Kulturell førstehjelp
Det er på tide å rive barrikadene av dørene og tre ut i verden igjen. Men hva var det man fylte dagene med før, egentlig?
12. oktober 2021

Gjenåpning ohoi! Etter halvannet år hvor almanakken har ligget urørt på skrivebordet, er det endelig på tide å begynne å notere seg steder og datoer. Derfor drar vi frem en gammel skatt fra spaltesekken vår, og tilbyr kulturell førstehjelp for å sørge for at du har frie luftveier når kulturhøsten din nå skal planlegges.

Det viktigste først: Den 13. oktober arrangerer Stoff slippfest på Café Opera for utgaven du nå holder i hånden (eller leser på nett, alt ettersom). Vær der!

Det er mye som skjer for tiden, så det er like greit å ta en rolig fredag. Den 15. oktober åpner Astrup-utstillingen Rå natur på KODE. Etter å ha blitt utstilt i USA for første gang i sommer, vender Astrups malerier omsider snuten mot Bergen i anledning den største utstillingen på lang tid på Permanenten. Utstillingen står til slutten av januar, så dette haster ikke, med mindre du er sultefôret på malerier av vakkert, vestlandsk landskap. Det er i så fall ingen skam i det.

Den 17. oktober støtter du Bergens kulturinstitusjon nummer én i kampen mot nedrykk. Brann og Stabæk møtes til bunnoppgjør på stadion, og bra trøkk både på banen og på tribunene kan garanteres. Dersom du nå er i stuss over hvorfor du i det hele tatt oppfordres til å dra på fotballkamp (av alle ting!), kan du i etterkant få forklart det voldsomme samholdet og fellesskapet du følte på stadda under foredraget Den fanatiske fotballen på Bergen Offentlige Bibliotek den 26. oktober.

Det er også viktig å stimulere de samtidsaktuelle sansene dine. Derfor drar du på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) en eller annen gang mellom 20. og 28. oktober. Det omfattende programmet rommer over 150 filmer, så her kan det være en god idé å ta flere turer innom.

Den 22. oktober får du din obligatoriske dose bergensrock når Romskip spiller på Kulturhuset. Dersom elektronisk musikk er mer din greie, begynner Ekkofestivalen på Østre samme dag. Her holder de imidlertid på til 31. oktober, så det er fullt mulig å få med seg begge deler. 

Om du heller er fysen på å høre og snakke om mer eksperimentell musikk, kan du 27. oktober besøke Borealis Listening Club #37 på Studio 207 i Strandgaten. Fri entré er her et stort pluss, særlig dersom økonomien din har fått et skudd for baugen som følge av gjenåpningen.

Den 29. oktober spiller Hedda Mae på Kulturhuset. Med sin friske og energiske popmusikk, er det lave odds for at hun leverer en underholdende forestilling. Hvis du er på jakt etter en noe roligere konsertopplevelse er det den 5. november duket for visesangeren Stein Torleif Bjella på Verftet. Med et tekstunivers og en formidlingsevne som matches av svært få i Norge, kan det være lurt å ha lommetørkleet lett tilgjengelig.

Den kulturelle Stoff-måneden (må for all del ikke forveksles med varianten i den gregorianske kalenderen) avsluttes der den begynte. Den 12. november åpner utstillingen Bergensmalere i Paris 1920 på KODE. Utstilt på Permanenten finner du malerier av en rekke bergenskunstnere som i mellomkrigstiden fant ut at det var en god idé å bevege seg mot datidens dominerende kunstby, Paris. Blant de skyldige er navn som Nils Krantz, Bernt Tunold og Nikolai Astrup.

 

LES OGSÅ: Idealistisk, indie og intimt på Tikival