Tre kule forteller deg hva du bør gjøre
...dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
16. oktober 2021

Anders Hammer, journalist og dokumentarfilmskaper

Foto: Oliver Haynes

Som mange unge menn var jeg mindre moden enn det jeg gikk rundt og trodde selv. Det var derfor først ganske langt ut i studieløpet det gikk opp for meg at jeg ikke lå spesielt godt an til å reise ut i verden som journalist og være der lenge gjennom et etablert mediehus. Jeg flyttet på egen hånd til Afghanistan i 2007 fordi det som skjedde på bakken der føltes viktig og underrapportert. Jeg ga meg selv ti år til å eksperimentere og prøve ut ulike måter å jobbe på. Målet var å få andre til å føle noe, og dermed bry seg om temaene jeg arbeidet med i Afghanistan og andre steder. Det varierte i hvilken grad jeg fikk det til. Men i og med at jeg definerte det som et eksperiment, ville jeg ikke være så selvkritisk at det virket hemmende. Etter de første ti årene, har jeg fortsatt med å prøve ut ulike formater og fortellergrep. For å kunne jobbe friest mulig med film, har jeg lært meg mest mulig av det tekniske. Jeg har vært avhengig av å samarbeide med folk som jeg lærer av, stoler på og kan diskutere med. Og jeg har sørget for at jeg ikke bruker mer penger enn jeg tjener.

 

Silje M. Engja Sigurdsen, kunsthistoriker og driver KUNZT

Foto: R. Vestre

Alle gode ting er tre.

  1. Du trenger ikke være kul for å gjøre kule ting. Jeg vet ikke med deg, men jeg leser ikke de kuleste magasinene, kjøper ikke de kuleste klærne, reiser ikke til de kuleste feriedestinasjonene. Jeg reiser dit jeg vil, når jeg vil, med hvem jeg vil, ikledd det jeg vil. Jeg er også overbevist om at jeg har verdens kuleste jobb som en kunsthistoriker kan ha, men spesielt kul er jeg altså ikke. Jeg satset på kunzt.no fordi det var kult for meg, og jeg savnet denne typen kunstformidling på nett og i video/TV-format, så da lagde jeg det selv og håpet at flere enn meg også ville synes at det var kult. Det var det.
  1. Omgås mennesker som vil deg vel og som tør å løfte frem andre. Mennesker som er oppriktige, rause og sikre i sitt vesen. Kun feige mennesker forsøker å utnytte dem rundt seg og opptrer uredelig, og de er ikke stort å bruke tid og energi på. Kom deg vekk. Gå. Løp om du må.
  1. Til slutt, om ikke viktigst. Velg dine kamper, men noen ganger må du gå til krig for å få fred.

 

Resa Saffa Park (Theresa Frostad Eggesbø), låtskriver, artist og skuespiller

Foto: Helge Brekke

Det du er redd for å gjøre, men har lyst til å gjøre: Gjør det. For livet skal leves og det leves ikke i komfortsonen. Pluss, komfortsonen er først digg når du har vært utenfor den og vet hvordan det er. Utfordre deg selv, det er det du lærer av. Å være redd eller nervøs betyr ikke at det ikke er ment for deg, det betyr bare at du ikke har gjort det før. Kast deg ut i det. Det er sånn man lærer. De tingene i livet man kan bli mest glad i og tryggest på tar tid og krefter å bygge opp. Kjærlighet, forhold, gode vennskap og karriere. 

Og en siste ting som er superklisjé, men altfor sant til å ignorere. Du kan ikke elske noen andre før du… Egentlig er ordtaket «elsker deg selv», men jeg vil bytte det til: Du kan ikke elske noen andre før du har akseptert og blitt venn med deg selv. Så bli venn med deg selv! Du er sikkert greiere enn du tror.

 

LES OGSÅ FORRIGE: Tre kule forteller deg hva du bør gjøre