Her kan du bomme en banan
Nye studenter har ankommet Bergen by, og vandrer i fadderukens ånd hjemover i de sene nattetimer. Da blir de kanskje en smule overrasket når de møter smilende ansikter som deler ut bananer og vann, som om det var det mest naturlige i hele verden.
19. august 2021

Det er tirsdag, andre dag i fadderuken. Klokka har passert 23 og det er blitt mørkt. Midt på Torgallmenningen står imøtekommende faddervakter i oransje vester og deler ut kilovis med bananer til forbipasserende studenter.  De kunne valgt å ligge hjemme, godt plassert under dynen, men de står her ute fra 22-03, helt frivillig. 

Lederen av faddervaktordningen, Magnus Wethal, kommer ut fra en grå container med kaffekopper i hendene og leter etter koffeintørste faddervakter. Han har med seg rundt 25 frivillige hver dag denne uken, og han tar vertskapsrollen på alvor. 

– Vi har lyst til å bidra til at studenter får en fin og trygg start på studentlivet sitt.  Det er noen som kan få en uheldig opplevelse under fadderuken som kan gjøre at man kanskje ikke trives så godt. Det vil vi prøve å unngå, sier Magnus. 

Unge natteravner 

Faddervaktordningen er en natteravntjeneste for og av studenter i Bergen. Det er et initiativ fra 2013 som ble startet av jusstudenter, men som nå ledes av Sammen, Studentsamskipnaden på Vestlandet. 

Rundt 25 frivillige står på stand og deler ut boller, bananer og vann, og snakker med studenter som er ute og koser seg i fadderuka. I det fine kaoset som omringer teltet forteller Magnus om viktigheten av ordningen.  

– Man får en litt annen innsikt her enn den man opplever på dagtid. Det er folk som ikke kjente hverandre for noen dager siden, som nå storkoser seg sammen. Etter å ha erfart studielivet selv så vet man hvor viktig den sosiale hengingen den første uken er. 

Høy musikk kommer forbi i rykk og napp når faddergjenger passerer med store høyttalere og diverse rare hodeplagg. Noen kommer direkte fra Hawaii og noen hele veien fra gamle Roma iført hvite togaer for å få tak i banan og vann. 

 

Fikk banan i går, kom tilbake i dag

To jenter kommer smilende fra teltet med bananer i hendene. Helene er fadderbarn på UiB, og Pernille studerer på NHH. Det viser seg at de fikk banan her i går, og at de derfor kom tilbake i dag. 

– Vi var egentlig på vei til å skaffe oss noe mat, men når det er lange køer overalt så dropper man det. Greit å få i seg litt mat før man legger seg, sier Helene og hinter til bananen. 

– Dette er en fin ordning, sier Pernille før de tusler vekk fra de oransje vestene og tar videre fatt på veien hjem. 

 

Bli litt edru igjen 

– Det er jo veldig hyggelig, folk er veldig takknemlige for en banan og et glass vann, sier Helena Haldorsen og Ingrid Borvik. De er leder og nestleder av Velferdstinget Vest, og stiller frivillig som faddervakter.

– Vi går rundt og passer på at folk har det bra. Også har vi denne standen på Torgallmenningen hvor man kan få litt mat i form av banan eller vann, rett og slett for å se til at blodsukkeret er oppe og nikker, og at folk kan bli litt edru igjen med to eller tre glass vann, sier Helena. 

Hun husker faddervaktene fra sin egen studiestart.

– Ja, jeg løp rundt her i 2018 og da fikk jeg en banan. De sa noe sånt som «lykke til, kos dere, ta vare på hverandre!» og da ble man jo glad!

Flo Ridas «Whistle» tar over oppmerksomheten og overdøver Torgalmenningen i et lite øyeblikk, Helena og Ingrid gestikulerer lattermildt at det er sånn stemningen er her. De har begge jobbet mye med planlegging av fadderuken, og om det skulle bli noe av den eller ei. Heldigvis fikk fadderuken gå av stabelen. 

– Når vi nå er harde forkjempere for at det skal være fadderuke, så må vi også ta ansvar og passe på at det skjer under ordnede forhold. Også må vi være villige til å ofre noen netter søvn for studentene, sier Helena med et smil.

Det er ikke bare studenter som ofrer nattesøvnen sin denne uka, flere rektorer og dekaner fra de ulike utdanningsinstitusjonene er med på å være faddervakt. 

– Rektor på NHH var her i dag, og i går var rektor ved UiB og hele rektoratet her. Til og med klima- og miljøvernminister Sveinung Rotevatn kommer på fredag, så det viser at politikerne er opptatt av å ta vare på studentene, forteller faddervaktene ivrig.  

 

Tillatelse for å tisse?

Ingrid tror folk blir betrygget bare av å se noen i vest. De oransje vestene de går rundt med gir dem likevel litt autoritet. 

– Det var jo noen som ba deg om tillatelse om å tisse i sted, utbryter Ingrid. 

Helena ler bekreftende og legger til. 

–Da sa jeg «jeg ikke har autoriteten til å hverken gi deg eller frata deg den. Så bare kjør på, jeg driter i det!» 

En forespørsel om de er klare for å gå en ny runde kommer opp og Helena og Ingrid nikker. Faddervaktene har hovedbase på Torgallmenningen, men de går jevnlig turer rundt i sentrum for å se til at studentene har det fint. Helena og Ingrid tar en siste slurk av kaffen før den neste vandrerunden til Nygårdsparken er i gang. 

I bakgrunnen utbrytes det av en student i god form «Banan! Wow! Tusen takk! Dere er helter!» mens han vinker med bananen og farter videre nedover mot den blå sten.

LES OGSÅ: Klimamas når sitt klimaks