Partipolitisk påkledningspoliti
Ikke engang partiledere slipper unna motepolitiets vrede! Vi tar over der Jan Thomas slapp. Det er duket for å trille terningkast over partiledermote.
14. september 2021

Tiden før stortingsvalget er proppfull av opphetede diskusjoner og rykter om hvem som stemmer hva. Som seg hør og bør har jeg, en vaskeekte SAMPOL-student, gjort mitt beste for å følge valgkampen hvor partilederdebatter selvfølgelig er et høydepunkt. Hvem elsker vel ikke en god krangel? I etterkant godter politiske kommentatorer seg i alle landets aviser, ved å trille terninger for å avgjøre hvem som klarte seg best. I møte med alle de småhumoristiske, men ofte spydige kommentarene og terningkastene, blir savnet etter gode gamle Jan Thomas-anmeldelser av kjendisers antrekk på den røde løperen stort. Derfor skal det trilles terningkast av politikeres antrekk fra partilederdebatten på Media City i Bergen! For hvis du ikke kan uttrykke dine politiske meninger gjennom fasjonable antrekk, da har du tapt før du har rukket å si «stortingsvalg».

 

Høyre – Erna Solberg

Under kveldens partilederdebatt har Høyres overhode valgt å kle seg i en herlig marineblå blomsterkjole. Solberg har til og med klart å matche neglelakken til blomstene som pryder sensommerkjolen. Dette antrekket får oss nesten til å tro på at Høyre bryr seg om klima. Men, med litt betenkningstid ser vi jo såklart at dette ikke er noen miljøvennlig marineblå kjole. Fargen representerer i all hemmelighet oljen vi er så glade i her til lands. Erna, din luremus. Likevel, her er du tro til partifargen din uten at det virker påklistret. Bra jobba! Men, hva sier kjolen om Høyres grunnverdier? Svaret er svært lite. Dette er verken en innovativ eller effektiv kjole. Erna ser mer ut som en trivelig SV-tante, enn en konservativ Høyre-stemor.

Terningkast: 5
Statsminister-skala: 7 av 10
Vågal-skala: 10 av 10

 

Arbeiderpartiet – Jonas Gahr Støre

Jonas fikk mye skryt for sin opptreden under debatten, men det var ikke antrekkets fortjeneste. Arbeiderpartiets utvalgte ser ut som seg selv i sin klassiske og stilsikre dress, noe som jo passer en godt voksen dressmannmodell-aktig politiker. Det hele kombineres med et rødt slips, som underdrevet kommuniserer at han ikke bare er politiker, men en Ap-politiker. Dette er et lurt grep, i og med at Jonas er til forveksling lik en høyremann med villa på Vinderen. Selv om dette på mange måter er et snusfornuftig klesvalg, er det også ekstremt kjedelig, litt som Arbeiderpartiets sabotering av rusreformen. Let loose, Jonas! Våg å vær litt gæren! Apropos gæren, kanskje Jonas heller skulle stilt opp i blomsterkjole for å drøye sommeren sammen med Erna? Det hadde i hvert fall jeg satt pris på.

Terningkast: 3
Statsminister-skala: 9 av 10
Vågal-skala: 0 av 10

 

Venstre – Guri Melby

En smilende Guri stiller i hvit bluse og godt humør. Men gurimalla, hun er stressa under hele debatten og kommer aldri til ordet. Derfor var det nok et lurt valg av bekledning for venstrelederen. Du ser ut som en engel Guri! Med matchende halskjede og armbånd, puffermer og et innbydende glis, fremstår du som en kul og hip pre-middelaldrende dame. Du kjører en enkel stil som forteller oss at du vet hva du driver med, noe som trolig er en lur påminner å fronte som venstreleder. Dette lover godt! Synd du fikk så dårlig omtale etter debatten, for denne stilsikre blusen kommer du langt med. Litt minus for mangel på partifarge, men så hjelper jo buttonen  hvis vi skulle glemme hvilket parti Guri representerer. Det kan jo skje den beste.

Terningkast: 5
Statsminister-skala: 5 av 10
Vågal-skala: 6 av 10

 

Sosialistisk Venstreparti – Audun Lysbakken

Hm, ja hva skal man si om dette? En hvit skjorte. Du presterer hvert fall å unnslippe dressmann-fella. Vi er klar over at du vil implementere heldagsskole, men med dette antrekket ser det mer ut som om du er på vei til søndagsskole. Det synes jeg du kan overlate til Kjell Ingolf  Ropstad. Jeg får også en anelse av FAU-møte-etter-jobb vibber, noe som egentlig passer deg godt. Du skiller deg ut blant dine mannlige kolleger, men det skulle ikke mer til enn at du kastet dressjakka. Da kan man dessverre ikke kalle det imponerende. Ikke et partifarget element i sikte, og med det kan dommen falle for tidenes mest forglemmelige antrekk i partilederdebattenes-historie.

Terningkast: 4
Statsminister-skala: 6 av 10
Vågal-skala: 3 av 10

 

Kristelig folkeparti – Kjell Ingolf Ropstad

Ropstads antrekk sier ingenting om noen ting. På denne måten klarer han på snodig vis å speile prestasjonen sin i debatten. I hvert fall hvis vi skal tro kommentatorenes dom, da han var partilederen som fikk mest tyn. Han ser litt ut som Jonas sin yngre gladkristne bror. Eventuelt sønn? Du har fått på deg noen kledelige briller, men likevel, gurimalla du ser kjedelig ut! Du imponerer på et vis ved å ha fått på deg helt feil partifarge. Kanskje prøver Kjell Ingolf å hinte til at han angrer på å ha dratt partiet i en blåere retning? Uansett, denne konfirmasjonsdressen burde meldt flytting for lenge siden. Eneste som er med på å dra terningkastet opp er gifteringen, som seg hør og bør for en KrF-politiker. Likevel er det ikke noe nevneverdig antrekk! Snorkorama.

Terningkast: 2
Statsminister-skala:
2 av 10
Vågal-skala:
6 av 10 (ganske vågalt å svikte partifargen)

 

Miljøpartiet de Grønne – Une Bastholm

Grønn dress Une, dette er sprekt! Valget av grønnfarge er delikat, og det passer deg godt. Ikke bare er antrekket egnet fordi du representerer fanesaken (den eneste saken?), men fordi dette naturligvis også er partifargen. Valget av bekledningen under dressjakken gir deg også et plusspoeng for å skape et avslappet uttrykk. Gjør som Une, kast skjorta! Kanskje er blusen og jakken laget av bærekraftig materiale som både er kortreist og suger til seg CO2 med det samme? We may never know, men så lenge påkledningen indikerer at det er en mulighet for at dette er et faktum er det er nok for meg! Her imponerer du Une, ikke bare kommentatorene, men også motepolitiet. Godt jobba.

Terningkast: 6
Statsminister-skala: 4 av 10
Vågal-skala: 8 av 10

 

Rødt – Bjørnar Moxnes

Bjørnar, ærlig talt. Greit nok at du er kommunist (eller er det kanskje sosialist?), men du trenger jo ikke spare på pynten for det! Igjen stiller mennene relativt dårlig på klesfronten. I en klassisk dress, denne gangen uten slips, ser også Bjørnar ut som en dressmannmodell. Hvordan skal velgerne tro på at du kjemper for arbeidernes rettigheter, når du ligner mer på den ondskapsfulle, kapitalistiske sjefen deres? Det er nesten tragikomisk hvor lite det er å kommentere på her, og det er kanskje poenget? Politikken fremfor estetikken. Likevel, er du er lurere enn som så, skjønner du at du kan bruke estetikken for å fremme budskapet til politikken. Ifølge de politiske kommentatorene kunne prestasjonen din under debatten trengt hjelp fra et fresht antrekk inspirert av arbeiderklassen.

Terningkast: 3
Statsminister-skala: 5 av 10
Vågal-skala: 2 av 10

 

Senterpartiet -Trygve Slagsvold Vedum

Atter en mann i dress. Yay. Heldigvis for Trygve havner han ikke i den samme dressmannmodell-kategorien som samtlige av de andre partilederne. Han ser mer ut som om han er på vei i en konfirmasjon hvor han må holde en tale, ikke fordi han er glad i konfirmanten eller har noe ønske om å holde tale, men fordi han har blitt bedt om det og er for konfliktsky til å takke pent nei. Trygve har imidlertid et accessoire som ingen kan ta fra han (bortsett fra en ulv mon tro?). Han har et smil og en latter som man får med seg på mils avstand. Dette blir dessverre for tynt til å utgjøre en signifikant forskjell i terningkastet, men alle monner drar.

Terningkast: 3
Statsminister-skala: 4 av 10
Vågal-skala: 0 av 10

 

Fremskrittspartiet – Sylvi Listhaug

Vet du hva Sylvi? Dette er ikke dumt. I introduksjonsrunden kunne du ha spart deg for tommelen opp og stivt smil-manøveren, og kanskje heller gått for et klassisk vink og et smil til kamera. Uansett, jeg skal ikke legge meg for mye opp i kroppsspråk. Her er det jo en hel del som er riktig. Du har også gått for dress, men heldigvis for en mer spennende farge enn marineblå eller svart. Du ligner til forveksling på din bitre motstander, Une Bastholm. Dette er kanskje ikke en tilfeldighet, i og med at klimasaken har fått stor oppmerksomhet i ukene som har ledet opp til stortingsvalget. FrP har kanskje for vane å kjøre en ulv-i-fåreklær-strategi, men du lurer ikke meg Sylvi! Men alt i alt, man ser at du har prøvd, uten at du fremstår desperat etter å bli likt. Et ikke-populistisk antrekk fra en FrP-politiker? Imponerende.

Terningkast: 5
Statsminister-skala:
3 av 10
Vågal-skala:
7 av 10

 

LES OGSÅ: SV krever en klimaplan fra alle partier