Se og hør, her og nå #49
Månedens favoritter.
20. oktober 2021

Album: Preludes, Book 1 – Streams med Yehezkel Raz 

Du vet når du kjører over fjellet til hytta i fin høstsol, alt er rolig, du har kjøpt snacks, har favorittgenser på, og verden er i balanse? Slik føles albumet Preludes, Book 1 – Streams. En drøy time med instrumentalmusikk, med stort potensiale for generelt forbedret velvære. Jeg aner ingenting om artisten, utenom at Google klassifiserer ham som ‘filmmusikkomponist’, og at han muligens er fra Israel. Men det er litt av poenget: Dette er musikk som nærmest er laget for å være bakgrunnsmusikk som gjør verden fin og livet lett. Sånn sett funker albumet svært godt også i stressede studenters støydempende hodetelefoner på klam lesesal. Lav puls og akademisk skriving er en veldig god kombo. Kan også anbefale Raz’ album För Nils, dersom du vil ha mer av det samme. 

Bok: Troverdighet i rettssalen. Kampen om fortellingene av Line Norman Hjorth

Er du hekta på stoff om Orderud-saken, men har hørt alle podkastene, sett NRK-serien, og leter etter en ny vinkling? Førstelektor i litteraturvitenskap Line Norman Hjorth har nylig gitt en doktoravhandling om språkets rolle i Orderud-rettssaken. Nå er doktoravhandlingen omarbeidet til bok, og for en bok! Hvorfor fremstår noen av de tiltalte mer troverdige enn andre? Hvordan prøver de å fremstå? Hvilke historier i samfunnet er det forsvaret støtter seg på når de fremstiller mennene som kontrollert av kvinnene de er forelsket i? Hjorth tar utgangspunkt i Wittgensteins språkspillteorier, men det er ikke nødvendig å verken ha kjennskap til eller interesse for å forstå boken. Hopp over introduksjonen og avslutningen, så har du true crime i en intellektuell form. «Jeg leser for tiden den omarbeidede doktorgraden til Hjorth» høres jo også litt fancy ut.

 

Radio: NRK Nyheter

Her har jeg kanskje noe til felles med pensjonistene, men jeg tror vi har et poeng. Hvis du er som meg, kan du scrolle på deg brokk i tommelen på jakt etter noe interessant i nettavisene. Da er det noe fint med å bare få de viktigste overskriftene servert på tre minutter, uten å måtte ta stilling til klikkåter eller reklame. Det er kanskje viktig å ikke ha statsradiokanalen som eneste nyhetskilde, men skjer det noe stort i verden får du det med deg. Det er også noe zen-aktig med at nyhetene kommer én gang i timen, og at man blir nødt til å høre seg gjennom stoff man egentlig ikke er interessert i. 

 

Serie: Seinfeld

Hvor utbredt er det å se Seinfeld i 2021? Jeg vet ikke. Sitcomserien gikk fra 1989 til 1998. Den er kalt TV-historiens morsomste, og er kjent for å ikke handle om noen ting. Vi følger Jerry, som er stand-up komiker, vennen George, ekskjæresten Elaine og naboen Kramer og deres hverdagsproblemer i New York som løses på til dels originale og absurde måter. Det er så godt som ingen handling mellom episodene, og derfor ikke nødvendig å begynne på sesong 1. Jeg vil faktisk anbefale å begynne med sesong 8 og 9, som kanskje er de morsomste. En fordel med at det er null handling mellom episodene, er at det ikke er noen cliffhangere. Perfekt til innspurt til eksamen, hvor man virkelig ikke har tid til å se en episode til fordi det er så spennende, eller bare vil slå av hodet. Seinfeld kom også nylig på norsk Netflix. 

 

Podkast: LittPod og BOBcast

Det er mange litteraturpodkaster der ute. Jeg har to lokale favoritter: Litteraturhuset og Bergen Offentlige Bibliotek sine. Begge oppdateres jevnlig og den lydlige kvaliteten er ganske god. Hovedsaklig er podkastene opptak av arrangementer, så om du ikke fikk plass, ikke ville bruke penger på inngangsbilletten eller det bare regnet, kan du få dem med deg i ettertid. En ting å få med seg på Litteraturhusets podkast er Kritisk Kvartett. Her tar fire etablerte anmeldere og akademikere tar for seg fire mer eller mindre populære, nyutgitte bøker. En fin måte å få med seg ny litteratur, samtidig som du får mer reflekterte anmeldelser enn i avisene. Biblioteket har et helt menagerie av temaer og arrangementer, blant annet om politikk, samtid og psykologi. Absolutt verdt å få med seg.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #48