Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre med klimakrisen
…dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
28. mai 2021

Hannah Gunvor Jacobsen, investeringsdirektør i oppkjøpsfondet Summa Equity

Foto: Summa Equity

Du skal være nysgjerrig på ny kunnskap, særlig den som ligger utenfor ditt naturlige habitat. Det er lettvint å forholde seg til tanker og teorier som er kjent og trygt, men det blir kjedelig og forutsigbart. Og resultatet blir sjelden særlig originalt, uansett hva du driver med. Jeg jobber i finans og investeringer, en veldig tradisjonell bransje. Gjennom arbeidet vårt har vi ønsket å vise at det er mulig å bidra til å løse mange av våre globale problemer med kunnskap og kapital. For å være en del av løsningen, og ikke problemet, har vi søkt inspirasjon fra blant annet akademia, veldedige organisasjoner, oppstartsbedrifter og store, etablerte selskaper. Nysgjerrigheten på ulike fagmiljøer og -disipliner har hjulpet oss å komme opp med en ny tilnærming til investeringer, der vi ser bærekraft og finans som to sider av samme sak. Det gjør at vi bygger mer solide selskaper som kan ansette flere og bidra til å løse problemer i samfunnet, samtidig som de leverer avkastning til pensjonsselskaper og universitetslegater.

 

Inge Jan Henjesand, rektor ved Handelshøyskolen BI

Foto: Nina Thuestad Forus

For en handelshøyskole med internasjonale ambisjoner står klima og bærekraft høyt på vår agenda. Vi gjør mange tiltak på institusjonelt nivå, samtidig som hver og en av oss, som studenter og som ansatte, må gjøre vårt for å ivareta vårt felles klima og miljø. Det handler om små ting i hverdagen som utgjør en forskjell. Jeg er nøye på kildesortering, har ledlys i hjemmet, kjører elbil og ferierer i seilbåt i eget land.

For meg handler stil mye om hva og hvem man lar seg inspirere av, og selvsagt om hvem man ønsker å være. Gjennom min tid i akademia har jeg alltid forsøkt å se utenfor min egen sektor. Det tror jeg er et godt råd til andre ledere: Finn inspirasjon til innovasjon i og utenfor egen virksomhet og bransje. Stil er mye mer enn klær og uttrykksformer. Det handler også om oppførsel, væremåte og hvordan vi kommuniserer med hverandre. Etter et år der mange har opplevd at skillet mellom jobb og fritid, sakte, men sikkert har blitt visket mer og mer ut har dette blitt aktualisert. Til studenter som leser denne spalten vil jeg derfor si: Skap deg gode rutiner i hverdagen, vær åpen for å bli inspirert av andre enn de du møter hver dag, vær vennlig og vis empati. Det er alltid stilfullt.

 

Margareth Hagen, rektor ved Universitetet i Bergen

Foto: UiB

Det siste året har vært et annerledes, og også vanskelig, år. Det er mye jeg har savnet, og som jeg definitivt vil tilbake til: Se venner, bevege meg fritt blant folk, invitere uten å telle gjester, tilfeldige møter, et fysisk arbeidsmiljø, og så videre. Samtidig har jeg lært utrolig mye. Det mest opplagte er at det er mye som er mulig når vi må, og at det går fint an å gjøre ting på andre måter, særlig når vi gjør det sammen. Det går an å ta andre valg. Det ligger utrolig mye håp i denne erfaringen også. Og så har vi sett at formidling og kunnskap fungerer.

Klimasaken, og naturmangfoldsaken handler om kunnskap, respekt, omsorg og oppmerksomhet. Legg merke til og vis omsorg for den nære naturen også! Det handler om mange små egne valg, kjøpe brukt, reise mindre, være bevisst i hverdagen. Samtidig kan ikke klimakampen reduseres til forbruksvalgene til den enkelte. Pandemien har vist oss at ansvaret ligger hos oss alle, men at den nasjonale og internasjonale planen og politikken er førende.

 

LES OGSÅ: Tre kule forteller deg hvordan du skal finne din egen stil