Bergens heteste doer
Hvor vil du helst tisse? På en sosial, en politisk eller en introvert do?
18. oktober 2021

I løpet av en kveld på byen er toalettbesøket utvilsomt da du er på ditt mest sårbare. Hvor er det man bør gå for å treffe kule folk i dokøen for så å kunne gjøre sitt fornødne i ro og mak? Stoff har vært i felten for å etterlyse svar på disse spørsmålene. Velkommen til guiden du aldri trodde at du trengte. 

 

Legal – En sosial do

Her finner du kanskje byens mest sjarmerende do i kategorien «nedtaggede toalett». Ved første øyekast merker man seg knallrøde vegger akkompagnert av tilfeldig plasserte baderomsfliser i blått og et rutet laminatgulv som klistrer seg til skosålene. På et av toalettene kan vi også glede oss over en Inception-referanse. Bak et rør henger et bilde av to karer inne på nevnte toalett – en do inni en do. 

Kronen på verket er selvsagt de mange ordene og sitatene som er skrevet i tusj på alle flater innen en hånds rekkevidde. Den enorme mengden lesemateriell distraherer enhver besøkende fra den umiddelbare frykten for urinveisinfeksjon i det man setter seg ned. 

Taggingen på veggene er derimot ikke et bevisst valg fra Legal sin side.

– De toalettene er et evig styr! Hver gang vi maler dem blir de tagget ned, så nå har vi bare latt de være sånn, sier ansatt Louise (23).

Når det gjelder gangen inn til doen er dette en solid minglesone. Her kan man risikere å komme i snakk med en lokal pokal eller to. Ser du bort i fra de noe tilfeldig plasserte overskuddsbordene og -stolene er dette en romslig plass som legger til rette for et sosialt pre-pee-party.

Estetikk: 4 av 5 doruller
Hygiene: 2 av 5 doruller
Minglefaktor: 4 av 5 doruller

Kulturhuset (toaletter andre etg) – En sosialt ukomfortabel do

Den mest påfallende delen av dette toalettet er planløsningen på herretoalettet. Her har de gått for et slags intimt tomannspissoarkott. Inne på et avlukket rom skiller kun en svært smal vegg nærmest symbolsk imellom to pissoar som står kloss inntil hverandre. Når man har fullført sitt ærend og skal vaske hendene kan man fryde seg over øyekontakten man får med naboen i speilene som er vendt rett mot hverandre. Lager den nyåpnede baren et poeng med en så brå overgang fra énmeteren?

Selv om toalettene holder en nyoppusset standard, bærer noen av dem også preg av å ikke være helt ferdigstilte. For som damedobesøkende Kristin (35) observant påpeker:

– Dritkult toalett, men det hadde vært fett med en lås.

Forsøker det nye Kulturhuset seg på en slags nytenkende åpen do-løsning? Vi setter pris på at de vil legge til rette for sosialisering og utveksling av hyggelige bli kjent-fraser som: 

«Oj! Unnskyld!» og «Opptatt!!». 

Men hvis dette er tilfelle vil kanskje enkelte også oppfatte minglefaktoren på damedoen som ukomfortabelt høy. Hver sin smak. 

Estetikk: 3 av 5 doruller
Hygiene: 4 av 5 doruller
Minglefaktor: 2 av 5 doruller

 

Kråken – En politisk do

Doen på Kråken står i stil med at dette nok er den bruneste baren i guiden. For å sitere Morten Ramm, er dette uten tvil stedet å gå hvis du er fysen på «en lunken tyrker når klokken har bikka null to tredve». Akkurat som på Legal, er også disse toalettene nedtagget, men med et noe grovere mål en førstnevnte. På mange måter kan dette anses å være en politisk do, med flere meningsbærende sitater som «Alle fitter er fine» og «Knus trynet på en nazi». 

På dametoalettet alene finner vi ti kjønnsorgan (90 prosent kvinnelige og én enslig penis) tegnet i forskjellige former og størrelser på vegger og tak. Ellers går det i halvdrøye sangtekster og et utvalg mindre politisk korrekte utsagn om kjønnssykdommer og virus. For ikke å snakke om mye sprittusjskriblet negativitet mot folkegrupper som «Jussen».

I forbindelse med to av reportasjens viktigste parametere, hygiene og estetikk, har ansatt Melissa (24) et interessant innspill angående herretoalettet.  

– Pure nightmare material, you won’t get out alive. 

Om dette er ment som en observasjon, eller direkte advarsel, fremstår litt uklart. Vi dropper likevel den planlagte turen innom, for å være på den sikre siden. 

Estetikk: 2 av 5 doruller
Hygiene: 2 av 5 doruller
Minglefaktor: 3 av 5 doruller

 

Strømboksen i Nygårdsparken – En forenende do

Det som skiller dette toalettet fra de andre utestedene (annet enn å være en uoffisiell utedass i en park) er at det er en av få kulturelle smeltedigler i byens studentmiljø. Hvor ellers kan en hardsosialistisk vernepleierstudent fra HVL stifte bekjentskap med en liberal økonomistudent fra NHH? På tissetrengt parkfylla er alle like.

Det som skulle være en anmeldelse av et populært parktoalett, ble i stedet en slags nekrolog. Strømboksen i Nygårdsparken er nemlig å finne i en ensom tilstand, delvis forårsaket av bygningsarbeid og studenters tilsynelatende manglende entusiasme for drikking i Nygårdsparken en tirsdag i september.

Som en konsekvens av doens nåværende inaktive status er det vanskelig å finne noen tissetrengte intervjuobjekter på stedet. Forbipasserende Klaus (46) har likevel noen hardtslående betraktninger å komme med, til tross for manglende personlige erfaringer med strømbokstoalettet. 

– Trærne i parken begynte å bli brune allerede i juni fordi det var så mange som tisset her, det var helt ekstremt! 

Selv om parkens trær nok setter pris på høst og fraværet av studenturin, er synet av den inngjerdede strømboksen likevel noe melankolsk. Den var så mye mer enn en do. Et samlingspunkt. En meltingpot. Et minglested på tvers av fordommer og studiebarrierer. 

Estetikk: 3 av 5 doruller (selv med dammer av tiss er norsk natur alltid vakkert, eller hva??)
Hygiene: 2 av 5 doruller
Minglefaktor: 5 av 5 doruller

 

Salong Bar & Billiard – En ekskluderende do

Det første som møter stedets eventuelle do-gjester, er en ganske intenst parfymert duftfrisker-lukt. Det er ikke «cherryblossom in the air» eller «fresh peppermint», men en aggressiv duft best beskrevet som «syntetisk-sitrus-helvete», som tvinger seg inn i neseborene. Det gir doen en renslig følelse, men astmatikere og allergikere må nok finne seg et annet sted å tisse. Salongen har altså en renslig, men noe ekskluderende do. 

Den spennende kombinasjonene av vask og skrivebord er likevel kul og iøyenfallende! Mens du sørger for rene hender kan du mimre tilbake til digitalt seminar på dine 6 kvadratmeter i kollektivet. 

Fravær av grafitti bidrar til et stilrent uttrykk, selv om dette selvsagt går på bekostning av mengden lesemateriale. Derimot pryder en «husk smittevernsreglene»-plakat, samt noen innrissede initialer veggene på guttedoen. Ved sistnevnte dekorasjon har kunstneren valgt bort den tradisjonelle tusjen, til fordel for en interessant treskjærings-teknikk på plankene. Spennende. 

Plastplanter? Tja. Vi lar oss ikke akkurat blåse av banen av de interiørmessige detaljene. Dette kan det riktig nok virke som vi er alene om å tenke. 

– Plantene har jeg dobbeltapet fast, stearinlysene vi hadde før ble stjålet hver uke! Kan nemlig ansatt Veronika (22) avsløre. 

Alle vil ha med seg en bit av Salong-doen. Dens estetiske elementer er åpenbart populære blant utestedets lokalbefolkning. 

Estetikk: 3 av 5 doruller
Hygiene:
5 av 5 doruller
Minglefaktor:
3 av 5 doruller

Victoria – En introvert do

Terskelen for å storme inn på en pågående jazzkonsert med notatblokk og kamera, trenge seg gjennom hele lokalet, for så å fullstendig overse stedets musikere til fordel for anmeldelsen av en dass, er ganske høy. Terskelen for å forstyrre konsertdeltakere med spørsmål om kommentarer angående nevnte dass, er enda høyere. 

Det er derfor heldig at denne doens vegger er ganske pratsomme. Dette toalettet var nemlig en av ryktebørsens varmeste anbefalinger på grunn av sin unike veggdekorasjon. Enhver synlig flate på vegger og tak er tapetsert med boksider fra romaner som Den hvite ape og ulike vikingsagaer. Den trange atmosfæren og et omfattende lesemateriell gjør dette rommet til en introverts paradis – her kan man legge ei brikke i fred! 

Da intervjuing av jazzkonsertdeltakere lå litt utenfor den sosiale komfortsonen, lar vi heller en av de dekorative boksidene få komme til orde.

«Da trør mannen med det røde skjegget, med lange, seige steg bort til Heinrek og river repet ut av hendene på ham. Heinrek napper til seg repet og slår til mannen over ansiktet, men mannen slipper ikke enden han holder i.»

Er du nysgjerrig på hvordan det går med Heinrek? Stikk innom Viccen for en førsteklasses leseropplevelse!

Estetikk: 4 av 5 doruller
Hygiene: 3 av 5 doruller
Minglefaktor: 2 av 5 doruller

NB: Stoff vil gjerne utsende en unnskyldning til en trompetist som fikk soloen sin nær ødelagt av at vi nesten veltet notestativet hans på vei ut av lokalet. Vi digger deg!

 

LES OGSÅ: NattmatNattmatNattmat