Siden sist
Hva skjer i nyhetsbildet? Ta det med ro, sett på en kaffe. I dag trenger du ikke å bruke energi på scrolling. Her kommer en oppsummerende buffer.
29. mai 2021

Kjære trofaste leser! Våren er her for fullt, og mens du mosher til The Weeknd i Nygårdsparken, er ikke klimaendringene satt på pause. Du har jo selvfølgelig ikke tid til å oppdatere deg på klimanyheter, i det lille ekkokammeret man kaller en studenthybel. Stoff har derfor trålet det ganske lands (og utenlands) nettaviser, slik at du slipper.

 

Gruvedrift på havbunnen

Det er funnet gull, sølv, kobber og kobolt på norsk havbunn ved Jan Mayen. «Jippi!», sier Erna, som regner med at dette er den nye oljen, nå som vi skal øke forbruket av solceller, elbiler og vindturbiner. Hvilke konsekvenser dette vil ha for Nemo og Dorys nærmiljø, er enda ikke undersøkt. Miljøvernorganisasjoner er, sjokkerende nok, skeptiske. Det som imidlertid er sjokkerende, er at de multinasjonale gigantene Google, BMW, Samsung og Volvo til og med ber regjeringer med undersjøiske skattegruver om å drøye den i ti år. Samtidig som økonomi nok spiller en rolle (det må jo være mye dyrere å kjøpe kobolt fra norsk havgruvedrift, enn fra barnearbeidere i Kongo), er det jo forfriskende at de viser til det o’hellige begrepet «bærekraft», og utpeker resirkulering av batterideler og en velfungerende, sirkulær økonomi som deres prinsipp. Kanskje er det håp for framtiden likevel. Kanskje ikke. Hvem vet?

 

Senterpartiet fortsetter å være senterpartiet

Ahh, myr. Naturens geniale middel for å straffe forurensende, tørrsokkete menneskedyr på tur i skog og mark. Men holy myrra, for et karbonlager denne sumpen viser seg å være! Graver man i en myr på størrelse med en fotballbane, kan den slippe ut like mye CO2 som ett tusen sju hundre menneskedyr gjør i løpet av ett år. Karbonmengden i norske myrer er faktisk på rundt én milliard tonn. I fjor vedtok Stortinget et forbud mot å gjøre myrer om til åkre (det er likevel fortsatt lov å bygge stygge veier og boliger i myrområder tho). Nå vil Senterpartiet fjerne dette forbudet (sjokk!), og de får støtte fra både Arbeiderpartiet (dobbeltsjokk!!) og Fremskrittspartiet (trippelsjokk!!!). Noen må stoppe myrmyrderne.   

 

Kull og G7

G7-landene har denne måneden blitt enige om å kutte all statsstøtte til kullkraftverk innen slutten av året. Dette gjør de etter å ha funnet ut at investeringer i kullkraft ikke er forenlig med målet om å holde den globale oppvarmingen under grensen på 1,5 grader. Dette er jo fantastiske nyheter, helt til du kommer på at G7 består av blant annet Canada og Italia. Her skulle vi gjerne hatt megakullprodusentene Kina, India og Russland med i klubben!

 

Samene blir dobbelt rammet av klimakrisen

Torsdag 20. mai talte Samerådets president til Arktisk råd. Hun hadde en tydelig beskjed til medlemslandene: Urfolk opplever konsekvensene av klimaendringene i dobbelt så stor grad som resten av verden. I tillegg vil storsamfunnet bruke de såkalt «uberørte områdene» i nord til å bygge ut bærekraftige løsninger, som vindkraftverk og gruver. Disse utbyggingene tar opp mye av reinsdyrenes beitemarker, som allerede er under press på grunn av kortere vintre og varmere somre. Det hadde jo vært veldig greit om man bare kunne bygge ut i det uendelige, for så å garantere for økonomisk vekst – og samtidig redde planeten! Men dessverre lever vi ikke i eventyrland, og grønn kapitalisme er fortsatt en ønskedrøm. Også er det jo slik at vi ikke lever på 1950-tallet lenger, så vi er faktisk nødt til å ta litt hensyn til urfolk av og til. 

 

Vaksineoppdatering

Vaksinekjøret går, med noen gledelige nyheter for de i aldersgruppen som liker å danse i moshpiter i Nygårdsparken. De mellom 18 og 24 år vil nå nemlig vaksineres samtidig som aldersgruppen 40 til 44 år. De mellom 25 og 39 år havner lengre bak i køen. Altså ligger du litt dårligere an til studentfestene i sommer dersom du har tatt deg noen ekstra friår før du endelig bestemte deg for å starte på den masteren. Den gode nyheten er at uansett hvor du er i den evigvarende vaksinekøen, er du nå offisielt fritatt fra å få blodpropp med på vaksinekjøpet. AstraZeneca-vaksinen er nemlig helt ute av bildet.

 

LES OGSÅ: De glemte fangene