Latter i mørket
Kan sort humor hjelpe oss med å se lyset i enden av tunnelen?
15. oktober 2021

Høsten er igjen over oss. Løvet har begynt å falle fra trærne, og du kan ikke gå fra lesesalen til hybelen uten å se ut som om du har tatt en dusj med klærne på.

Da kan det være godt for psyken å finne frem til humor like svart som kaffen du starter dagen med.

 

Lysglimt i mørke dager

I en artikkel i Psychology Today fra 2018 blir det poengtert at soldater og de som arbeider i militæret, ofte tyr til galgenhumor for å takle stresset knyttet til jobben. I samme artikkelen hevdes det at å lage en humoristisk fortelling om en stressende situasjon kan føre til redusert fysiologisk stressrespons, mindre emosjonell angst og negative følelser. Svart humor kan beskrives som en type humor som tar for seg alvorlige, skremmende eller tabubelagte temaer med letthet eller fornøyelse. 

I boken The Humor Code: A Global Search for What Makes Things Funny har forfatter Peter McGraw snakket med en holocaust-overlevende som forklarte hvordan det til tider var øyeblikk med latter og lysglimt i konsentrasjonsleiren hennes. Men, selv om man ikke er omgitt av død og fordervelse på daglig basis som man har behov for å vitse om, kan det være fint å krype sammen i sofaen med en god mørk serie.

 

Mørkt og morsomt

Et av de beste eksemplene på svart humor på TV i Norge i nyere tid er serien Dag, som Filmpolitiet beskrev som «en av Norges beste og viktigste komiserier». Serien var Atle Antonsens første forsøk på seriøst skuespill, hvor han fikk vist at han kunne mer enn bare å få folk til å le. Med seg hadde han Tuva Novotny, som spiller Dags store kjærlighet Eva.

Serien er mer enn en hysterisk, beksvart fortelling om hva som skjer når en misantropisk ekteskapsrådgiver anbefaler alle klientene sine å skilles, men ironisk nok selv ender opp med å forelske seg. Den tar også opp tematikk som strekker seg fra alkoholisme, filosofi, ensomhet, kjærlighetssorg, transdebatten, til hva det vil si å være en god forelder. 

Serien kan gi deg latterkramper i det ene øyeblikket: Dag må hanskes med alt fra homofile med Pippi Langstrømpe-kink, til en nonne som søker ekteskapsrådgivning fordi hun har blitt forlatt av Jesus. I neste øyeblikk kan du kjenne på medfølelse, idet Dag våkner opp på et offentlig toalett etter en real fyllekule fordi han ikke klarer å uttrykke følelsene sine overfor Eva. 

Når Dags far dør blir han mer påvirket enn han hadde trodd selv, med tanke på at det var en mann som hadde bodd alene i en campingvogn bak en låst dør de siste tiårene av livet sitt. Og når begravelsen kommer dukker det opp en masse uventede gjester som viser at Dag ikke kjente faren sin slik han trodde. Slik klarer serien også å skape humor rundt noe så mørkt som døden, ved å vise hvordan man kan ende opp med å savne noen man ikke engang visste at man kom til å savne før det var for sent. 

 

Humor kan være bra

Per Einar Binder, psykolog og professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo (UiO), skriver til Stoff at han ut fra klinisk erfaring vil tenke at alle typer humor kan være bra ved depresjon. 

Per Einar Binder. Foto: Privat

– Når du er deprimert, opplever du situasjonen din som fastlåst, du ser lite muligheter og tankene dine blir ofte repeterende og negative. Humor hjelper oss å se situasjoner i et nytt lys. Den løser opp, og gjør oss mer lekne og fleksible.

Han kjenner imidlertid ikke til forskning som direkte viser dette. 

– Det er noe forskning som kan tas som indirekte evidens, hvor en har sett på hvordan en del mennesker med depresjon bruker depressive memer på en humoristisk måte. De synes å ha nytte av dette, skriver Binder.

Kan sort humor altså hjelpe oss med å se lyset i enden av tunnelen? Selv om man ikke nødvendigvis klarer å le av livets skyggesider, betyr ikke det at man ikke kan ha godt av å le av noe når man står midt i en vanskelig hverdag.

 

LES OGSÅ: Genienes skjebnefellesskap