Se og hør, her og nå #50
Månedens favoritter.
22. november 2021

Film: Hullet (Netflix) 

«Har du sett Squid Game?» er trolig et spørsmål alle har fått minst en gang i løpet av den siste måneden. Så, hvis du har binget Squid Game, og fremdeles ikke er lei av den dystopiske sjangeren, er Hullet (El Hoyo) filmen for deg. Den spansktalende filmen fra 2019 setter menneskets grusomme desperasjon for overlevelse i sentrum. «Hullet» er et eksperimentelt straffesystem, og blir vist gjennom øynene til mannen Goreng, som hver måned blir plassert i ulike nivåer av Hullet. Maten som blir gitt til fangene forsvinner nedover i de ulike nivåene av det vertikale fengselssystemet. Jo lengre ned den kommer, jo mindre mat blir det igjen til de nederste. Mens de på toppen lever over måte, sulter de nederste sakte ihjel. Jeg garanterer ikke en hyggelig opplevelse, men filmen kan vekke nye tanker rundt ressursfordeling, straff og desperasjon. 

 

Album: Let Them Eat Chaos med Kae Tempest 

Hvis spillelisten din på Spotify begynner å bli grå og trenger litt samfunnspolitisk piff, burde du sjekke ut Kae Tempest. Hen er en banebrytende artist som blander poesi, rap og samfunnskritiske tekster. Let Them Eat Chaos (2016) tar for seg perspektivet til syv forskjellige personer som bor i samme gate. De har aldri møttes før kl. 04:18 på natten handlingen tar for seg. Gjennom disse individene problematiserer hen en verden der den globale finanskrisen, migrasjon, klimakrisen og politibrutalitet styrer samfunnet. I løpet av platen prøver Tempest å gi et samlende rop om at det er fokuset på det individuelle som skader fremgangen i samfunnet. Det er et rop om å bryte oss ut av soverommene og nattklubbene for å konfrontere samfunnet vi lever i. Dritbra!

 

Podkast: S-Town

S-Town, eller Shit Town, som det egentlig står for, er en podcast som gir et unikt innblikk i et lite sted i Alabama, USA. Det begynner som en krim-podkast som utforsker anklager om mord og korrupsjon i bygden til den gammel klokkemakeren John. Etterhvert utvikler handlingen seg til en historie om ideologier, misforståtthet og fordommer. S-Town utforsker livet til en person som er sint på verden og den trangsynte lille bygden han bor i. Han er sint på urett, miljøkrisen, samfunnet som nekter å forandre seg og det å føle seg alene i en verden styrt av fordommer. Podkasten står i særklasse som en av forrige tiårets beste! Jeg garanterer deg at du kommer til å sitte fremoverlent i spenning, hengende med på hvert eneste ord.

 

Bok: My Dark Vanessa av Kate Elizabeth Russel

My Dark Vanessa er en fiktiv historie om 15 år gamle Vanessas forhold til hennes 42 år gamle lærer, og boken går i detalj inn i et forhold preget av utnyttelse, traumer og skjev maktbalanse. Boka er ikke enkel å lese: Den er, rett og slett, helt jævlig å fortære. Fra «groomingen» Vanessa opplever som ungdom, til hun som 32 åring blir konfrontert med en rekke kvinners anklager om seksuelt overgrep av læreren, utforsker boken hvordan Vanessa sakte prosesserer fortiden. Boken er spesielt interessant å lese i etterkant av de mange historiene som kom fram i ettermælet av metoo, og det er absolutt et viktig verk for å forstå mer av en verden der seksuelt misbruk og maktstrukturer eksisterer.

 

Film: American Honey (Viaplay)

American Honey følger den unge jenta Star, som blir med en gruppe hjemløse tenåringer på reise gjennom USA for å selge magasiner. Langs veien blir hun konfrontert med andres fordommer og rasisme, men også fellesskap, frihet og et nytt håp for fremtiden. American Honey gir et ektefølt blikk på hvordan de unge fattige i USA blir behandlet, hvordan fordommer, mangel på muligheter og økonomisk undertrykkelse hindrer dem i å leve fritt. Det er i bunn og grunn en reise om det å finne seg selv og å finne tilhørighet i et miljø som er på utkanten av normen i samfunnet. Som en av de lettere verkene på denne listen, er dette nærmest en feel-good film som, på tross av samfunnets premisser, viser håpet vi har for en bedre fremtid.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #49