En pust i bakken
I en hektisk hverdag finner mange roen ved å dykke innover i seg selv. Er meditering og selvgranskning den nye mirakelkuren?
31. mars 2022

Da jeg var liten dro jeg og moren min alltid på steinmesser i den lokale idrettshallen i Moss. Under disse helgene var gymsalen forvandlet til en smeltedigel med alt fra geologer, arkeologer og naturinteresserte til steinerskolemødre, antivaksere og oss andre som likte smykker og ting som glitret. Nå som 2000-tallet er tilbake, blir plutselig dette tiårets tematikker relevante igjen. New Age, holisme, krystaller og energi har for alvor fått en oppsving de siste årene Det samme har selvrealisering og utvikling. Vi har tatt en pust i bakken med Fredrik Austad, veileder og kreativ strateg hos Snrgy Coaching, om meditering, holisme og synergier. 

 

Å finne roen

Vi får et par ord med Austad mens han er på hyttetur. Gjennom pikslene fra zoom-lenken utstråler han en stoisk ro og formidler at den perfekte måten å koble av på, handler om å signalisere til kroppen at nå er det pause. Derfor er det viktig å skifte omgivelser en gang iblant. 

Det er enda tidlig om morgenen, og han kan fortelle at den perfekte starten på dagen er helt avhengig av hva kroppen din signaliserer. 

– Jeg bruker som regel litt tid på å våkne opp, forteller Austad. 

Ivrig maner han frem et tog med hendene som sakte dras i gang og deretter får opp farten.  

– Jeg kan bruke opptil en time på å stå opp, tasse rundt, meditere og strekke meg når kroppen forteller meg at jeg må bevege meg. Det hjelper meg med å få energimeridianene og resten av kroppen i gang. 

Et kjapt internettsøk røper at vi finner energimeridianene på hver side av kroppen, og at de inngår i et intrikat system som frakter blod rundt i hele kroppen. Å balansere energiflyten og energifeltet i kroppen anses, blant de som praktiserer meridianterapi, som essensielt for å unngå sykdom og følelsen av ubehag. 

Austad forteller at han har ett fokus, til tross for at energinivåene kan variere fra dag til dag. Det er å høre etter hva kroppen trenger. 

– Jeg har gått i nok feller opp igjennom årene, forteller han. 

Frem til han sa opp for et par år siden jobbet Austad i et kommunikasjonsbyrå og skjønte ikke hvorfor han følte at noe manglet. 

– I den gamle jobben min gikk jeg på veggen flere ganger. Jeg spurte meg selv, «takler jeg ikke en vanlig jobb?» 

Etter dette måtte han ta to steg tilbake og spørre seg selv om dette virkelig var det han ønsket. Det handlet ikke om at han ikke klarte jobben, men at jobben ikke var for han. 

– Når man bruker mye tid og energi på noe som ikke føles helt rett er det naturlig at kroppen til slutt sier ifra, forteller han.

Likevel understreker han at alle er forskjellige. Noen klarer seg fint med et hektisk liv uten pauser, og det er man hjertelig velkommen til. For Austad har det vært viktig å etablere det rette ankeret, noe som man kan finne tilbake til. 

 

Synergier og holisme 

Tematikken beveger seg inn mot psykisk uhelse og bølgen av mentale helseproblemer som stadig vokser seg større. Austad mener at mye av dette kan bunne i at man ikke har gått dypt nok i seg selv og funnet ut hva man vil. Utbrenthet kan ofte komme av at man gjør noe man ikke ønsker over lang tid. Han mener det vil tære på i lengden å leve ut andres drømmer som ikke er ens egne.

– Det er så mange lag å dykke inn i. Man må finne de verktøyene som passer og tillate seg å bruke godt med tid, forteller Austad. 

Snrgy Coaching startet han i 2021 og navnet ble til ved en tilfeldighet. I gjennomgangen av visjonen for selskapet var det ett ord som var gjentagende, nemlig synergier. 

– Synergier kan knyttes til holisme og helhet. Det man tenker, de valgene man tar, hva man putter i kroppen sin og hvordan man behandler den. Summa summarum så utgjør dette livet ditt, forteller Austad. 

 

Et gjensyn med Human Potential Movement 

I en hektisk hverdag kan det virke absurd å skulle sette seg inn i åndeverden, månefaser, horoskop og krystallers helbredende effekt. Likevel har slike fenomener fått en stor oppblomstring, særlig under pandemien. Et gjensyn med 60-tallets Human Potential Movement og enkeltmenneskets potensiale er en av flere faktorer som Austad peker på. 

– I den gamle jobben min gikk jeg på veggen flere ganger. Jeg spurte meg selv, «takler jeg ikke en vanlig jobb?»

– Det kommer jo i bølger, men det fremstår som naturlig at vi begynner å se innover i oss selv jo mer vi utvikler oss. Mennesket har blitt en ressurs fremfor et enestående fantastisk individ. 

Austad forteller at deres bedrift, som tilbyr coaching og selvledelse, i stor grad får inn andre bedrifter og selskaper som ønsker guidet meditasjon for sine ansatte. Det ser han på som en positiv samfunnsutvikling. 

– Coaching og indre arbeid er anvendbart i alle typer arbeid hvor mennesker er involverte, uansett hva det er og hva du driver med, forteller han. 

Videre mener han at disse bedriftene gjør det bra på grunn av sine ansatte, og at deres ansattes psykiske helse er viktige der. 

 

Fra det spirituelle til det håndfaste

Holisme utøves på så mange områder, både det spirituelle, men også det mer håndfaste, forklarer Austad.

– La oss se på klimakrisen fra et holistisk ståsted. Da forstår man at de valgene du og jeg tar har en direkte innvirkning på alt som lever. Alt er i konstant interaksjon og du trenger ikke å være spirituell for å forstå dette, utdyper han. 

På spørsmål om han tror alle kan dra nytte av en veileder, nikkes det ivrig. 

– Ja, det tror jeg, svarer Austad. 

Å finne noen som kan se mer objektivt på livet anser han som essensielt. Livene våre er allerede farget av våre referanser. Da er det fint å ha en coach eller veileder som kan speile deg og hjelpe til med verktøy slik at man kan komme frem til en konklusjon selv, forklarer han. 

Det understrekes likevel at flere av verktøyene han bruker og måten han jobber på bunner i klinisk forskning samtidig som han anerkjenner det energiske og det spirituelle på lik linje.

Til ingens overraskelse er klientellet hos Snrgy coaching kvinnedominert. Det var mye kvinner i 40 årene, spesielt i starten, forteller Austad. I neste omgang ønsker de flere menn velkomne. 

– De må bare ta det neste steget, sier Austad. 

Han forteller at alle mennesker, uansett kjønn, har et indre liv og en mental helse som de må ta vare på. Den industrielle revolusjonen har for eksempel en maskulin energi, mens omsorg og empati har en feminin energi, forklarer Austad. Ingen av disse energiene er bedre enn noen andre, og han mener at vi trenger en balanse mellom begge for å skape harmoni i mennesket. 

Foto: Maria Gullseth

Hett eksamenstips

Austads tips til stressede studenter på vei inn i eksamensperioden er enkelt: Lag deg gode rutiner. Det er lettere sagt enn gjort, men han har et par triks i ermet. Å planlegge uken, er et av dem. 

– Du kan planlegge en god uke og være rigid, men det er også viktig at du tillater deg å skeie ut. Sett av tider til lesing og tider til hvile. Tillat deg å ta pauser og spør deg selv hva du trenger akkurat nå. 

 I tillegg mener han at det viktig å ha noen å snakke med. 

– Snakk med mennesker og få ting ut. Er du stresset, så snakk om det. Vi er nødt til å få ting ut av systemet. Da slipper man mye av den skumle opphopede energien som kan sette seg fast i kroppen, fortsetter han. 

Austad kommer med en siste oppfordring: 

– Last ned den meditasjonsappen du har tenkt på.

 

LES OGSÅ: Enter the grindset