Siden sist
Det viktigste av nyheter fra måneden som har gått, håndplukket for den jevne student som har glemt å følge med.
21. mars 2022

De aller fleste har fått med seg at det igjen er krig i Europa, men om du derimot har fått med deg noe annet fra den siste måneden er mindre sikkert. Vi har prøvd å finne ut hva som har skjedd siden sist, men ikke tro at du unngår å høre om krigen. 

 

Krig i Europa

Europas fredelige tilstand er noe vi Gen Z-ere har tatt for gitt, men den idealistiske demokratiske bobla vår har nå sprukket for oss også. 24. februar invaderte Russland, med Putin i spissen, sitt naboland Ukraina. Invasjonen, eller det Putin kaller en special military operation, hevder han at Russland gjør for å redde den ukrainske befolkningen fra folkemord ved å «demilitarisere og denazifisere» Ukraina. Putin, som har sittet med makten i over 20 år, har i løpet av denne perioden forgiftet den politiske konkurransen, fengslet politiske motstandere og demonstranter, og støttet autokratiske regimer verden rundt, blant annet ved å supplere dem med våpen. Det er nesten som om vi burde visst at han ikke var helt god.

 

Russiske oligarker blir kneblet 

Kanskje det tok litt tid, men nå har vesten begynt å ta trusselen Putins Russland utgjør på alvor. Siden vi ikke har et super-politi som kan arrestere alle som bryter folkeretten, har EU, USA og Storbritannia i stedet innført sanksjoner mot russiske oligarker. Dette i håp om at de er nære nok Putin til at det kan påvirke krigen. For de som ikke har en bachelor i historie kan vi spesifisere at en russisk oligark er en av de få som greide å akkumulere mye rikdom etter Sovjetunionens oppløsning, da enorme virksomheter ble privatisert. Sanksjonene som nå er innført, innebærer å fryse oligarkenes eiendeler og å hindre deres bevegelsesfrihet innenfor EU. Eksperter er usikre på hva slags effekt dette vil ha på krigføringen, ettersom man rett og slett ikke vet hvor viktig disse oligarkene er for Putin. Det er vel bedre å gjøre noe, enn å gjøre ingenting. Hvorvidt dette «noe» burde være «noe annet» kan nok diskuteres i all evighet. 

 

Godt gammeldags pendlerbolig-drama

Dere trodde kanskje vi var ferdig med pendlerbolig-drama nå? At alle politikere med skjeletter i skapet enten har blitt cancelled eller har gått av akkurat i tide? Vi også! Årets overraskelse kom imidlertid fra Aps vidunderbarn og supertalent Hadia Tajik. Det viste seg nemlig at i perioden 2006 til 2009 hadde den avtroppende nestlederen til Ap en skattefri pendlerbolig, i samme tidsrom som hun kjøpte og solgte to leiligheter. Hun fikk skattefri pendlerbolig fordi hun oppga at hun hadde boligutgifter på hjemstedet, noe som strengt tatt ikke var sant. Hvor bevisst Tajik var på det hun gjorde, får vi vel aldri oppklart, men en ting er sikkert: Nå er vi lei. Hvor vanskelig er det for politikere å være ærlig om hvor de bor, uten å se en mulighet til å tjene litt penger? Verden har større problemer, så stopp å svekke demokratiets tillit! For å sette det litt på spissen: «Kim, there’s people that are dying». 

 

Avkriminalisering av abort i Colombia 

Til tross for at dagens nyhetsbilde både minner om en dystopisk roman og en trist historietime, finnes det også lyspunkter. I slutten av februar avkriminaliserte høyesterett i Colombia abort opp til uke 24. Aktivistgrupper som kjemper for abortrettigheter, som faller under fellesbetegnelsen «den grønne bølgen», feiret utenfor den colombianske høyesterettsdomstolen med fest og grønne flagg. De blir nå ett av tre land i Latin-Amerika som de siste to årene har avkriminalisert abort, noe som feminister verden rundt ser på med tårer i øynene. Det var kanskje ikke den grønne bølgen vi håpet på, men likeså verdig! 

 

Paralympiske vinterleker

Den siste måneden har sett enda et olympisk mesterskap, nemlig de paralympiske vinterlekene. Norge har totalt håvet inn 7 medaljer, hvorav fire gull som alle gikk til samme person: Jesper Pedersen. Dette gjør han til den eneste utøveren i hele mesterskapet som har tatt fire gullmedaljer. Han lever mildt sagt opp til Gro Harlem Brundtlands kjente ordtak: «Det er typisk norsk å være god». Dette mesterskapet blir nummer 11 i rekken som startet i Sverige i 1976. Siden den første utgaven har de paralympiske vinterlekene blitt arrangert rett etter vinter-OL, og siden 1992 har mesterskapet også blitt holdt i samme by som vinter-OL. I år har vertsnasjonen Kina greid å ta hele 61 medaljer, så de har visst noen typiske norske trekk de også.

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist