Slik får du togturen hjem til å gå på skinner
Forhåpentligvis er både hjemreisedato og togbilletter i boks, her er Stoffs beste anbefalinger til togturen hjem!
12. desember 2021

Julestemning og eksamensstress går gjerne hånd i hånd for studenter. Kanskje er du som meg, og gleder deg stort sett kun til én ting om dagen: jul. Tog burde selvsagt være førstevalget blant transportmidler for reisen hjem til jul. Til tross for at snødekte fjelltopper pryder store deler av landskapet på togstrekningene ut av Bergen, kan det bli en smule kjedelig å stirre ut av vinduene hele veien. Særlig hvis du har en togreise foran deg som går over et halvt døgn. For å gjøre reisen så smertefri og gøyal som overhodet mulig har jeg derfor samlet mine beste tips til togturen hjem. God tur og god jul!

 

Interaktive tips

Musikk er en nødvendighet på lange togreiser. Det samme gjelder podcaster, lydbøker, filmer og serier. Husk derfor å laste ned alle spillelistene dine sånn at du kan høre på de offline, da det ofte er dårlig dekning på de fleste togstrekninger ut av Bergen. I tillegg er det viktig å ha ladet alt av hodetelefoner og elektronisk utstyr, slik at du kan lene deg tilbake i togsetet uten å være bekymret for at ledningen til laderen ikke er lang nok fra stikkontakten til din komfortable sittestilling.

Særlig anbefalinger:

 1. Julemusikkspilleliste. Spotify har et hav av spillelister med julemusikk som kan lastes ned. Jeg anbefaler likevel å lage din helt egne spilleliste før du reiser, som inkluderer de sangene som gir deg den gode, varme følelsen av julestemning.
 2. Lydbok. Blir du alltid utelatt fra samtaler om såkalte klassikere? Hvis du ikke er en lesehest, anbefaler jeg lydbøker på det varmeste. Både Storytel og Fabel har utallige lydbøker (og studentrabatter!) du kan høre på for å få tiden til å gå og samtidig høre hvorfor «Drep ikke en sangfugl» har gått inn i rekken blant leseverdige bøker.
 3. Duolingo. Kunne du egentlig tenke deg å studere russisk? Eller skal du på utveksling til Frankrike til våren? Last ned appen Duolingo og bruk tiden på å lære deg alt fra det arabiske alfabetet til hvordan du skal hilse på vietnamesisk!

 

Kjerringtips

Variasjon er livsviktig for togturen hjem. Selv om semesterets eksamener er ferdig skrevet, betyr det ikke at hjernen ikke har behov for stimuli. Mitt neste tips er derfor å finne frem din indre kjerring! Ha med både garn, kortstokk, penn og papir. La kreativiteten ta overhånd, og kanskje vil du finne ut at du er mer fantasifull enn tidligere antatt?

Særlige anbefalinger:

 1. Kryssord! Plukk med deg et kryssord fra Narvesen eller nærbutikken på vei til togstasjonen. Slik kan du utvide ordforrådet ditt, samtidig som du kan øve deg på å skrive pene løkkebokstaver. Kanskje lærer du til og med noen nye ord?
 2. Strikketøy. Strikk pannebånd til tanter og onkler som du ikke har rukket å kjøpe julegaver til enda. Garn og strikkepinner finner du billig på for eksempel Nille, og flere nedlastbare oppskrifter finner du på nett!
 3. Skriv. Går du med en forfatter i magen? Eller kanskje en dikter? Bruk tiden på toget til å skrive ned tanker og idéer, alt i fra bacheloroppgave-idéer til nyttårsforsetter. Forhåpentligvis vil dette resultere i at du finner ut at du egentlig har veldig sterke meninger om bybanekonflikten, eller at du er vanvittig god til å rime.

Bevegelsestips

Uavhengig av hvor reisen hjem går, så skal du antageligvis sitte en stund på toget. Dessverre er det ingen tog som jeg vet om i Norge som har tredemøller eller manualer. Desto viktigere er det derfor å holde blodsirkulasjonen i gang.

Særlige anbefalinger:

 1. Kafé. De fleste tog har en kafé. Gå derfor fra setet ditt og til kaféen på forskjellige måter. Kappgang på vei bort, og hink på vei tilbake. Ikke bry deg om blikk fra menn i dress og gamle damer!
 2. Röris. Husker du Röris-dansene fra barneskolen? Se et par videoer på YouTube før du reiser for å friske opp minnene fra klasseromsdansene. Mange av disse dansene kan du også gjøre sittende. Grav frem din indre barneskoleelev og finn rytmen i togsetet. Pass på at du ikke dytter borti sidemannen!
 3. Yoga og meditasjon. Det er ingen tvil om at stressnivået blant studenter er på det høyeste i november og desember. Bruk tiden på toget til å gå inn i zen-modus, gjør pusteøvelser og åpne hjertechakraen din.

 

Gastronomitips

Uten mat og drikke, duger helten ikke. For å spare mest mulig anbefaler jeg å pakke med en matpakke, med litt diverse som du kan knaske på og spise på veien. Det viktigste er å ikke gå tom for snacks, og samtidig ikke ta med mat som har en lukt som virker sjenerende for andre togpassasjerer. 

Særlige anbefalinger:

 1. Frukt. Kutt opp all verdens forskjellige typer frukt og plasser de i en matboks. Bruk gjerne et par sitrondråper for å unngå at fruktbitene blir brune på turen. Du kan også ta litt kanel på toppen for litt ekstra piff og julesmak. Perfekt snacks som ikke koster skjorta.
 2. Termos. Lag toddy, gløgg eller kakao på termos. Funker perfekt i kombinasjon med «Driving Home for Christmas» av Chris Rea på øret for å oppnå julestemning deluxe.
 3. Wraps. Lag hjemmelagde wraps med ditt ønskede innhold. Anbefaler å ha litt forskjellig innhold og tilbehør i wrapsene for best mulig smaksopplevelse. Pakk de inn i sølvpapir og knyt en hyssing rundt slik at det føles litt ekstra delikat og eksklusivt når du drar frem den hjemmelagde nisten.

 

Forhåpentligvis vil togturen hjem være så uproblematisk som mulig, og jeg håper at alle slipper buss for tog! Skulle dette likevel være tilfelle, og turen hjem ender opp med å bli enda lenger enn forventet har jeg et siste tips: Plukk med deg verdens beste studentmagasin (personlig kan jeg anbefale Stoff), og les!

 

LES OGSÅ: Borgerråd for klimaet