Hvilken klimastudent er du?
Deler du veganske oppskrifter på Instagram? Eller kanskje oppbevarer du bøtter med regnvann i boden til kollektivet? Eller tror du at temperaturendringer er naturlige? Finn ut hvilken klimastudent du er!
5. juni 2021

Å bry seg om klima har tidligere vært forbeholdt eksentriske kunst- og håndverkslærere og medlemmer av Natur og Ungdom. Nå er «klimabevisst» blitt et trendy adjektiv du definitivt bør beskrive deg selv som i Tinder-bioen din, så vel som i profilen din på Linkedin. Klimabevissthet er ikke lenger et ord som er forbeholdt akademia, professorer og forskere. Nå er det snarere snakk om å være eller ikke være opptatt av klima og miljø.

Blant uttrykk som «zero waste» og «dumpster diving», krever det sitt å følge med i vinden på hvilke klimatrender som er på moten, særlig når eksamenstiden nærmer seg med stormskritt. For å gjøre det hele litt enklere for deg kan du her finne ut hvilken type klimastudent du faktisk er.

 

Veganerinfluenceren

Etter å ha sett dokumentarene Griseindustriens hemmeligheter og Seaspiracy, definerer du deg selv helt klart som veganer, til tross for at salami og servelat har vært dine favorittpålegg helt siden mamma smurte matpakke til deg på barneskolen. Riktignok, har du innsett at det finnes viktigere ting her i verden enn å tilfredsstille dine egne smaksløker, og du føler at du gjør verden til et litt bedre sted for hver dag som går, siden du ofrer servelaten til fordel for grønnsakspostei. Selvfølgelig med unntak av de gangene du smyger deg inn på Valeri for å kjøpe kebab med lammekjøtt på vei til nach. Du bruker handlenett, (plastposer er klimafiende nummer én!), og du tar alltid kollektivtransport. Dette har selvfølgelig ingenting å gjøre med det faktum at du ikke har lappen. Den veganske livsstilen tar sakte, men sikkert større og større plass i hverdagen din. Senest forrige uke tok du deg selv i å spørre kassereren på Rema 1000 om dopapiret fra Lambi var vegansk, og produsert under miljøvennlige forhold. 

Store deler av tiden din blir brukt på å google ord som «vegan tote bag with typical vegan print» og «vegan poster for vegan room». Du deler gjerne veganske oppskrifter på instagram-storyen din, og bruker store deler av det månedlige stipendet fra Lånekassen på jeans fra H&M og strikkegensere fra Zara. Hvilken rolle spiller det egentlig at klesplaggene er produsert i en sweatshop i Bangladesh? Så lenge du bytter ut salamien med grønnsakspostei, og skriker for full hals at du er veganer, har vel du gjort ditt, som den klimabevisste, veganske studenten du er. Eller?

 

Regnvannsamleren

Som barn av moderne hipsterforeldre, er du den fødte klimabevisste verdensborger. En oppvekst preget av tøybleier, naturbarnehage, selvdyrking og eurytmi har satt sine spor. Du er definitivt en hardbarka veganer. Både cøliaki og laktoseintoleranse har bidratt til at et grønt kosthold ble den største naturlighet. Som barn fikk du høre at det eneste som betyr noe er om du faktisk klarer å gjøre verden til et bedre sted, ikke at du kun ønsketenker deg frem til dette.

Dette har resultert i en rekke tiltak: du samler på regnvann, har en forbrenningsdo i bakgården, syr dine egne klær og lever en zero waste-livsstil. Dette innebærer også ukentlig dumpster diving.

Du bruker også store deler av tiden din på å delta på demonstrasjoner gjennom en av de ti ulike miljøorganisasjonene du er med i. Til tross for at du er medlem i flere organisasjoner, lider du av klimadepresjon. Innimellom føles alt arbeidet nytteløst, ettersom kapitalistene allerede har kjørt jordkloden i grøfta. Du prøver likevel å holde motet oppe, så godt det lar seg gjøre.

Selv om alle andre synes det er jævlig irriterende at du aldri blir med ut å spise, og at bøttene dine med regnvann tar opp all plassen i boden til kollektivet, er offeret helt klart verdt det.

 

Voi-Boy

Au pairen Ping har i all hovedsak stått for det meste av påvirkning når det kommer til hvor klimabevisst du er i dag, ettersom foreldrene dine stort sett var opptatt med interiørdesign og Excel-ark i barndommen. Påvirkningen fra Ping, og de økologiske eggene som ble servert på sølvfat til frokost gjennom atten år, har bidratt til at du stort sett alltid kjøper disse under ukens mathandel. Foruten om dette, tenker du sjelden på global oppvarming og klimatiltak. Eller, det var jo den ene kvelden du hadde en times samtale med bærekraftspesialisten i pappas bedrift og skjønte at forurensing faktisk er et reelt problem. Dette løste du enkelt ved å investere i en Tesla, fremfor en Range Rover. Du kjører også elektriske sparkesykler hjem fra fest hver eneste gang, i stedet for å ta Teslaen.

Du bruker penger på kvalitetsklær, fremfor fast fashion, og går med en Douchebag-sekk. Den ser hvertfall miljøvennlig ut. Som sønn av en bedriftssjef, lærte du tidlig at penger og kapital er det som betyr noe. Klimaholdninger kommer i andre rekke. Om ikke tredje. Eller fjerde.

 

Kildesortereren

Som en av mange, irriterer du deg grønn over den dårlige resirkuleringen i Bergen, hvilket har gjort at du har tatt dette problemet i egne hender og faktisk kjøpt fire ulike søppelbøtter. Selv om alle kastes i samme container. Du er politisk engasjert i MDG, aller mest fordi det er hipt, men også til dels fordi at det er forventet av deg i studiemiljøet ditt. Rommet ditt er fullt av grønne planter, og plakatene på veggene er av ikoniske politiske øyeblikk. De grønne plantene bidrar til forbedret luftkvalitet og muligens også til en mer klimavennlig livsstil. Stemmer det ikke at grønne planter bidrar til mer klimabevissthet?

Du handler ukentlig på LUSH, og drikker vann av S’well drikkeflasker, alt for å opprettholde fasaden om at du faktisk bryr deg og ikke bare later som. Du panter gamle bokser med Hansa for å ha råd til nye, men også litt for å leve mer miljøvennlig, da. 

 

Gretung Tuborg

Til tross for at klimautfordringer står på dagsorden, finnes det også de som mener at flyskam er en konspirasjonsteori laget av Greta Thunberg for å tjene penger på mindre intelligente byfolk. Du kjører både Volvo og BMW, og har en Opel, som du bruker mye tid å mekke på, stående i garasjen. Klimaendringene er ikke menneskeskapte, og temperaturendringer er helt naturlig. Du er også blant de yngste medlemmene av Klimarealistene, og lever i tro om at dine egne handlinger har svært lite å si for klima og miljø. Du stemmer selvsagt også på Senterpartiet.

Å spise kjøtt er en viktig del av den norske kulturarven, og det å oppfordre til veganisme bør i all hovedsak sees på som venstrevridd propaganda utarbeidet av penge- og PR-kåte akademikere. Det viktigste er at man kun lever en gang. Om jordkloden skulle eksplodere er det uansett ikke din fortjeneste eller ditt problem. Det er alle andres. Om fire milliarder år er uansett jorden død. Flesk og tobakk til folket.

 

LES OGSÅ: Du trenger ikke å ta på din egen maske først