Månedens debutant: Nelly Moar
Med omfattende erfaring innen jazz og RnB er Nelly Moar nå klar til å stå på egne bein. Over en kopp te på Vågal har vi snakket med månedens debutant om singeldebut, å vise sårbarhet i musikk og banale dilemma.
22. mars 2022

Med både utenlandsgig og norsk festival på tapetet skulle man ikke trodd at Nelly Moar slapp sin første singel for mindre enn én måned siden. Bak den ferske debuten som soloartist står en rekke samarbeidsprosjekt som har gjort henne til et kjent fjes i Bergens jazz- og RnB miljø. Når hun nå skal begi seg ut på sitt første soloprosjekt er det RnB som er den mest naturlige retningen å gå i.

– Jeg har nok funnet ut at RnB er den mest genuine musikken jeg kan lage uttrykksmessig, med litt variasjon. Én sang kan være av typen elektronisk pop-RnB, mens en annen kan bære mer preg av akustisk RnB, med elementer av soul og jazz, forteller Nelly Moar.

Avgangseleven ved Griegakademiet har hatt timeplanen full. Tidligere har hun vært med på et hiphop-prosjekt kalt Tribino. Med sin fars frijazzprosjekt, Whatever Happens Don’t Be Yourself, skal hun opptre på en jazzfestival i Sveits i april. 

Interessen for musikk, og spesielt jazz, har hun i stor grad sine musikalske aner å takke. Hennes far er jazztrommeslager, og introduserte 22-åringen for sjangeren i like tidlig alder som en aksjemegler ville introdusert barnet sitt for kryptovaluta. I tillegg var farmoren hennes en dyktig klassisk pianist i sin tid.

– Det har vært inspirerende å se min far drive med det som er hans lidenskap. Han har også vist meg at du ikke trenger å lage mainstream pop for å klare å leve av musikk.

 

Skotske aner og confidence boost

Moar har ikke bare musikalske aner. Koppen med te og melk som står fremfor henne avslører at hun også oppfyller den britiske stereotypien – hun er nemlig halvt skotsk. Kan man høre dette i musikken hennes?

– Overhodet ikke. Skotske artister synger heller ikke på skotsk, med mindre det er folkeviser eller noe lignende. Det er nok naturlig å synge med en mer nøytral aksent enn den jeg ville snakket med ellers, ler hun.

— Du trenger ikke lage mainstream pop for å klare å leve av musikk.

Sin egen musikk beskriver hun som glatt, selvsikker og feelgood. Det skal være noe som får enhver lytter til å føle en såkalt confidence boost. Men dersom du føler at verden er din østers en dag, trenger du ikke sky Moars låter av den grunn. Her kan du få både i pose og sekk.

– Hvis du føler deg sassy kan du høre på musikken min for å bringe det mer frem, og hvis du ikke føler deg så selvsikker kan låtene forhåpentligvis også hjelpe litt på det, sier Moar.

Også Moar kan få god selvfølelse av sine egne verk, både ved å lage og å høre på dem. Til tross for at mange av tekstene hun skriver virker oppstemte og positive er hun ikke nødvendigvis i denne sinnstilstanden når de blir skrevet. Hun mener det kan være noe nærmest terapeutisk i å få en slags «falsk selvtillit» i denne prosessen. Så er det jo viktig å lage musikk som en først og fremst syns er kul selv, poengterer hun.

– Hvis man ikke kan vibe til sin egen musikk, hva er da vitsen?

 

Bak kulissene til Nelly Moar

Med seg i produksjonskulissene har Moar en venn fra videregående, Sjur Folgerø, og produsenttrioen Spaceplug. Sistnevnte ble Moar og Folgerø kjent med etter å ha signert med plateselskapet Full Effekt Records i 2020. I studio har Moar erfart at det kan føles sårt å stille opp med et tilnærmet ferdig produkt for andre å rive i og forme videre på. I stedet foretrekker hun å møte kollegene sine med vagere forslag, ofte en tekstidé, som de sammen kan bygge videre på. Eventuelt kommer noen andre med et par akkorder eller en beat som de kan ta utgangspunkt i.

– Vi møtes og gjør alt sammen: Produksjon, lage melodier og skrive tekst. Den følelsen når du tenker «nå har vi noe» – det er så kick, det er så adrenalin. Alle er involvert i alt, og det er veldig kjekt, utdyper Moar.

Makkeren Folgerø møtte hun allerede på musikklinjen på videregående. I dag studerer de samme jazzbachelor, men med ulik fordypning. Man skulle nesten trodd at Griegakademiet utdannet ferdige musikere, men drømmen var aldri å bli artist ifølge Moar. Hun forteller at artistkarrieren startet på en hyttetur hun og Folgerø var på for halvannet år siden. Der laget de to demoer, som via fellesvenner nådde fram til Full Effekt Records.

– Det ble egentlig en naturlig prosess derfra. Det var aldri sånn at jeg tenkte «nå skal jeg bli artist». Min motivasjon har først og fremst alltid vært å drive med musikk av genuin interesse, forklarer Moar.

 

Singeldebut og insektanrop

Tilfeldigheter, skjebnen eller bare godt gammeldags hardt arbeid og dedikasjon? Uansett forklaring er Nelly Moar et navn å merke seg fremover. Debutsingelen Pick Up er første smakebit av en EP som skal slippes i starten av juni. RnB skal fungere som en rød tråd gjennom hele verket, og hun beskriver første låt som en «gøy og catchy bop». Tematikken i sangen er den tidløse «du-vil-videre-men-eksen-lar-deg-ikke-gå», dog med en feelgood vinkling.  

– Selv om temaet er litt kjipt vris teksten om til at i stedet for å synge «jeg er så lei meg, du lar meg ikke gå», så er teksten heller mer triviell, mer «jeg plukker fremdeles opp telefonen for deg jeg, haha», sier Moar.

Sangen din heter Pick Up. I den forbindelse har vi et noe banalt dilemma om det å ta telefonen: Hvem ville du tatt imot et anrop fra av Logan Paul og et insekt?

– Jeg hadde jo åpenbart tatt telefonen for et insekt. Insektene har jo ikke gjort noe fælt. De bare er der. Jeg har lyst til å høre hva som skjer i vepsebolene, om det er noe gossip om hva dronningbien har gjort, redegjør Moar.

Nelly Moar slipper sin andre singel den 25.mars etterfulgt av sin debut-EP i juni.

 

Sjekk ut singelen!

 

LES OGSÅ: Månedens debutant: Siste Skvadron