Vibber og vår med Welhaven Kollektiv
I sin tid var nasjonalisten Ole Bull og den danomane Welhaven sterke motpoler i Bergens kulturliv. Les her om du vil vite hva dagens Welhaven Kollektiv og Lille Ole Bull har til felles!
27. februar 2022

Har du en ti-tjue venner som interesserer seg for kunst og musikk? Ønsker dere samtidig å reetablere betydningen av å være indie, nemlig independent? Gjør som Welhaven Kollektiv og lag en kunstnergruppe. Men vær forberedt på enorme mengder jazzing og å måtte bære en sofa når det trengs. Ole Martin Aasmul, også kjent under artistnavnet Duvét, forteller om oppstarten til Welhaven Kollektiv.

– Jeg vet ikke om vi alle har en slags oppmerksomhetssyke eller bare et formidlingsbehov, men vi tenkte at vi kunne gå under én paraply for å hjelpe og støtte hverandres prosjekter. Og sånn ble vi til Welhaven, forteller Aasmul.

Ved siden av han sitter fire andre medlemmer av musikk- og kunstkollektivet: Edvard Nordbø, Kaja Malena Håvik, Mathias Haukjem og Mikkel Baltasar. De er alle aktuelle med sine egne opplegg, henholdsvis soloprosjektene Edvard Borneo, Kalena og Matte Juno, og bandene Flanell og Fucales. Selv om de fleste har sine egne arbeid å ty til er de ikke fremmed for å samarbeide med hverandre.

– Vi har våre soloprosjekter, men samtidig hjelper vi hverandre. Ikke som en tjeneste eller noe sånt, men fordi alle genuint har lyst å spille med hverandre og ha det gøy. Det er veldig fint, utdyper Haukjem.

 

Uavhengig indie

Selv om medlemmene i Welhaven Kollektiv har en tilsynelatende flytende grense for samarbeid betyr det ikke nødvendigvis at alle er i samme gate sjangermessig. Gjengen er enig i at de grovt sett opererer innenfor indie-sjangeren. Samtidig mener de at indie er et såpass vidt begrep at de mellom alle subsjangrene likevel viser stor musikalsk bredde til å være ett og samme kollektiv.

– Vi føler at mange kollektiv begrenser seg til én stil. Jeg mener at vi biter over en enda større kake som inneholder alt fra folk and roll til shoegaze, sier Aasmul.

Apropos indie kommer Nordbø med et viktig poeng. I tillegg til å være indie i musikalsk sammenheng er de også independent, eller selvstendige, i ordets opprinnelige forstand. De tilhører nemlig ikke noe plateselskap. Det vil si, nesten alle.

– Ingen av oss tilhører noe plateselskap. Unntatt Mathias som er blitt en sellout, sier Nordbø lurt og refererer til Haukjems nylige signering med 9AM Records.

 

Sitcom i Welhavens gate

Småslibrige kommentarer satt til side er det gode kameratskapet mellom medlemmene i Welhaven åpenbart. Noe de fleste i gjengen har til felles er at de har vært innom samme adresse i løpet av tiden som kollektivbeboere, i Welhavens gate. Håvik understreker at hun har som mål å ende opp i gaten på et eller annet tidspunkt. Hun er nemlig den eneste i gjengen Stoff møter som ikke har bodd der. 

For å beskrive perioden som naboer sammenligner resten av gjengen vennskapet sitt med sitcomserien Seinfeld. Hvem som er hvem fra serien er det derimot ikke like lett å komme til enighet i. Flere ser på seg selv som gruppens Jerry, mens de andre er Kramer eller George. Hvem som var Elaine får vi nok aldri vite. 

– Vi var kanskje hverandres Kramer, foreslår Haukjem diplomatisk og legger diskusjonen død.

Amalie Brochmanns videoinstallasjon der hun kysser vilt fremmede i loop.

Festival og overraskelser på Lille Ole Bull

Når vi spør hva som opptar Welhaven Kollektiv mest for tiden, kan de med iver fortelle om sin innholdsrike fremtid. Siden kollektivet startet opp for et snaut år siden har de nå landet sin største avtale hittil: fire kvelder på Lille Ole Bull som går av stabelen 19. mars og frem mot sommeren. Hvert arrangement skal bestå av fire konserter og minst én kunstutstilling. Gjengen beskriver hver kveld som en slags festival pakket inn i rundt fem timer med kunst og musikk. 

– Det er jo en unik mulighet til å få etablert navnet vårt. Også på en så godt kjent kulturscene, påpeker Håvik engasjert.

— Vi skal alltid prøve å få til en overraskelse. Du skal aldri helt vite hva du får.

De utdyper at det blir spennende å se hvordan kollektivets kunstneriske uttrykk vil la seg forene med Lille Ole Bull som konsertscene. De trekker blant annet frem utestedets tidligere renommé som nattklubb, særlig hos den yngre garde. Likevel tror de at stedet nå kanskje vil gå tilbake til å gi mer rom til livemusikk og kulturelle innslag.

– Jan Eggum og mange av våre store helter har jo spilt der tidligere, så jeg håper at vi kan bli den nye bølgen innenfor samme musikkmiljø som får opptre der, bemerker Nordbø.

Baltasar tilføyer også at på Lille Ole Bull vil kollektivet få muligheten til å gå litt dypere inn i hvert band og kunstner. På fire kvelder får de tross alt flere anledninger til å vise seg frem, i motsetning til en vanlig konsert hvor alle innslag må komprimeres til én kveld. 

Den 18. februar holdt de sitt første arrangement som samlet konsept på Hulen. Det utsolgte eventet var en salig miks bestående av billedkunst, en videoinstallasjon og diverse musikkinnslag.

Om dette ikke var intrigefylt nok å skulle se frem til kan kollektivet også lokke publikum til konseptkveldene sine med et og annet overraskelsesmoment.

– Vi skal alltid prøve å få til en overraskelse for hver kveld. Plutselig er Mikkel naken i olje og skal fanges. Eller noe helt annet. Du skal aldri vite helt hva du får, legger Aasmul til med et glimt i øyet.

Adrian Birkeland var en av flere som stilte ut bildene sine på konseptslippet på Hulen.

Welhaven Kollektiv arrangerer et kunst- og musikkonsept den 19.mars, 16.april, 21.mai og 18.juni på Lille Ole Bull.

 

LES OGSÅ: Niilas vinker adjø til Bergen