Kosmisk hendelse i Nygårdsparken
Verdensrommet er ett av bandene som skal opptre på Høydenfestivalen. Den østlandske duoen forklarer, blant annet, hvorfor de foretrekker Vestlandet.
3. juni 2021

Verdensrommet holder til i NRKs gamle lokaler i utkanten av sentrum. De siste dagene har duoen, bestående av vokalist Andreas Høvset og produsent Vetle Junker, brukt mye tid på å utarbeide sitt neste album. Nærmere fem-seks låter begynner allerede å nærme seg klare.

– Det blir en ny plate på et eller annet tidspunkt. Vi holder på å skrive, og prøver å finne en rød tråd. Vi må jobbe litt mer med det, men det er absolutt på vei, sier Junker. 

 

Ljomende akustikk og hipsterkaffe

Når man kommer inn i musikernes arbeidsrom endrer akustikken seg, fra en ljomende romlyd i den brede trappeoppgangen, til en mer dempet akustikk. Lyden blir tettere på et vis.

Vi får servert kaffe etter siste hipstermote med en Chemex håndbrygger, som før 2021 hadde sin storhetstid på sekstitallet. Dette er en interesse som henger igjen hos Junker fra hans dager som barista.

Både Junker og Høvset er enig i at det er morsommere å lage album enn å slippe enkeltlåter. De mener det er mer givende å lage en sammensetning av sanger som utgjør et større helhetlig verk, fremfor å skulle lage neste radiohit.

– Det er litt kjedelig å bare gi ut en og en låt. Å lage et album gir kanskje mer mening når man jobber med musikk, sier Høvset. 

 

En kortlevd misforståelse

Verdensrommet forteller at da de ble bedt om å spille på Høydenfestivalen, misforstod de først når den skulle være. I stedet for slutten av august, trodde de det var snakk om kun dager fra de ble spurt til de skulle opptre. Misforståelsen ble raskt oppklart med bookingansvarlig, men Høvset hadde allerede løst hvordan de skulle håndtere en hypotetisk konsert på så kort varsel.

– Vi hadde planer om å møte opp i Nygårdsparken på torsdagen med en kassegitar, og bare begynne å spille. Kanskje tenkt «rart at det ikke er noe publikum her, men vi får vel bare spille oss ferdig».

Men en spontan, akustisk intimkonsert med Verdensrommet blir det altså ikke. I stedet kan vi forvente oss et «klassisk Verdensrommet-show», når de stiller opp på festivalen senere i sommer. For Høvset innebærer dette et dynamisk show som viser frem duoens flytende sjangerbilde. Junker utdyper at de har vært gjennom ulike faser siden de startet bandet som sekstenåringer.

– Nå føler jeg det er mer konkret hva Verdensrommet er, mens det kanskje var litt mer diffust før.

Allting tar slutt. Også pandemien.

Kun én dag etter nedstengingen 12. mars i fjor lanserte de platen Allting tar slutt. Turnéer og slippfester ble erstattet med karantene, og promoteringen ble utelukkende over internett. Også bursdagen til Junker ble rammet av situasjonen, som ble tilbrakt i karantene dagen etter albumslipp. Likevel ser de ikke nødvendigvis på det som noen ulempe å skulle høre på albumet under lockdown.

– Det var jo litt kjipt der og da, men den plata passer fint til å sitte inne og høre på alene. Den er ikke en veldig sånn ekstrovert «her er vi»-plate, sier Junker. Med et glimt i øyet legger Høvset til:

– Ja, det er nok ikke en plate du setter på på fest. Det blir kanskje ikke så god stemning.

Til tross for at Verdensrommet opprinnelig er fra Skien, blir de ofte omtalt som et Bergensbasert band. Junker forteller at Bergen har vært et mellomstopp for flere artister og band han selv hører på, mye på grunn av det gode musikkmiljøet byen tilbyr.

– Det trenger ikke være et premiss å bo i en storby for å kunne produsere musikk. Det er kanskje ønsket om å bo i en by som er motivasjonen da, fremfor at det skal gi noen større sjanse for å slå igjennom, tilføyer Høvset.

Han påpeker en klar ulempe med å skulle flytte til hovedstaden:

– Det eneste man får er dyrere husleie og dyrere øl.

 

Dagsaktualiteter med Verdensrommet

Apropos øl er ikke guttene redde for å uttale seg om sitt forhold til kanskje den mest omtalte øltypen for tiden, nemlig Mango IPA.

 – Jeg synes den er god. Jeg liker å drikke den, sier Junker. Kort og konsist.

Høvset har derimot en annen favoritt.

 – Jeg foretrekker Juicy IPA. Nå har jeg smakt begge to rett etter hverandre, og jeg syns den er bedre. Det er blitt kult å like Mango IPA. Men jeg kan godt være litt ukul.

 

LES OGSÅ: En ny vår for SKAAR