KVISS: Hva har du lært under valgkampen?
Det blir mye kjas, mas og fjas når politikerne får gå i det fri. I denne quizen kan du sjekke om du har fått med deg det viktigste.
15. september 2021

1. Det koster å overbevise folket. De politiske partiene bruker til sammen et tresifret millionbeløp på å sikre stemmer til årets stortingsvalg. Brukte Høyre og Arbeiderpartiet samlet 20 millioner, 40 millioner eller 60 millioner på roser og buttons?

2. VG har hatt en serie der man har fått mulighet til «å gå på date» med hver partileder. I episoden med Sylvi Listhaug, hvilken type mat avslører hun at er hennes favoritt? 

3. I programmet “Sjukt mange spørsmål” forteller Guri Melby til NRK at det morsomste hun kan tenke seg å gjøre ute på byen, er å ende opp på karaokebar. Hvilken sang er det Melby demonstrerer sine karaokeferdigheter med i dette intervjuet? 

4. Alle har fått med seg at Erna er bergenser, og selv om hun har vært nødt til å oppholde seg i den grufulle tigerstaden de senere årene har hun beholdt boligen sin her i Bergen. Hvor i Bergen ligger Ernas interiørdrøm av et hus? Bonuspoeng hvis du vet hva som pryder veggene hennes! (Hint: det har litt Trump-vibber)

5. Partiledere må som oftest gjennom mye emosjonell smerte f.eks i form av kaotiske partilederdebatter, nettroll og nederlag som følge av dårlige valgresultater. Noen velger likevel å frivillig utsette seg selv for fysisk smerte. Hvilken partileder har et kjært forhold til spikermatter?

6. Den beste måten å kapre stemmer på er å sette på noen heftige beats. Tidligere har ikke musikalske ferdigheter og god politisk teft nødvendigvis gått hånd i hånd, men i år har det forandret seg! Hvilken politiker har laget musikkvideo og låt om partilederen sin under valgkampen? 

7. I god kommunistisk stil satset Bjørnar Moxnes på at staten skulle ta regningen og løp fra den på en kafé i Stavanger. Hvilken annen topp-politiker tok regningen? 

8. Hvilken tidligere statsminister har en datter som er med i et elektronikaband? Hint: Personen er ikke en blitzer.  

9. Etter lange debatter kan det være godt med en kald dukkert. Få av seg den stramme powersuiten og bare nyte. Hvilken partileder kaster seg i havet hver dag om sommeren, helt naken?

10. Politikere følger ikke alltid reglene de heller. Hvilken partileder var 12-13 år første gang de kjørte en bil?

 

Fasit:

1. Høyre og Arbeiderpartiet har brukt til sammen rundt 60 millioner kroner. Man kan jo lure: Er det dette skattepenga mine går til?. 2. Klassikerne Thai-mat (og potetball). På matfronten er Sylvi tydeligvis ikke mot integrering. 3. Let it go – fra Disneyfilmen Frost. Om politikerkarrieren går dårlig, venter en jobb som Disneyprinsesse. 4. Rådal (ligger i Fana). Keegt… Og hva som pryder veggen? Et gevær. 5. Une Bastholm, det holder altså ikke for partilederen å føle på smerten av at jordkloden går til helvete. Her skal det gjøre vondt på hjemmebane også. 6. Jan Bøhler med låten «Tenke seg til», som handler om hans partileder og kompis Trygve Slagsvold Vedum. 7. Hadja Tajik. For en grei dame. 8. Jens Stoltenberg, datteren Catharina er med i bandet “Smerz.” 9. Jonas Gahr Støre. Vi er i sjokk vi også. 10. Trygve Slagsvold Vedum såklart. Muligens på grunn av færre politikontroller i distriktene?

 

Poengskala:

0 : Du er en skam for samfunnet og burde bli fratatt stemmeretten. Mulig løsning: Flytt til USA. 

1-3: Får du nyhetene dine fra Facebook? Flaut.

4-6: Du har høylytte politiske diskusjoner på nach og våkner dagen derpå med tidenes fylleangst. Vurdert å faktisk sette deg inn i hva du prater om?

7-9: Er det ikke digg å være middelmådig? Neida, dette er ikke dumt, du blir nok ikke statsminister med det første, men du kan din politikk!

10-11: Du er i fyr og flamme! Norges fremtid hviler på dine skuldre.

 

LES OGSÅ: Kvimakliss