Månedens debutant: Fangst
Med musikere fra legendariske band som Honningbarna, Hvitmalt Gjerde og Death By Unga Bunga serverer Fangst fengende musikk om angst for tante og tenåring.
8. desember 2021

Med feelgood-musikk om angst forsøker Fangst å treffe 13-åringen som hater foreldrene sine med musikk tanta di kan høre på. Fangst har gitt ut tre singler så langt. De er catchy, energiske og samtidig umiskjennelig melankolske. Stoff har slått av en prat i forbindelse med deres fjerde singelslipp. Vi blir lovet at den nye låten blir villere, mer intens og mer bråkete.

 

Fanget av pandemien

Fangst var i gang allerede før pandemien, men som med så mange andre band ble alt satt på pause. Nå i 2021 har bandet endelig sluppet låter og spilt live. Vi snakker med gitarist Stian Guldbrandsen, som også spiller i Death By Unga Bunga, over Zoom.

Fangst er ikke et hobbyprosjekt for musikerne som spiller i andre band. Tvert imot, blir det tydelig at Fangst mener business. 

– Vi bruker mye tid på det her. Vi har erfaring fra andre prosjekter, men nå prøver vi å skape Fangst, forteller Gulbrandsen.

Hva betyr det å skape Fangst?

­– At man kan si «det her låter skikkelig Fangst». At det blir noe man namedropper for å beskrive andre. Da har man tatt steget videre. Det er drømmen.

For å nå målet bruker bandet mye tid i øvingslokalet. Uavhengig av om de skal holde konserter eller ikke, er de på «øvern» eller i studio hver eneste uke.

Feelgood-musikk om angst

Fangst består av musikere fra legendariske band som Honningbarna, Death By Unga Bunga og Hvitmalt Gjerde. Bandet beskriver musikken som feelgood, men ikke fordi tekstene handler om sommeridyll eller godt stekt pizza. Den gode følelsen kommer av at det er fengende og energisk.

– Det er ikke Postgirobygget-feelgood. Vi er ikke Staysman og shit. Det er ikke meningen at du skal stå på bordet på Heidis Bier Bar og synge til Fangst. Hvis vi blir spilt på BI-vors, har vi gjort noe feil, forklarer gitaristen med et lurt smil. 

Bandet landet på navnet Fangst etter en lengre brainstorming med mange forslag.

– Etter hvert begynte vi å kødde med «faens angst», så ble det bare Fangst.

Musikken blir beskrevet som feelgood, men «faens angst» er ihvertfall ikke min definisjon av en god følelse. Hvilken rolle spiller negative følelser i musikken deres?

– Det går jo mye dypere. Det handler om angst. Det kan være så enkelt som fylleangst, men det kan være mørkere. Vi tar oss frihet til å være dype, poetiske. Det skal treffe, uten å være for vagt, sier gitaristen.

Den 8. desember slipper singelen Fine ting tar slutt, som vi blir lovet at skal være mer intens, bråkete og lang. En lite radiovennlig låt som kan se langt etter å bli spilt på Heidis:

– Det er låten vi har avsluttet med når vi har spilt live. Et ekstranummer der alt har klikka helt. Vi vil at folk skal kunne høre den før de kommer på konsert, så de også kan klikke helt.

 

Tanter og 13-åringer

Selv om Heidis og BI-vors er ute, så er tanter inne. Fangst ønsker å treffe bredt.

– Vi vil jo gjerne treffe et bredt publikum. Det kan være tanter som liker det, men så er det særlig de på 13-14 år som hater foreldrene sine, som nettopp har kjøpt sine først nagler og slengt Doctor Martins på ønskelista. De er det jo kanskje aller kulest å treffe. Sånn var vi. Hata verden, elska pønk. Men tanta di skal få lov å komme på konsert hun og.

Ønsket om å treffe bredt gjenspeiles i bandets ambisjoner. Fangst vil opp og frem.

– Det er målet. Det må være lov å være litt freidig. Det er det, eller så gidder vi ikke. Vi jobber for at det skal skje og det tar enormt mye tid, sier Gulbrandsen.

Til nå har bandet blant annet spilt i Oslo, Bergen, Fredrikstad, Kristiansand og Tromsø, i tillegg til festivaler som Bylarm.

 

Kleint og vondt

Hva er deres beste råd til 13-åringene som hater verden, men elsker pønk?

– Du kommer til å bli så veldig mye flinkere til å ikke bry deg. Det er lett å si, men vanskelig å forstå når man er tenåring. Når du er ung føles alt så kleint og vondt, men du lærer deg å gi faen. Du takler det.

Guldbrandsen legger til at lidenskap også er viktig. Noen brenner allerede fra ung alder for crypto eller aksjer og kan tjene penger på det, mens andre, som for eksempel faller for gitaren, er nødt til å jobbe hardere.

– Det er viktig å ikke være flau over lidenskapen. Hvis du er fra et lite sted og føler deg alene om noe du brenner for, bare vent til du er ferdig med videregående. Da treffer du gjengen din. Du trenger ikke å være kul på ungdomsskolen, fordi du kommer til å bli så sinnsykt mye kulere senere. Så ikke stress.

 

Musikk som utfordrer

Utenom Fangst, hva burde leserne høre på om dagen?

– Jeg liker å høre på musikk som setter meg litt på plass. Folk som får til noe jeg ikke helt får til. Nye skiva til King Gizzard & the Lizard Wizard er bra, den hørte jeg på i sted. Hvis man liker det, bør man sjekke ut The Oh Sees.

 

Fangst slipper singelen «Fine ting tar slutt» den 8. desember med påfølgende slippfest og konsert den 10. på Victoria Cafe & Pub.

LES OGSÅ: Månedens debutant: Nylenda