Siden sist
Valg, forsvarsallianser, lekking av dokumenter og prisutdelinger. Mye har skjedd siden siste utgave av Stoff. Har du ikke fått det med deg? Frykt ikke, her kommer en oppsummerende buffer.
12. oktober 2021

Valg, valg, valg

Det har ikke bare vært valg i Norge. Befolkningen i Tyskland, Russland, Island og Canada har også gått til valgurnene siden forrige utgave av Stoff. I Canada utlyste statsminister Justin Trudeau valg, i håp om å få dannet en flertallsregjering. Dette viste seg å være bortkastet tid (og penger) da Trudeaus parti, De Liberale, endte med tolv seter unna flertall. Oh Canada…

I Russland fikk Putins parti nok en gang flertall, dog litt lavere enn forventet. Mer spennende er det å følge med på hvem som skal ta over som rikskansler etter Angela Merkel i Tyskland. Sosialdemokratene gjorde sitt beste valg på lenge, mens kristendemokratene gjorde sitt svakeste valg noen gang. Dermed får de små partiene nå en finger med i spillet for å bestemme hvem som blir sittende med makten i Europas mest folkerike land.

Bak lukkede gardiner på Hurdalsjøen Hotell startet Jonas (AP), Trygve (SP) og Audun (SV) med å sondere mulighetene for å danne regjering. Audun valgte å forlate forhandlingene etter en uke. Kanskje ble Trygves latter for mye? Jonas og Trygve har i alle fall blitt enige om å danne regjering. Blir det økt studiestøtte? Tannhelsereform? You tell me!

 

Landet har åpnet!

Etter 561 dager sa vi farvel til de siste korona-restriksjonene (for nå). Høie har til og med gitt grønt lys for one night stands! Vi kan dermed se frem til en høst fylt med fyll, kjønnssykdommer og forkjølelse. Stas!

 

AUKUS

Frankrike har protestert høylytt etter at Australia trakk seg fra en ubåt-avtale verdt 776 milliarder kroner til fordel for en ny avtale med Storbritannia og USA. Avtalen, som har fått navnet AUKUS, innebærer at Australia får ta del i den amerikanske teknologien for atomdrevne ubåter og dermed blir del av en eksklusiv klubb. Frankrikes utenriksminister omtalte hendelsen som et dolk i ryggen og har tilbakekalt sine ambassadører fra både USA og Australia. Samtidig som dramaet utspiller seg, følger Kina og Russland med fra sidelinjen.

 

Prisen går tiiiiiil… 

Human Rights Data Analysis Group ble kunngjort som vinneren av den årlige menneskerettighetsprisen, Raftoprisen. Gruppen arbeider med å dokumentere bevis på brudd på menneskerettighetene globalt.

De henholdsvis filippinske og russiske journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov ble annonsert som vinnere av Nobels fredspris for deres arbeid for ytringsfrihet! Dette er første gang journalister mottar fredsprisen. Ganske kult!

Ganske kult var det også at nobelprisen i fysikk går til klimaforskerne Giorgio Parisi (73), Syukuro Manabe (90) og Klaus Hasselmann (89). Det er aldri for sent å satse på en nobelpris!

 

Storbritannias sjåførmangel

Etter Brexit forlot mange utenlandske arbeidere Storbritannia på grunn av nye visumkrav. Dette har resultert i sjåførmangel som har ført til drivstoffmangel og tomme butikkhyller, og nå får heller ikke bøndene sendt griser til slakt. Full english breakfast uten bacon? Krise. Kanskje det ikke var så dumt å være en del av EU likevel?

 

Pandora Papers

Nei, det er ikke snakk om Paradise Hotel, men denne nyheten er ganske juicy likevel. En stor dokumentlekkasje som har fått navnet Pandora Papers avslører nemlig at 35 statsledere, mer enn 300 politikere og 130 dollarmillardærer har plassert penger i skatteparadiser. Over 300 av disse skal være nordmenn! Jeg som trodde det var typisk norsk å være god… 

 

Hvor var du når… 

Facebook og Instagram var nede i 6 (!) timer? Kanskje var det hele et tilfelle av dårlig karma? En tidligere ansatt hos Facebook har nemlig lekket dokumenter som blant annet viser at selskapet har vært klar over at Instagram er skadelig for brukernes selvbilde og at de bruker algoritmer som vekker hat. Ikke bra.

 

LES OGSÅ: Siden sist