Et ekko fra EKKO
Tiden er inne for dagevis med elektronisk musikk. Ekko sørger for et solid program hvor flere sanser får rørt seg.
28. oktober 2021

Bergen by er i ferd med å våkne etter en lang, påtvungen dvale. Flere arrangementer og festivaler er i fart på samme tid. En av dem er Ekko. Rastløse festivalgåere har ingenting å være rastløse for lenger. 

Folkene bak festivalen arbeider med å fremme eksperimentell elektronisk musikk året rundt, men nå er tiden inne for noe helt spesielt. I over en uke viser de frem godbiter fra den elektroniske musikkverdenen i form av konserter, DJ-sett, workshops, samtale, film, skogstur og utstillinger. 

 

Allsidig åpningskveld

Fredagskveld inviterte Ekko inn til utstilling, konsert og klubb på Østre – i nøyaktig den rekkefølgen. I det vinterkulden snek seg innpå, ble man møtt av varm stemning i lokalene. Attpåtil serverte H.O.T.M.A.T. spennende smakebiter til de besøkende. 

En flokk med mennesker var i ivrig ordutveksling med inngangsdøren til utstilling. Etter snikmanøvrering kunne man bevege seg opp trappen. Mens summende stemmer gikk i ett kjør ved inngangen, preget stillhet rommet ovenpå.

I mørket fascinerte Glass Glare av Silje Grimstad seerne. To lyskilder skjøt på hver sin glasskule, og manipulerte lyset til å gjenskape naturliknende fenomener. Først når lyset ble skrudd på våget stemmebåndene seg til å ta plass. 

Når klokken slo konsert ble andektig stemning byttet ut med rytmisk rastløshet. Inre Kretsen Grupp virket til å ha stålkontroll på settet sitt med dynamiske figurer på skjermen bak seg. Publikum stod fremdeles fokusert, men i det en dame tok til dansegulvet slo flere følge med musikken. 

I glidende overgang tok Telephones 2bv Vale Budino over ansvaret. Duoen fra Berlin dro frem dansbart materiale i lange baner. Med et allerede oppvarmet publikum overga flere seg til klubbens rytmiske tendenser. Kvelden viste seg å vare til langt utpå natt. 

 

Utstillinger og skogstur

Etter en lang natt stod dørene igjen oppe, men denne gang for alle forbipasserende som kunne tenke seg å ta turen innom. Ivrige festivalgåere slapp å vise frem festivalbåndene sine ved inngangen. Utstillingene Glass Glare og Flight of the Bumblebee opptok hver sin etasje, beredt på å imponere. 

Glass Glare av Silje Grimstad bød fremdeles på andektig stemning i sin minimalistiske kraft. Flight of the Bumblebee av Kim Hankyul derimot lagde ubestemmelige lyder på Østre. Med 58 motorer fremfører det komplekse oppsettet en maskinell nyinnspilling av Rimsky-Korsakov sitt kjente verk med samme tittel. 

Senere samme dag dro arrangørene med seg festivalen ut i skogen for en konsertopplevelse utenom det vanlige. Med flimrende, batteridrevne lys, ble skogens mørke forvandlet til mystikk i det Niilas og Vilde Tuv inntok scenen hver for seg. På samme måte som trærne vaiet i vinden, tok også publikum til å vaie. 

Med lommelyktfunksjonen på smarttelefonene våre vandret vi ut igjen av skogen, og ned mot bussholdeplassen. Skogens gjester er i enighet: Vi vil ha flere slike konserter! 

De kommende dagene

Dette er bare noe av det som har skjedd under årets Ekko festival. Er du redd for å ha gått glipp av noe, er det ikke for sent å bli med på festen. 

I løpet av de neste dagene sørger Ekko for et solid musikkprogram med både kjente og ukjente artister på programmet. Sammen med BIFF presenterer de også filmer. 

Festen avsluttes søndag med myke toner fra Perila i Slettebakken kirke. Idet november erstatter oktober, og man har fått etterlengtet påfyll av elektronisk musikk, er dette kanskje akkurat det man trenger.

 

LES OGSÅ: Månedens debutant: Nylenda