NattmatNattmatNattmat
Etter en fuktig kveld på byen frister det kanskje med en saftig babb, men hvor skal du gå? Stoff har testet nattmat.
13. september 2021

En vandring gjennom Nygårdsgaten sist helg viser at vi, studentene, har blitt enige om at pandemien er ferdig. Lange køer, kropper tett i tett og hooking gatelangs vitner om at vi er på vei tilbake til det herlige kaoset som Bergens uteliv en gang var. Med sene kvelder under alkoholens forførende slør følger sene måltider. Stoff satte seg fore å hjelpe nye og gamle studenter med hvor dette måltidet helst bør fortæres. Med andre ord: en NATTMATGUIDE.

Skal man lage en nattmatguide, må man gjøre det skikkelig. Både klokken, så vel som promillen, bør være over ett. Metodologien ble følgelig: Journalist og fotograf møttes etter en kveld med dekadente festligheter for å sjangle fra serveringssted til serveringssted. Ettersom dette er en guide for den alminnelige student, valgte vi å teste de stedene som ligger i geografisk nærhet til studentenes foretrukne vannhull, altså i områdene rundt Nygårdsgaten. Selv om de som bor i Sandviken ofte gjerne vil følges hjem ved å foreslå nattmat på Nirvana Kebab, er denne sjappa utelatt, da ingen orker å gå i 20 min for en babb. 

Siden vi gjerne vil gi hvert av serveringsstedene muligheten til å by på det beste de har av nattmat, ba vi om deres anbefalinger. Dette ble stort sett møtt med irriterte blikk og en kvittering som leste «Kylling, rull, medium». 

Dalia – Vaskerelven 26

Stenger 04:00 onsdag til lørdag.

Snaue to minutters gange fra Muskedunder, Heidis, Fotballpuben, Legal og Hectors Hybel finner du Dalia: Trolig det eneste stedet i Bergen hvor den berusende lukten av kebab setter seg i nesen din, samtidig som føttene er godt plantet på overdådige marokkanske fliser. En skal imidlertid ikke skue hunden på håret eller babben på flisene. Etter journalistens erfaring vitner slitne lokaler ofte om desto bedre kebab. 

På rekke og rad prøver betjeningen å tilfredsstille den evige køen med kunder. Servicen er rask og effektiv, men stiller du dumme spørsmål eller virker usikker, blir betjeningen fort irritert. I nattmatens verden smaker dog kebaben ofte bedre når den serveres med en bismak av dårlig stemning. Tenk «Soup-Nazi».

Betjeningens anbefaling for kvelden er lammekebab i rull. Både lefsen og kjøttet er tørt, men lammet er deilig krydret og smaken er digg. Ellers er det lite særpreg ved kebaben som får den til å skille seg ut i mengden. Dalia reklamerer selv med «It’s all about the sauces», men sausen var heller ikke noe å skryte av. Kebaben kostet 129 kroner. Det er dyrt. Ene tjommien fikk det som så ut som rå kylling i kebaben sin. Det er minus.

+ Lukter digg, rask betjening tross stor pågang, fine lokaler, god smak på kjøttet

Litt tørt kjøtt, tørr lefse, mye kinakål, dyrt, det som ser ut som rå kylling i kyllingkebaben

 

Malinka – Jonsvollsgaten 3

Stenger 05:00 fredag og 06:00 lørdag.

Hva er greia med den sjappa som ser akkurat ut som en 7-Eleven, men som helt klart ikke er det? Malinka ligger gjemt bak teateret, bare et steinkast unna Hem. Storkiosken har nytt et forholdsvis godt rykte, men jungeltelegrafen rapporterer om et skjebnesvangert sausbytte, som for om lag ett år siden fikk kvaliteten på babben til å falle drastisk.

For presseetikkens skyld: journalisten har spist falafel her mange sene nattetimer og syns den er ganske chill. Denne gangen anbefalte betjeningen kylling i rull til 75 kr. Tørrere kylling skal du lete lenge etter. Dette er i seg selv skuffende, men hvis den i tillegg smaker piffikrydder er det lite som frister til et nytt besøk. I motsetning til de fleste andre i denne guiden byr Malinka på isbergsalat fremfor kinakål, noe denne karen setter pris på.

+ Billig, ser ut som 7-Eleven, isbergsalat

Tørr kylling med smak av PIFFIKRYDDER!?

 

Pizza Kebabhuset – Christies gate 11

Stenger 03:30 mandag til lørdag.

Pizza Kebabhuset er etablissementet som nyter det dårligste ryktet blant stedene vi har besøkt. I objektivitetens navn ble resturanten likevel møtt med åpent sinn.

Også her ble vi anbefalt kyllingkebab. Selv om kyllingen ikke var så tørr som hos Malinka, var totalopplevelsen langt verre. En helt grusom hvitløksdressing, à la «Grill perfekt»-aioli til 10 kr, dominerer smaksbildet totalt. Dette er så overveldende at du nesten ikke legger merke til den vasne kinakålen. Til en ganske stiv pris på 115 kroner er dette en voldsom skuffelse.

Betalingen var bare mulig gjennom vipps, direkte til privatnummeret til karen bak disken. Ved forespørsel om kvittering var svaret:

«Det finnes ikke kvittering for vipps». Takk.

Sketchy betalingspraksiser og dårlig kebab viser at ryktebørsen noen ganger bør stoles på. 

+ Sentral plassering?

Helt sjukt mye fake aioli blææ, kunne ikke sende kvittering til redaksjonens økonomiansvarlig for refusjon.

Teater kebab – Engen 26

Stenger 04:00 fredag og lørdag.

For meg er Teater kebab prakteksempelet på hvordan en kebabsjappe bør se ut. Rare Colareklamer fra 2005, baderomsfliser på gulvet, nettingstoler og et kjøkken som av en uforklarlig grunn er hevet en halvmeter over resten av rommet.

Kokkens anbefaling er kylling shawarma til 89 kr. Her har kjøttet god smak og lefsen er saftig og myk. Ikke noe jåleri, bare en digg kebab som treffer deg på akkurat den måten du trenger klokken tre om natten. Selv om kjøttet har god smak, har det noe rar form og konsistens. Det er små flisete biter som får enkelte i spisefølget til å kalle det “mystery meat”. Alt i alt er dette en solid, klassisk kebabopplevelse. 

+ Godt krydret kjøtt, riktig varmebehandling gjør en vanlig lefse saftig og god, jalapeños

Kjøttet er litt sus

 

Royal Doner – Engen 6

Stenger 04:00 torsdag til lørdag.

Da Royal Doner åpnet lovet de å ta med «gourmet-kebaben» til Bergen. Dessverre er Royal bedre på å lage fest enn på å lage babb. Når vi trer inn i sjappa blir vi møtt med dunkende musikk, samt gjester og ansatte i dyrisk dans. Stemningen er berusende. Hvem trenger nach når man kan stikke på Royal. Kebaben derimot?

Royal var det eneste stedet der vi ble anbefalt biff-kebab. Det kan være digg, men i dette tilfellet var kjøttet så tørt at tygging ble en kondisjonsøvelse. Det hjalp heller ikke at kjøttet virket totalt ukrydret. Saus og øvrig fyll var helt alminnelig. Medium biff-kebab kostet 109 kroner, en noe stiv, dog ikke skandaløs pris. 

+ Stemningen hindrer nedadgående rus, digg hvis du liker tørt kjøtt og lite smak

Tørt kjøtt og lite smak

 

Svingen kebab – Neumanns gate 6

Stenger 02:30 fredag og lørdag.

Svingen kebab er en godt gjemt perle i sentrum. Som Mary Poppins veske er den liten i størrelse på utsiden, til tross for at den er enorm inni. Dersom Lystgården på Landås er booket når du konfirmerer deg, er det god plass på Svingen til deg og din utvidede familie.

Her var anbefalingen atter en gang kylling i rull til 119 kr, men denne gangen er det annerledes. Saftige biter med godt krydret kyllinglår blir stekt sammen løk. Som eneste serveringssted som faktisk baker sine egne lefser ferskt blir det følgelig testens definitivt beste. Mengden kjøtt, lefse og grønnsaker er fint balansert. Dessverre akkompagneres dette med en anelse mye av en litt for søt saus. Lokalene er store, betjeningen er dyktige og maten er velsmakende. Baksiden er at sjappa stenger halv tre, så man er nødt til å planlegge nattmaten sin godt. Hvem gidder det?

+ Saftig kylling med masse digg krydder, baker lefsen ferskt mens du ser på, digg

Sausen kunne vært bedre, stenger tidlig

7-Eleven – Torggaten 7

Hvem sa at dette var en kebabguide? Skal nattmat testes, må man selvfølgelig også teste panini på 7-Eleven. Optimalt sett ville paninien vært evig munch slik at man bare kan droppe kebab til over hundrelappen. Men slik ble det dessverre ikke. 

Fra en kioskmedarbeider som forståelig nok hatet livet, ble vi anbefalt panini med pesto og kylling til kroner 59. Presentasjonen var lekker. Brødet var deilig sprøtt på utsiden, og luftig mykt på innsiden. Dessverre var resten av paninien bare kjip. Pestoen smakte surt og uten hint av basilikum eller parmesan. Kyllingen var tørr og smakte hønsebuljong. Nattens siste måltid ble en skuffelse.

+ Digg brød

Udigg kylling og pesto

 

Sving innom Svingen

Når du som ny eller gammel student endelig skal begynne å høste de fruktene Bergens uteliv har å by på, kan Stoff anbefale turen innom Svingen kebab på vei til nach. På den andre siden er det vakre med kebab at det er opp til hver enkelt å forme sin egen babb. Kanskje du er en av freaksa som bare har kjøtt og mais i babben? Kanskje du digger ukrydret biffkjøtt eller kunstig aioli? Uansett hva din preferanse er, har Bergen et mangefasilisert utvalg du kan boltre deg i.

 

LES OGSÅ: Ahh sheesh, Ulriken under vann bro