillegg er det mulig å dele festivaldeltakerne i to soner av Nygårdsparken dersom det ikke skulle være mulig å ha alle på ett sted. 

Ellers går det i å være oppdatert på vaksine- og smittetall, så vel som lokale restriksjoner. Det meste tilsier at håpet om musikk, politikk og pils i park kan gå fra å være en fjern drøm til å bli en realitet. 

 

Et etterlengtet lyspunkt

Forventningene fremover er høye. Bø er håpefull på at den positive responsen vil fortsette, og kanskje være et lyspunkt for studenter som klør etter noe å engasjere seg i.

– Jeg tror det hele blir veldig bra. Vi har blant annet hatt god dialog med Bergen kommune, og vi har fått masse positive tilbakemeldinger og støtte av andre så langt. Vi tror veldig mange ser at dette er et prosjekt som både vil løfte Bergen som studentby, og er utrolig etterlengtet blant studentene selv. Vi har tro på at vi skal få dette til, altså. 

Bø trekker inn at pandemien har ført til at mange unge sitter hjemme og kjeder seg, og som sliter psykisk. Hun håper festivalen vil gi ungdommen noe tilbake. 

– Vi håper at Høydenfestivalen kan gi dem noe å ta del i. Ikke at det vil hjelpe på alt, men forhåpentligvis kan det hjelpe på noe.

 

LES OGSÅ: Snorkling i det analoge farvann