Gratis penger til alle, en realistisk utopi
Et samfunn der vanlige lønnstakere ikke er avhengige av en jobb og hvor hver enkelt person i større grad kan gjøre det de selv vil med livet sitt.
17. oktober 2021

Gratis penger til alle, borgerlønn, universell basisinntekt eller garantert grunninntekt, er en idé som er like enkel som den er genial. Det dreier seg om å gi alle innbyggere i et land en fast inntekt som er nok til å leve på, helt betingelsesløst. Uansett hvor mye man tjener eller jobber  får man denne inntekten.

Om dette er ditt første møte med ideen om garantert grunninntekt, tipper jeg at det farer mange tanker gjennom hodet ditt. Det overrasker meg ikke. Akkurat det samme skjedde med meg. Min første respons var å spørre hvordan i alle dager det kan være nyttig for samfunnet å gi gratis penger til alle, og hvorfor noen i det hele tatt arbeider for et slikt umulig prosjekt. Etter å ha lært mer om borgerlønn har jeg innsett hvor god idéen er, og at det ikke er så umulig som jeg trodde. Jeg håper å overbevise deg om det samme.

 

Garantert grunninntekt = mer sjanselikhet

La oss begynne med det første. Hvordan kan det være nyttig å gi alle innbyggere i Norge en garantert grunninntekt?

Dette spørsmålet har mange svar, men her skal jeg bare gå inn på ett av dem. Garantert grunninntekt kan gi oss innbyggere mer frihet til å gjøre det vi selv ønsker med livene våre, og gi mer sjanselikhet i samfunnet. Grunnen til dette er enkel: økonomisk trygghet. Hvor mange ganger har du ikke hørt venner som har en drøm om å jobbe med noe de brenner for, men som ikke tør å ta sjansen fordi det ikke er sikkert de kommer til å tjene penger på det? 

«Hvorfor kjempe for en så umulig idé?»

Eller hva med vennen som innser at hen hater jobben sin, men ikke kan slutte fordi de trenger pengene til å overleve? 

Om alle hadde vært garantert en inntekt som det er mulig å leve på, så hadde man i større grad hatt muligheten til å jage drømmejobben og slutte i jobben man hater. Man vil også stå sterkere i lønnsforhandlinger, siden arbeidsgiver vet at du som arbeidstaker ikke er helt avhengig av lønnen de gir deg. Du kan faktisk stå uten arbeid fordi du har en garantert grunninntekt. Et annet og viktigere eksempel, er de som mister jobben sin eller må slutte på grunn av sykdom. I stedet for å stresse med å sende inn de riktige dokumentene til NAV for å få diverse livsnødvendige støtteordninger, så har man en garantert inntekt som kommer på konto uansett. Da kan man heller bruke tiden til å søke en ny jobb, søke behandling eller bare slappe av. Det siste man trenger i en slik situasjon er hauger av papirarbeid og stress. En garantert grunninntekt vil derfor fungere som forhandlingskort og sikkerhetsnett.

Dette vil bidra til mer sjanselikhet i samfunnet fordi alle er garantert en minimum levestandard, vanlige lønnstakere er ikke helt avhengige av en jobb og hver enkelt person kan i større grad gjøre det de selv vil med livet sitt.  

Illustrasjon: Hanne Cathrine Johnsen Hauge

Et umulig prosjekt?

La oss gå videre til det neste spørsmålet: Hvorfor kjempe for en så umulig idé?

Jeg kjemper for garantert grunninntekt fordi jeg tror det er langt ifra så umulig som mange tror. Historien er full av eksempler på andre langt mer «umulige» prosjekter som i dag er en realitet, la meg nevne noen: demokrati, avskaffelse av slaveriet, stemmerett for kvinner og homofiles rettigheter. Alle disse ble en gang sett på som umulige prosjekter som aldri kom til å bli realisert. Se på Norge i dag. Vi har et av verdens mest velfungerende demokratier, vi var et av de første landene i verden til å avskaffe slaveriet, gi kvinner stemmerett og avkriminalisere homofili. På toppen av det hele har vi innført en likestillingslov. Jeg påstår ikke at vi er i mål med alle disse prosjektene, eller at veien hit har vært enkel. Men vi har kommet langt og vist at selv «umulige» prosjekter er mulige. Jeg tror å innføre en garantert grunninntekt vil være langt enklere enn alle disse prosjektene jeg har nevnt, men det krever at det kjempes for.

Dersom du leser dette og synes idéen er interessant vil jeg oppfordre deg til å lære mer om den. Om du tror som meg at universell basisinntekt bør innføres, lær mer om idéen, organiser deg og kjemp for det. Gjør som de franske studentene under opprøret i 1968, Soyez réalistes, demandez I’impossible.

Vær realistisk, krev det umulige!

 

LES OGSÅ: Borte bra, men hjemme best?