Kulturell førstehjelp
Marius (23) hadde sittet livløs på lesesalen i to uker før noen fant ham. – For meg var det helt avgjørende at de som fant meg kunne kulturell førstehjelp, sier han engasjert til Stoff. Her får du innføringen i kultur-Bergen som redder liv.
6. desember 2021

Er du som Jokke, og resten av valentinere, og tenker at vinteren er en tid som nytes best innenfor fire vegger og tak med tropisk inneklima og en varmeovn som får svetten til renne? I så fall har du kommet til rett førstehjelpskurs. Uansett om du står midt i en krevende eksamenstid, eller om du kun sniker deg med på julebord for å trakassere. Vi har rasket sammen syv gode tips til en innendørs desember.

Det er mange gode grunner til holde seg inne i desember. Den beste grunnen er Stoff sin slippfest. 8. desember går årets siste slippfest, dedikert til å hedre den 51. utgaven av Stoff, av stabelen. I kjent stil kan du forvente musikk, voksenbrus og over middels godt selskap. Og kun det.

10. desember slipper det siste tilskuddet i den norske rockefloraen, Fangst, singel på Victoria. Fra klokken 20 kan du oppleve tidligere medlemmer av Death By Unga Bunga, Honningbarna, og Hvitmalt Gjerde i et nytt musikalsk fellesskap. De påstår å lage musikk etter gammel oppskrift, men som Englands eneste VM-vinnende landslagstrener sa: «Never change a winning team». 

Som kulturgjenger i Bergen har du et luksusproblem denne kvelden. Samme kveld som Fangst slipper singel på Victoria har du muligheten til å oppleve Julebordshow på Quality Hotel Edvard Grieg. For den nette sum av 1 600 kroner får du muligheten til å geleides gjennom kvelden av selveste Rune Andersen. Med hjelp av underholdningsinnslag som Staysman, Alexandra Joner, og Blåsemafiaen, er det duket for ingenting annet enn en kveld full av latter, glede og sang. Om du synes at prisen var litt i stiveste laget er det bare å puste lettet ut: Prisen inkluderer gratis parkering.

Etter fredagens utskeielser gjelder det å holde festen i gang til lørdagen, for 11. desember kommer norgesvennen Timbuktu, sammen med sitt jazzband Masaka trio til Bergen for å spille på Kulturhuset. Med seg på lasset har de soulsanger Esther Kirabo, og med det ligger alt til rette for at vi får se Timbuktu i en drakt vi ikke har sett han i tidligere.

Brann har det siste året lagt ned en solid innsats i kampen om nedrykksplass i Eliteserien, som vi nå ser tydelige resultater av. Etter fire seire på 28 kamper, og et omdiskutert nachspiel, befinner Brann seg i skrivende stund nederst i Eliteserien, og det skal mye til om de holder seg oppe. 12. desember spiller Brann mot Sarpsborg 08, i det som ser ut til å bli siste eliteseriekamp på Brann stadion på en god stund. For ordens skyld: Det blir etter alt å dømme en fæl kveld, men noen liker jo det også.

Gjennom romjulen må du stå på egne kulturelle bein. Et godt tips er å svinge innom alt du rekker av juleselskaper med akevitt og resten av familien. Hvis du, som meg, har en smått alkoholisert familie som etter tre juleselskaper på rappen begynner å gå litt lei av hverandre, frykt ikke: 28. desember kommer likevel første drikkestasjon utenfor familieidyllen. På Verftet arrangeres det Romjulsrap, hvor du får muligheten til å høre rappere som Eirik Aas, Pattesutter, Emil Stabil, og 1.Cuz. Alle er store navn i ulike deler av Skandinavia, så det er bare å håpe på et velfortjent avbrekk fra nøttestek og gløgg til fordel for øl, rølp, og slossing.

 

LES OGSÅ: Singel