Enter the grindset
Frykter du et liv som underbetalt kontorrotte i hamsterhjulet de kaller det ordinære arbeidsliv? Grøsser du av ord som kjernefamilie og medmenneskelighet? Ta dine bekymringer på alvor! Omfavn grindsetet, hvor alt som teller er deg, deg og deg.
27. februar 2022

De siste par årene har det dukket opp utallige kontoer på sosiale medier med formål om å veilede unge menn i deres søken etter å bli rike, veltrente og usårlige. Kall det hva du vil: «Grindset», «hustle culture» eller «sigma males». Her florerer memes og videoer med motiverende sitater, business- og livsråd og fete biler. Inspirert av 80-tallets japper og deres fokus på individualisme og selvhevdelse, tilbyr grindsetet en enda mer omfattende filosofi: Det profesjonelle så vel som det sosiale livet skal leves med kun ett mål i sikte – å oppnå den suksessen du så inderlig ønsker. Vi gir deg herved grindsetets 5 bud, ledsaget av motiverende sitater fra respekterte grindere. 

 

Ikke tilpass deg

Første bud: Grindsetet handler om deg. Og kun deg. Tenk Patrick Bateman i American Psycho, Jordan Belfort i Wolf of Wall Street, eller Elon Musk i virkeligheten. Gode, gamle japper: Hardtarbeidende, vakre, vellykkede (men litt skrudde og lett deprimerte) menn, likegyldige til hva andre måtte mene om livsførselen deres. Disse gutta er sigma-hanner: sidestilt med alphaen i det sosio-seksuelle hierarkiet, men uten å anerkjenne rangeringen. «En introvert alpha uten en flokk – en ensom ulv», ifølge en, neppe veldig vitenskapelig, definisjon. Blir du en ekte sigma og kvitter deg med flokken, kvitter du deg også med den drepende flokkmentaliteten.

 «Å sette deg selv foran andre er ikke egoistisk – det er nødvendig»

 

Kjør solo

Vil du virkelig jobbe hele livet for andre, være tvunget til å slite ni til fire for å få endene til å møtes? Nei? I så fall: start din egen business. Det er ikke så nøye om denne businessen er etisk, samfunnsgagnlig eller interessant. Det viktigste er at du blir din egen sjef. En populær meme blant grinderne forklarer det godt. Skolen er ikke laget for entreprenører, den er laget for arbeidere. Når du uansett ikke skal bli en arbeider, skrekk og gru, kan du like gjerne droppe utdanningen.

Få avslører skolesystemet bedre enn tiktok’ern BullTradesNorway: 

«Barne- og ungdomsskole i 10 år, videregående i 3 år, videreutdanning i 3-5 år. Og deretter jobbe 9-4 helt til du dør. Er dette hvordan du har lyst til å leve livet ditt?»

 

Ha det dritt 

Krum nakken, og stå på. Omfavn dritten. Den protestantiske etikks arbeidsmoral, men uten den kvelende nestekjærligheten og pietismen. Med alle mulighetene for rask fortjeneste som finnes der ute kan hvem som helst bli rik. Ship inn noen billige gadgets fra Kina, stæsj greiene på gutterommet, selg det videre med en pen fortjeneste. Saumfar Reddit for å være først på den neste Gamestop-ballen. Eneste som skiller vinnerne fra taperne, er vilja.

«Fortiden er i hodet ditt, fremtiden er i hendene»

Grindset-influencerne fôrer deg ikke bare med motivasjon, men også foretningsidéer. En litt vag blanding av aksjer, netthandel, uslåelige tradingstrategier og obskure kryptovalutaer er som regel oppskriften. Helst styrt fra mange PC-skjermer med fargerike grafer på svart bakgrunn.  Det virker kanskje ikke som et helt vanntett opplegg? Kanskje ikke, men det var vel heller ikke Musks opplegg da han droppa Stanford for å kode i garasjen.

 

Hvis din gjeng ikke diskuterer …

Diskuterer gjengen din: Fylla, gamledager og ligg? I stedet for: Aksjer, eiendom, entreprenørskap og trening? Da er det på tide å bytte ut gjengen. 

«Your network is your net worth»

Så dessverre, av nettverkshensyn er det iblant nødvendig å gi avkall på gode venner og gammel moro. Fåkke omelett uten et par knuste egg, si! Nok en gang viser grindset-ideologien sin kompatibilitet med det 21. århundre: Mennesker som er verdt å omgås finnes ikke på hvert gatehjørne, men de finnes i hopetall på nettet. Så lukk døren, skru på skjermen, og la deg svøpe inn av internetts kjølige felleskap.

BullTradesNorway treffer nok en gang, men nå med en litt bekymringsverdig passiv-aggressivitet, spikeren på hodet.

«Alle: – Vi ser deg aldri på fest. Meg: – Jeg ser dere aldri på toppen.»

 

Optimaliser kroppen

— Hvis det var lett, ville alle gjort det.

Nå er det lett å tenke at grindsetet utelukkende handler om penger og jobb. Klassisk feil. Helsa og fitnessen er vel så viktig. En populær utfordring, som unektelig krever sin grind, er 75 Hard. I fem og sytti dager må du følge en sunn diett, kjøre to 45 minutters treningsøkter (hvorav én utendørs), drikke en gallon vann (3,78 liter) og lese minimum ti sider oppbyggelig litteratur (les: business-biografier og -psykologi). Til slutt skal alt dokumenteres med et daglig progresjonsbilde. Én dag med juks og du rykker rett tilbake til start. 

«Hvis det var lett, ville alle gjort det.»

 

Grinden er målet

Så ja, det koster å bryte ut av flokken, slutte å høre på andre og dedikere seg fullt og helt til grinden. Men store belønninger kommer sjelden gratis. Og man kan alltids ty til de evinnelige ordtakene som hjelper oss mennesker med å akseptere kjipe tilværelser. Går du gjennom et helvete, fortsett! Bli komfortabel i det ukomfortable. Veien er målet. Kanskje er det grinden som er selve målet (:o)? 

Når det kommer til stykket er vel heller ikke grindsetet noe mer hokuspokus enn andre filosofier for personlig utvikling og måloppnåelse. I stedet fremstår tankesettet som en litt selvsentrert og langdryg versjon av militære mestringsøvelser eller riks-motivator Erik-Bertrand Larsens metoder, ispedd en dæsj kvasi-evolusjonspsykologi og mindreverdighetskomplekser. Og alle samfunn har vel hatt sine grindere og sigmaer – målrettede menn med himmelhøye ambisjoner, uanfektet av andres forsøk på å begrense dem. Hvem tør le av Musk når det, i kaoset av ti milliarder desperate sjeler på flukt fra en brennende klode, blir trengsel om plassene på Space Xs avgang med destinasjon Mars?

LES OGSÅ: B-menneske: Vakn opp!