Full sprint inn i Norges hiphop-verden
Da guttene i 06 Boys forstod sitt eget potensiale, var det ingen vei tilbake. Med streaming over millionen, og flere store konserter under beltet, er hiphop-dansebandet på vei mot de største scenene.
8. april 2022

For første gang på lenge har det gått en uke uten regn i Bergen by. Sikre vårtegn florerer i bybildet. Skaterne kickflipper utenfor rådhuset, Torgallmenningen er usynlig gjennom folkehavet og hvitveisen springer frem i byens grønne kriker og kroker. Kveldene er likevel fortsatt kalde. Da er det godt å ha noe å varme seg på, og i kveld er det 06 Boys fra Molde som skal skape behagelig temperatur. 

Kulturhuset i Bergen har tidligere gjestet navn som Röyksopp, Myra og Jonas V. Den allsidige kulturscenen i hjertet av Bergen sentrum passer guttene fra Molde som hånd i hanske. Med hiphop-beats inspirert av Tyler, the Creator, pop-melodier som smelter i sommersol og energi som går høyt og lavt, er det store forventninger til kveldens konsert. 

Vi møter 06 Boys i tredje etasje på Kulturhuset, i forkant av lydprøven til kveldens konsert. Gruppen består av lillebror Ivar og storebror Håvard Bjerkan, Erlend Skeid og Tommy Rykhus Johansen. De er ikledd stilfulle, men lite flashy plagg, store smil og har en avslappet holdning til kvelden.

Rykhus Johansen ruller dagens flybillett mellom fingrene. De har nettopp ankommet Bergen, etter to utsolgte konserter i Volda og Ålesund. På spørsmål om hvilken konsert som var best er meningene delte, men de poengterer at publikum var helt rå begge steder. Det lover godt for kveldens konsert. 

Lillebror Bjerkan engasjerer med publikum. Foto: Fride Sørensen

 

Positivt danseband

Hiphop-sjangeren har i alle år hatt et stempel som tøff og rufsete. Om en skulle gjettet, ut ifra utstråling og streite hilsener, hadde en aldri tenkt at gutta fra Molde driver med hiphop. 

– Å aktivt være positiv og glad, og ha det som uttrykk, sier Håvard Bjerkan om gruppens kollektive utstråling. 

Gjengen diskuterer norsk raps tilnærming til uttrykk og utstråling. Håvard Bjerkan synes at mye norsk rap tar seg selv veldig seriøst.

– Jeg føler at i Norge kjenner alle alle, og folk som er drittsekker kommer ikke langt, utdyper han.

Derfor fokuserer 06 Boys på å utelukkende være åpne og vennlige i sin tilnærming til bransjen og konserter. 

– Baseline er jo at vi vil gi noe positivt til folk, legger han til. 

Å være på en 06-konsert er akkurat slik. Det er varmt, intimt og positive vibber. 

Med stort fokus på livemusikk og underholdning, og flere store konserter under beltet, drømmer 06 om å nå Norges største scener. At de kaller seg for et hiphop-danseband bunner i at Skeid og Rykhus Johansen i mange år har danset hiphop. Nivået på dansetrinnene ble hevet flere hakk da gruppen inngikk et samarbeid med dansegruppen Quickstyle, som har koreografert både Karpe og BTS. Forventningene til 06 sine liveopptredener er derfor høye. 

Storebror Bjerkan vil gi noe positivt til folk. Foto: Fride Sørensen

Stripa 

I Molde by går hovedveien fra bykjernen og utover langs fjorden. Omringet av blå fjord og ruvende romsdalsalper, er det ikke vanskelig å bli inspirert. Denne strekningen kalles Stripa, og har, som hos mange andre moldensere, betydd et og annet for gutta i 06. 

– Stripa i Molde er liksom der du tar bilen når du kjeder deg, sier Rykhus Johansen.

Og kanskje har gutta kjeda seg litt, men det har resultert i studiotid og prosjekter. Etter million-suksessen «Sprint» i 2019, ga gruppen ut sin første EP Grå Peugeot i 2020. Prosjektet er inspirert av kjøreturer i en gammel, grå Peugeot. EPen er produsert av Skeid, og er lydmessig noe helt annet enn super-singelen «Sprint». Der «Sprint», produsert av brødrene Bjerkan, flyter på saltvann og slikker sol, går låtene på Grå Peugeot hardt, høyt og raskt. Litt som en grå gammel bil i hundre langs Stripa. 

Selv er Skeid usikker på hva som inspirerte produksjonen på EPen, men han har heldigvis gode medspillere. Storebror Bjerkan beskriver Skeid som en produsent med teft for undergrunn, litt særere sound og det trekkes linjer til en ung Tyler, the Creator. 

Krevende koreografi kan være slitsomt. Foto: Fride Sørensen

En sprint inn i Norges hiphop-verden 

Siden «Sprint» ble sluppet i 2019 har 06 Boys vært aktuelle i den norske hiphop-verden. En myk poplåt med innslag av rap om sommerflørter på mobilen og festligheter i Molde. Akkompagnert av en stilig musikkvideo som maler et romantisk bilde av hjembyen på sommerstid. 

I refrenget synger lillebror Bjerkan «i styrer skuta sånn at den ikke synk», på realt moldensermål. Han minnes tiden han skrev låten. Det var fem dager etter at fregatten Helge Ingstad sank. 

– Det var mitt perspektiv, at jeg styrer skuta, slik at den ikke synker, sier Ivar Bjerkan.

Videre går refrenget: «møter deg hver dag, men aldri for real». Han knytter det opp mot måten man snakker sammen på mobil, men aldri i virkeligheten. 

– Så, det er jo en kjærlighetslåt, konstaterer han. 

Han vipper på capsen og ser betenkt ut. Kanskje er det en tidligere sommerflørt han har i tankene. Det får vi bare spekulere i. For er det noe «Sprint» får frem hos lytteren, så er det akkurat det – følelsen av kjærlighet, savn og sommerflørter via mobilen. 

06 Boys har bevist at de kan styre skuta, og reisen videre er spennende. 

 

Hvor går reisen? 

Mange av låtene til 06 Boys maler bilder av ulike typer reising, om det er en sprint, i en grå Peugeot eller i en feberdrøm. 

Hvor går 06 reisen videre?

– Akkurat det vi holder på med nå er det som er drømmen. Det vi skal gjøre i dag. Det er liksom ikke en ting vi skal gjøre om 20 år, det er det vi gjør nå, sier Håvard Bjerkan. 

Gutta lever for livemusikk, og er meget fornøyd med tingenes tilstand. De er såpass fornøyd at de nesten føler de overpresterer. 

– Ja, vi har litt gli. Litt overprestering akkurat nå, ler Skeid. 

Han ser betenkt ut. 

– Eller, jeg synes jo egentlig ikke det, for jeg vet jo hva som kommer [av musikk]. Men på det som er ute, så er det litt overprestering, sier Skeid. 

Samtidig er gruppen selvsikre hva gjelder fremtiden. Med mange prosjekter fremover, og en sound finspikket for gode konsertopplevelser, er ambisjonene tydelige. 

– Vi vil bli Norges største og beste live-band, sier Rykhus Johansen. 

Da er det heller ikke så rart at på spørsmål om de helst vil ha god streaming eller spille live, roper gjengen unisont: live, live, live!

Publikum brøler høyt til «Sprint». Foto: Fride Sørensen

Ambisjoner, billetter og support

Å skulle bli Norges største og beste live-band er et hårete mål, men gjengen er klare på at ambisjonene har bein å gå på. De var forsiktige med å snakke høyt om de i starten, og brukte heller tid på å føle seg frem i den musikalske topografien. Nå føler gruppen seg selvsikre på eget ståsted, og har nok musikalsk kapital i sekken til å gi lyd til ambisjonene. 

Siden de slapp «Ikkje tenk på det» i 2018 har 06 Boys solgt ut omtrent overalt de har reist. De har spilt for et utsolgt Parkteateret, åtte tusen mennesker på Jugendfest og varmet opp for blant annet Dagny.

Under Moldejazz i 2021 krasjet nettsidene da billettene ble lagt ut for salg. 06 benytter anledningen til å rose hjembyen som en positiv og stolt by, og er evig takknemlig for støtten hjemmefra. 

– Det viser jo også at man gjør noe i riktig retning, når man får sånn umiddelbar støtte, påpeker Ivar Bjerkan. 

Rykhus Johansen forteller om venner som flyr fra respektive studiebyer for å se 06-konserter i hele landet. 

– De er så støttende. De er glad på våre vegne som kan gjøre det her.

Når vi avslutningsvis spør hva man kan forvente på en 06-konsert, er svaret unisont: 

– Noe nytt! 

 

PS: mysteriet som er navnet 06 Boys forblir, dessverre, et mysterium.

 

LES OGSÅ: Vibber og vår med Welhaven Kollektiv