SV krever en klimaplan fra alle partier
Korona er ut, og valgkamp er inn. Vi spør Audun Lysbakken hva SV skal gjøre for klima denne høsten.
7. september 2021

På Høydenfestivalen forrige uke var det duket for valgdebatt med høytstående politikere fra de ni største partiene i Norge. Stemningen blant publikum var god, selv om det var tydelig at noen politikere var mer populære enn andre. 

Debatten dreide seg om temaer som er viktige for unge i dag, blant annet psykisk helse og klima. I klassisk TV-debattstil hadde politikerne blitt utstyrt med hvert sitt kort med en rød og en grønn side, som de skulle bruke til å svare på ja/nei-spørsmål. Et lurt triks for å unngå klassiske politiker-svar, kanskje? 

Miljø- og klimapolitikk, som har vært et av de viktigste temaene i årets valgkamp, stod høyt på dagsordenen. Da politikerne fikk spørsmålet om hvorvidt Norge bør slutte å lete etter olje, var de ikke overraskende, ganske delt: Rødt, SV, Venstre og MDG flagret med sine grønne kort, mens resten viste, med varierende selvsikkerhet, frem sine røde kort. Selv om kortsystemet hjalp med å skille partiers ståsteder på viktige saker, fantes det også mye uenighet mellom «de enige» som igjen gjorde det vanskelig å skille flere av partiene fra hverandre.

 

Konkret plan for å nå klimamålene

I etterkant av debatten var det flere som satt igjen med en undrende følelse. Det virket nesten som om hver politiker hadde hver sin virkelighetsoppfatning om hvordan man skal løse klimakrisen. Stoff tok en prat med partileder i Sosialistisk Venstreparti, Audun Lysbakken, for å lufte denne frustrasjonen: 

Hvorfor mener du at SV er best på klimapolitikk?

– Vi har lagt frem en helt konkret plan på hvordan vi skal kutte utslipp med 70% innen 2030. Jeg mener at alle partier er nødt til å legge frem en plan hvor de viser hvilke tiltak de vil bruke for å nå klimamålene. 

– Ansvarlige partier må ha en plan

Lysbakken viser til klimarapporten fra FNs klimapanel (IPCC), som kom ut i august. Rapporten viser hvordan menneskeskapte klimaendringer fører til mer ekstremvær, og at det nå er for sent å snu: Det må drastiske tiltak til for å nå 1,5-gradersmålet. 

– Vi må å stoppe leting etter olje, slik FN har bedt oss om å gjøre, sier han.

Ifølge Lysbakken er SV det eneste partiet som har lagt frem tiltak for hvert tonn som trengs for å kutte utslipp. Han innrømmer at planen ikke er perfekt, men for SV-lederen er mangelen på en plan fra de andre partiene et større problem.

– De andre partiene har kun sagt ja til noen få, enkeltstående tiltak. Jeg mener ansvarlige partier må ha en plan for hvordan klimamålene skal nås. 

 

Rødgrønn regjering i sikte

For tiden ligger SV på 12,79% for Hordaland valgkrets. Det viser seg at når FNs alarmer slår skingrende rødt, viser målingene til SV gull. Lysbakken har representert SV på Stortinget for Hordaland siden 2001, og med disse målingene kommer Lysbakken inn på Stortinget denne gangen også. I tillegg lukter det rødgrønn koalisjon i regjering for partiene i Norge på venstresiden av den politiske aksen.

Hva er det første du gjør hvis du kommer inn i regjering?

– I tillegg til å ha en konkret plan for hvordan vi skal kutte utslipp, må vi også sette i gang med å føre en tøffere skattepolitikk. De rikeste må bidra mer, og vi vil bruke disse pengene til velferd for folk flest.

Man triller ofte terningkast på debatt. Hvis du skulle trillet terning selv, hva ville du gitt denne debatten?

– Jeg gir debatten en god firer. Det er jo alltid litt vanskelig å få en god diskusjon mellom ni mennesker.

Valgdagen nærmer seg med stormskritt. Hittil har over én million nordmenn avlagt sine stemmer, som er rekordhøyt: Aldri før har så mange nordmenn forhåndsstemt. Meningsmålingene peker mot en rødgrønn regjering, men det vet man ikke sikkert før 13. september er omme. Nå gjelder det bare å se om velgere kan skille SV sin klimapolitikk fra de åtte andre partiene som selv hevder de sitter med løsningen.

 

LES OGSÅ: Sensommerens Høydenpunkt