Siden sist
Den nye regjeringen er omsider på plass, og får endelig bruke spenn på høgskole i Nesna og bevaring av Amazonas. Heldigvis for deg trenger du ingen penger for å krige deg gjennom nyhetsverdens regnskog av clickbaits og betalingsmurer, her serveres nemlig Stoffs månedlige nyhetsoppdatering.
10. november 2021

Ny regjering

Det viktigste først: Kongen får en ny gjeng på fredagsbesøk på Slottet. 14. oktober kunne endelig journalistene utenfor Hurdalsjøen Hotell & Spa rapportere om noe annet enn forhandlernes lunsjmeny og klesvalg. Vedum og Støre fortalte stolt om planen de har lagt for landet de neste fire årene. Hva den innebærer? Det skal bli diggere å tilhøre kategorien ‘vanlige folk’, bo i distriktet og bære på en drøm om å gå lærerstudiet på Nesna.

 

Munch

Ikke bare har vi fått ny regjering, maleriene til vår fremste billedkunstner har fått et nytt hjem i Bjørvika i Oslo. Og i god Munch-stil har museet utløst smått eksistensielle ramaskrik hos mang en arkitektur- og byplanleggingsinteressert. Oppstyr ble det også da museumsdirektøren uttalte at Munch sannsynligvis ville skaffet seg en bil fra den kinesiske elbil-produsenten Polestar, en av museets sponsorer, om han hadde levd i dag. Muligens ville han også stått i Ekebergåsen, skuet utover indre Oslofjord og knipset noen raske bilder av solnedgangen med Huawei-telefonen sin. Deretter hadde han kanskje, full av faen, voiet ned til Bjørvika, satt seg ved cocktailbaren i toppen av betongklossen med hans navn, og grått en ørliten skvett over monumentet over ham selv. 

 

Skamvått

Tenk at det er en nyhet at det er vått i Bergen i oktober. Men det er faktisk tilfellet, aldri før har en måned vært like bløt som oktober 2021 – det har falt 634,7 millimeter nedbør, for å være nøyaktig. Ironisk nok har også strømprisene vært rekordhøye. «Vi trenger bare litt regn», sa de, «så går nok strømregninga ned, skal dere se.» Vi venter i spenning.

 

Godt med overstått pandemi – eller?

«Det var den pandemien.» Overlege i FHI, Preben Aavitsland, var kanskje litt rask på twitteravtrekkeren da han i juni erklærte pandemien ferdig. Men i slutten av september ga selv Nakstad og Høie, pandemihåndteringens Knutsen og Ludvigsen, inntrykk av at det var slutt på meter’n og bestilling med QR-kode – selv om fornuftige Bent selvsagt ikke knakk tommestokken i to, bare la den forsiktig i innerlomma til senere bruk. Nå spørs det om ikke den nye helseministeren Ingvild Kjerkol pent må be Bent om å låne den. For antallet sykehusinnleggelser går opp i hele landet, og i Trondheim og Tromsø har de allerede gjeninnført enkelte smitteverntiltak. Det var den pandemien?  

 

COP26

Nei, det er ikke Coops nye kampanje for 26% rabatt på frukt og grønt. Det er i stedet fjorårets utsatte klimatoppmøte som startet 31. oktober i Glasgow. Her møtes statsledere, ministre og en god dose aktivister for å løse klimakrisen. De skal blant annet finne ut hvordan i all verden man skal kontrollere at land følger opp utslippsmålene de satte seg i Paris-avtalen. Oppmøtet er tydeligvis heller ikke obligatorisk, da verken Kinas eller Tyrkias president tok seg bryet med å stille. Fra Norge sendte vi derimot både statsminister Støre og klimaminister Barth Eide. Med seg i sekken hadde de bunter med deilige dollarsedler, som riktignok lukter litt beskt av nordsjøolje, til å hjelpe u-land med det grønne skiftet og klimatilpasning.

Litt ubeleilig var det dog at BBC, halvannen uke før møtestart, avslørte at Norge er med i en eksklusiv liten lobby-klubb som har forsøkt å få FNs klimaforskere til å roe litt ned på kritikken av fossil energi. Blant våre medsammensvorne finner vi Saudi-Arabia, Kina og Australia. Kanskje ikke moder jords beste klimabarn? Men men, vi har i hvert fall blitt med i et avskogningsfond. Sammen med 11 andre land og flere private bedrifter, blant annet Amazon (!), skal vi redde nettopp Amazonas og annen skog fra å bli hogd ned. Så nå redder vi altså klimaet sammen med kronprinsen av Saudi-Arabia og Jeff Bezos. Hvem skulle trodd?

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist