Norsk kvisskringkasting
Vi feirer åpningen av samfunnet med et lite tilbakeblikk på en av kanalene mange har brukt timevis på det siste året, NRK.
25. oktober 2021

Har du, som meg, hatt tanken om å bare svippe innom et program på NRK, og etter noen dager endelig forstått at du plutselig har sett nesten alt det nye NRK har å by på? Jeg fant meg selv halvveis i femte sesong av symesterskapet, og innså plutselig hvor mye jeg har sett. NRK har blitt binge-worthy på samme nivå som Netflix! Det er jo tross alt en kanal med mye norsk kulturarv og historisk verdi, som er verdt å gå tilbake til i ny og ne. Vi børster støv av hjernebarken og gir deg en quiz om programmer på NRK de siste ti-årene.

1. Da NRK begynte sine første nasjonale sendinger på fjernsynet var de den eneste kanalen på norske skjermen, og har siden den gang beholdt sin posisjon som en av de største kanalene på TV. I hvilket år ble NRK etablert?

2. Sakte-tv ble en storsuksess med NRK-serien Minutt for minutt som premierte i 2009. Hva het den første Minutt for minutt-sendingen?

3. På fredagskveldene er det tradisjon å sette på Nytt på Nytt. I hvilket år gikk Jon Almaas av som programleder?

4. I 2020 sendte NRK en serie basert på Sally Rooneys bok med samme navn. Beskrivelsen av serien på NRK lyder som følger: «Ein medrivande, sår og vakker irsk serie om to unge mennesker og den vanskelege kjærleiken.» Hva heter denne serien?

5. Å se på arkitekturprogrammer som bugner av estetiske innslag er vel det beste man kan gjøre etter å ha tilbrakt mye tid hjemme de siste fem hundre  dagene. Hva heter programmet som tar for seg det varierte arbeidet til et utvalg arkitekter?

6. SKAM var en stor hit i sin tid, og det var helt umulig å unngå det da det gikk på TV. Hva heter programmet som er direkte inspirert av SKAM, handlet om en tenåringsjente som flytter til Sandane for å gå på videregående skole?

7. Finnes det noe morsommere enn å gå gjennom gamle serier man så som liten? Det er ikke alltid de holder seg like godt i ettertid, men det er noen gullkorn man finner tilbake til. Hvilket barne-TV program hadde innslagene «Julenissen finnes ikke» og «Æ e populær»?

8. NRK har prøvd å etablere seg på flere populære plattformer på nettet. I 2018 satset NRK på en Youtube-kanal som per dags dato har over 100 000 følgere. Hva heter denne kanalen?

9. Å få med seg nyhetene hver dag er ikke lett, men med alderen blir det en essensiell del av hverdagen. Hva heter nyhetssendingene som går kl. 18:00 og 21:00?

10. Vi elsker å hate karakterene i Exit, og ser med en blanding av skrekk og spenning på det de fire hovedkarakterene foretar seg. Hva er fornavnene til disse fire karakterene i Exit?

11. Mange har begynt å titte på Symesterskapet i det siste. Hvem visste at sying faktisk kunne bli hipt og kult igjen? Symesterskapet konsept stammer originalt fra det britiske BBC programmet The Great British Bake Off. Hva heter den originale engelske versjonen av showet?

 12. «Det blir hiphop, break og ballett i en forrykende blanding, ispedd temaer som forelskelse, vennskap og sjalusi.» Hva heter dette tv-programmet som premierte på barne-tv i 2008?

13. Hva heter den ikoniske sketsjen fra Uti vår hage om dansker som ikke forstår hverandre?

 

1. 1933 (Men TV-kanalen ble etablert i 1960) 2. Bergensbanen minutt for minutt 3. 2016 4. Normal People 5. Arkitektenes hjem 6. Lovleg 7. Krem Nasjonal 8. NRK 4EGT 9. Dagsnytt 18 og Dagsrevyen 21 10. Adam, William, Henrik og Jeppe 11. The Great British Sewing Bee 12. AF1 13. «Kamelåså»

 

Ta også forrige quiz: Hva har du lært under valgkampen?