Se og hør, her og nå #52
Månedens favoritter. I isolasjon.
5. mars 2022

Låt: Heart of Glass – Blondie

Nedtellingen på et kvarter har nettopp startet i det låten settes på. Det er en av de første sangene Blondie skrev, men det tok sin tid å finne låtens rette stil. Når den kom ut, kledd i funky disco-punk, klatret bandet oppover topplistene. Det er høy risikofaktor for at denne klassikeren klistrer seg på hjernen. Låter om tapt kjærlighet har en tendens til å gjøre det. Mens Debbie Harry synger seemed like the real thing only to find, seemed like the real thing, but I was so blind avsløres to streker på hurtigtesten. Den svake streken sjokkerer all sunn, symptomfattig fornuft. 

 

Oppskrift: Brusebadeboller

Når resten av kollektivet har forlatt leiligheten, er det din tur til å bruke kjøkkenet. Bruksanvisningen til rundstykkene er nøysom, og kjøkkenskapene rommer ofte det som trengs. En halv kilo mel, en teskje sukker, en teskje salt, en teskje tørrgjær og fem desiliter vann transformeres til en klissete deig. Den kan settes i kjøleskapet og være en trofast følger gjennom isolasjonen. Alternativt kan en skje være behjelpelig i arbeidet med å legge deigklumper på et bakepapir. Samtidig som virus skylles av i dusjen, kan rundstykkene bade på 200 grader i ovnen. Steketiden på 20 minutter er derimot lite solidarisk å dusje ut. Se på den lyse siden! De resterende minuttene kan brukes til å sprite kontaktpunkt.

 

Bok: Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem – Frank Tønnesen 

Boken forsterker drømmen om å flytte ut av byen, og ut på bygda. Isolasjon mister all sin betydning når nærmeste nabo bor flere hundre meter unna. Forfatteren er bedre kjent under artistnavnet Tønes. En skarp låtskriver og visesanger fra Sokndal. Han har alltid vært en sørlandsk perle for meg, men Sokndal ligger visst lenger vest enn sør. I all sin prakt lå debutboken vidåpen i en bokbutikk. Alle bøkene kunne ikke tas med hjem, så jeg tok kun med den. Gjennom solide karakterer og humoristiske skildringer blir tettsteders sjel utlevert til bokens innehaver. Karakterene er godt selskap, uansett hvilket isolasjonsdøgn du er på. Bak historiene om stjålen fajanse, juletre-tyveri og konfirmasjonsfeiring gjemmes tematikk om ensomhet og tilhørighet. 

 

Album: Sliteneliten – Sliteneliten

Volumet til den melodiøse viserocken skrus opp mens enorme vannmengder drukner byen. Det mimres tilbake til allsang og frihetsfølelse på Det Akademiske Kvarter i høst. I stedet for å tilføre mer slitenhet til den allerede eksisterende slitenheten i kroppen klarer dette albumet (tross navnet) å spe på med energi. På magisk vis gir tekstene tilbake lysten til å ta seg sammen. Det er på tide å revolusjonere hverdagen. Også verden for øvrig. Respawn-tiden forsvinner gradvis. Gjenåpningen er nær. Dansa til the world ends!

 

Podcast: Mellom oss – NRK 

Sliter du med å forstå hva som skjer med følelseslivet ditt i blant? Kanskje spesielt innenfor dine fire vegger? Er du på søken etter nøkkelen til å bevare forhold eller på vandring gjennom et sorglandskap? Ønsker du å lære av andres erfaringer? Denne podcasten vil være til hjelp. I seriene Havarikommisjonen, En helt vanlig familie, Sorgens kapittel, Usagt, Da jeg ble meg og Følelsen utforskes livets tema. Sammen med en rekke forskjellige podcast-verter og gjester får man muligheten til å bli bedre kjent med seg selv og livets faser. Enten det er i farta gjennom Nygårdsparken eller i ren kjedsomhet på ditt foretrukne isolasjonsrom. Dette er en podcast du neppe vil angre på at du lyttet til. 

 

Låt: Up From a Dream – HAIM

Det amerikanske poprock-bandet slo i 2013 gjennom med låtene «Falling» og «The Wire». Deres nyeste album Women in Music Pt. III. klarte å snike seg under radaren min. Der lå denne meditative låten. Siden oppdagelsen har den vært en fast hånd å holde i mens urolighetene i verden spisses. Trioen sier selv at sangen ble inspirert av følelsen av å være i en drømmetilstand til en hver tid. Å ikke kunne skille mellom det som er ekte og fantasi. Noe som passer godt nå som isolasjonen snart er omme. Hele albumet er for så vidt verdt å sjekke ut. Med forskjellige musikalske uttrykk og gjenkjennbare allmennmenneskelige temaer, skapes noe man lett kan føle seg hjemme i og danse til på vei ut av isolasjon.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #51