Siden sist
Det viktigste av nyheter fra måneden som har gått, håndplukket for den jevne student som har glemt å følge med.
21. februar 2022

Mye har skjedd siden sist, men etter en lang juleferie er det nok lenge siden du har åpnet en avis. Kanskje har du begynt å stole bekymringsverdig mye på Facebook som nyhetskilde? Isåfall behøver du ikke frykte! Stoff har håndplukket de viktigste nyhetssakene for deg – politisk nøytralt, selvfølgelig.

 

Obligatorisk koronaoppdatering

Siden sist har Norge rukket å stenge ned og åpne opp igjen, etter at omikronvarianten først ble erklært en «stor trussel» og deretter ikke var så farlig likevel. Til tross for at de fleste har blitt tilbudt en tredje vaksinedose, har du og alle du kjenner likevel blitt smittet av korona minst én gang. Meteren er nå lagt på hylla for andre gang, og det er uansett ikke lenger like imponerende å ringe hjem til mamma og klage når isolasjonstiden har blitt kortet ned til bare fire frivillige (!) dager.

Boris Johnson har blitt avslørt etter å ha holdt et aldeles latterlig antall fester mens Storbritannia har hatt strenge restriksjoner. Til tross for at han har blitt utskjelt og forbannet av sine kollegaer i parlamentet, nekter han fortsatt å gå av. Det gjenstår å se hvordan han planlegger å vinne tilbake folkets tillit. Er tiden inne for storming av parlamentet kanskje?

 

Besøk av Taliban

Nå som koronarestriksjonene løsner, åpner også grensene. Taliban fikk førsteprioritet, og landet i Norge i januar for å diskutere forholdene i Afghanistan. Besøket skapte protester fra mange nordmenn, som uansett aldri har vært kjent som et spesielt gjestmildt folk. Det ble imidlertid understreket at vi som nasjon ikke anerkjenner Taliban, og at møtets formål var å hjelpe befolkningen i Afghanistan, i god NATO-ånd. Vi kan jo spørre hvordan de i Libya synes det gikk… 

 

Raner eller sjakkekspert?

TV2 skapte kontroverser da de bestemte seg for å ansette David Toska som sin kjendis-sjakkekspert. Toska har riktignok spilt sjakk i sin ungdom og det rapporteres at han er «relativt talentfull», men for de fleste blir sjakkomdømmet hans noe overskygget av hans rolle i norgeshistoriens største ran. Beslutningen er særdeles omdiskutert, men man kan tross alt ikke benekte at Toskas kjendisfaktor er høy. Ei heller kan man benekte at det var et sjakktrekk av TV2 å peile seg inn på de som synes bankran er mer spennende enn sjakk – sannsynligvis en ganske stor gruppe. 

 

Russland-Ukraina

Konflikten mellom Russland og Ukraina har trappet seg opp den siste tiden, da Russland har økt militær tilstedeværelse ved den ukrainske grensa. Vestlige medier spådde invasjonsdato onsdag 15. januar klokken 02.00, men det skjedde ikke, og Russland har attpåtil respondert på utsagnet med åpenbar latterliggjøring. Humoristiske er de iallefall. I mellomtiden florerer det av fryktinngytende overskrifter i alle aviser. Verden venter foreløpig i spenning. 

 

OL i Kina

OL i Kina har kommet i gang, og (de fleste av) våre norske idrettsutøvere har kommet seg helskinnet til Beijing uten karantene eller koronasmitte. Etter rapporter om at stresset for smitte har vært så høyt at utøverne er blitt anbefalt psykologhjelp, kan man jo spørre seg selv om det hele var verdt det, eller om man kunne utsatt det ett år? Men så er det kanskje få som tør å spørre Kina om noe som helst. Det går også rykter om at frykten for å stjele Kinas thunder er det eneste som hindrer Putin å invadere Ukraina, så sånn sett kan vi vel alle si oss takknemlige. Norge har for øvrig rukket å slå rekorden for flest gullmedaljer i et vinter-OL – en bragd som styrker egoet til alle nordmenn, selv de som aldri har tatt på en ski. 

 

Comeback av Jens

Etter en lang og spennende debatt om hvem som skulle bli den nye sentralbanksjefen, ble Jens Stoltenberg fredag 5. februar endelig valgt. Også dette var en kontroversiell beslutning, da det i forkant kom fram at han hadde hatt et par fortrolige samtaler om stillingen med Jonas Gahr Støre, statsminister og Stoltenbergs Arbeiderparti-kompis. Det vel noen som også hever øyenbrynene over at en kompetent kvinne blir forbigått av en mann som, let’s face it, tross alt har hatt sin tid i rampelyset.

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist