Se og hør, her og nå #47
Månedens favoritter.
30. mai 2021

Podcast: Skravleklassen

Skravleklassen er «podcasten for deg med én fot på gata og én fot i akademia». Podcasten, drevet av samfunnsdebattant Sturla Haugsgjerd og psykolog Anders Gravir Imenes, står i perfekt balanse mellom det tungt politiske og den mer lettbeinte jazzingen. Temaene varierer fra episode til episode, og med titler som «Alle er fucka» og «Hypernyansering i kulturkrigens æra», får lytteren både høre Haugsgjerds personlige historier fra rusmiljøet og rehabiliteringen, samt kødd og humoristiske diskusjoner om dagsaktuelle problemer. Det er ikke mange podcaster som kan gi deg en dadaistisk analyse av Torpet på TV 2, men her briljerer Haugsgjerd og Imenes med sine (kvasi)intellektuelle kommentarer og stikk.

 

Bok: Penger på lomma – Asta Olivia Nordenhof (2021)

Vil du lese en bok som gjør deg skikkelig sint og frustrert, men som samtidig er utrolig estetisk tilfredsstillende? Da er dette boka for deg. Penger på lomma, skrevet av den danske forfatteren Asta Olivia Nordenhof, kom ut i januar 2021, og er en skjønnlitterær skildring av kapitalismens konsekvenser for gjennomsnittsmennesket. Hovedpersonene, Kurt og Maggie, bor på Fyn og lever et liv som dreier seg fullstendig om penger – eller snarere, fraværet av det. I hjertet av boka står Scandinavian Star-ulykken fra 1990, mordbrannen på danskebåten som tok livet av 159 mennesker. Nordenhof leker med perspektiv og sjanger, og varierer mellom det skjønnlitterære og essayistiske. Denne boka fikk meg til å grine av sinne, men jeg ville lest den hundre ganger til.

 

Album: Buketter & Ballspill – UNDERGRUNN

Du har kanskje hørt om Oslos gruppe av vidunderbarn, UNDERGRUNN. De debuterte i 2018, og har siden vært et hett samtaleemne i de fleste hipstermiljøer i Oslo (les: på Danby Chois instagram). Forventningene var skyhøye da de i april slapp mixtapen Buketter & Ballspill, og de har ikke skuffet. Med bars som «Svor på mine sko, alt jeg stepper i blir fett» og «Hørte fuckboys vil ha beef så jeg begynte å koke litt bernaise» klarer de både å ironisere over sine egne tekster, samtidig som de eier det totalt. 

 

Film: Reprise (2006)

Reprise, spillefilmdebuten til Joachim Trier, er en lite-versjon av Oslo, 31. august. Filmen handler om to unge menn, Erik og Philip, spilt av henholdsvis Espen Klouman Høiner og Anders Danielsen Lie. De drømmer begge om å bli forfattere, noe som viser seg å ikke være så lett som de trodde. I sann Trier-stil, blir psykiske lidelser utforsket gjennom karakteren til Danielsen Lie, som blir innlagt på Dikemark sykehus tidlig i filmen. Til tross for den nokså dystre tematikken, er Reprise en leken og ironisk film med mye humor. Filmen byr på masse Oslo-sommer og harselering med pretensiøse litteraturgutter, men også gode skildringer av ung kjærlighet, vennskap og psykisk helse.

 

Magasin: Filter Nyheter

Av og til kan jeg føle på at norsk journalistikk mangler edge. Hvor er den banebrytende gravejournalistikken? Men så kommer jeg på at Filter Nyheter finnes. Til tross for en liten redaksjon bestående av to journalister, og med redaktør Harald S. Klungtveit i spissen, har Filter levert noe av den viktigste journalistikken i Norge de siste årene – senest torsdag 6. mai. Da publiserte de en omfattende artikkel hvor de avdekket at lederen for det omstridte partiet Alliansen, Hans Jørgen Lysglimt Johansen, kobler ungdommer sammen med nynazister på sosiale medier. I kjølvannet av publisering har politiet sagt at de skal undersøke Alliansen nærmere. Utrolig skremmende lesning, men helt nødvendig. 

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #46