Tre kule forteller deg hva du bør gjøre
...dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
8. mars 2022

Pernille Sandberg, fotograf

Foto: Ole Henrik Dyrseth

Når noen forteller oss hva vi skal gjøre, har vi ofte en tendens til å gå rett i forsvarsmodus – uansett hvor høyt vi elsker de som prøver å hjelpe oss. Ofte føler vi oss provosert av de som velger å bruke energien sin på å gi oss råd. Vi kan føle at de er selvsentrerte, at de ikke kjenner oss godt nok, eller at de ikke har like mye livserfaring på visse områder som oss selv. Vi kan føle det så sterkt at vi anser dem som manipulative. Men ofte lar vi oss irritere fordi vi innerst inne vet at de har rett, i større eller mindre grad.

Jeg mener ikke at vi skal lytte til hvem som helst. Langt ifra. Men du må gi plass til de som står deg nærmest. Du må tørre å lytte. Hvis du går gjennom en periode med mye frustrasjon, stress eller avmakt, så la dem hjelpe deg. I usikre og vanskelige tider er det ofte lettest for dem som står på utsiden å se hva som faktisk er best for deg. Vi må tørre å lene oss på menneskene rundt oss, tørre å tro på at vi kan være sårbare i deres øyne. Jeg vil tørre å påstå at dette er universelle visdomsord som vi alle kan lære av.

Tilgi deg selv når ting slår feil. Tilgi deg selv når du ikke oppnår det du ville. Tilgi deg selv hvis kommunikasjonen slår feil. Tilgi deg selv når du mister noe, eller noen, du elsker. Tilgi dem. Sinne siver meningsløst ut som en tåke. Det  dekker over det du egentlig trenger å se for å komme deg videre ut i verden. Aldri fri for sorg, men i aksept.

 

Gaukur Grétuson, rapper

Foto: William Glandberger

Hei! Hva er gærent med å være litt ålreit med deg selv? Leser du dette uten å jobbe med deg sjæl? Hvorfor ikke? Vi gjør alle feil, selv om det suger. Til og med den snilleste personen i verden kan være slem fra tid til annen. 

Det hadde vært dødskult hvis livet var en evig fest og du aldri hadde en dårlig dag, men sånn er ikke virkeligheten. Det å være nedfor kan være en god ting, med så mange muligheter og så mye å lære – for det er ikke kun det gode som gjør deg godt. 

Er du stressa? Jeg og. Det er nice å kommunisere med de rundt seg, det kan bidra til å løse problemer du har båret med deg i timer, dager, og år. 

Takk for denne samtalen, vi snakkes forhåpentligvis igjen snart! Vær stolt av deg selv, du er god til å lytte. ❤

Ps: Jeg spiller konsert på Kulturhuset 2. april – Håper vi sees!!

 

Steinar Jakobsen, kunstner 

Foto: Daniel Franck

Hadde jeg truffet meg selv på bar som 20-åring tror jeg den yngre utgaven hadde blitt satt ut. Han hadde nok prøvd å finne enhver anledning til å smette unna og inn i crowden igjen. Hadde jeg klart å få han med på en øl ville jeg ha rådet han til å legge vekk forventningene til livet. Det høres kanskje pessimistisk ut, men resultatet er i høyeste grad positivt. Å ha forventninger til livet bringer bare med seg skuffelser. Man kan og bør drømme, men ikke forvente noe. Drar du på en fest uten forventninger har du det stort sett alltid gøy. Slik er det med det meste.

Det å søke lykken i livet er ganske banalt og meningsløst. Veien mot det målet bringer bare med seg skuffelser. Ting er og vil alltid være kjipe og vanskelige. Det er en del av livets konsept. Jo tidligere man blir komfortabel med at livet er en oppoverbakke, jo større er sjansen for å få det godt med seg selv.

Sist men ikke minst: bryt ut av mønsteret. En vanlig hverdag har ofte en kjent innholdsfortegnelse. Å aktivt prøve å bryte ut av denne komfortsonen er veldig viktig. En god metode er å snakke med fremmede. Har personen i kassa på Kiwi en fin genser? Se personen inn i øynene og gi dem det komplimentet. Du vil se at det åpner opp for at nye ting kan skje. Man skaper dynamikk i en ellers grå hverdag. Du både får og skaper energi. Generelt sett burde man ikke være så veldig opptatt av seg selv. Andre mennesker er langt mer interessante. 

 

LES OGSÅ: Forrige: Tre kule forteller deg hva du bør gjøre