Se og hør, her og nå #53
Det er lørdag, våren er her og alt er godt.
8. april 2022

Avis: Klassekampen/Bokmagasinet

Det er ikke ofte jeg kjøper avisen. Men når det er sol og varmt i Bergen, det er lørdag og man ikke skal på jobb, gjør jeg det av og til. Hvordan jeg oppdaget det husker jeg ikke, men hver helg har Klassekampen et innmari bra bilag om litteratur: Bokmagasinet. Noen utgaver er mer fengende enn andre, men alltid høy kvalitet. Bokmagasinet er fylt av lange, gode bokanmeldelser om andre bøker enn dem forlagene pusher i sjokkselgerne. Flinke folk skriver essays om hva som skjer i bokverdenen i inn- og utland. Til og med kryssord. Å kjøpe papiravis (for på en slik lørdag, hvor solen skinner, nytter ikke digitalutgaven) er ganske dyrt, men når man kan sitte på en benk i det grønne med solbriller på, er det verdt det. 

 

Te: C. Perch

Så kommer man naturligvis på at våren som opptrer i mars faktisk ikke er så varm likevel. Selv om det er sol, begynner det unektelig å bli litt kaldt på benken. Alle kaféene er selvfølgelig fulle. Om du klarer å snike til deg en plass på Godt Brød, kan du bestille en av mine favoritteer: A. C. Perch. Jeg foretrekker de sorte teene, som minner meg om helgeturer før 2020, fortauskaféer i Danmark og gode venner. De føles litt mer luksus enn vanlig Twinings, siden de kommer i trekantposer og gullbelagte tebokser. Og så er de rett og slett veldig gode. Så gjenstår det bare å se om du får balansert den breddfulle koppen med varmt vann, hentet teposen (som man på Godt Brød må hente selv), gå tilbake, spørre om melk, passe på at den nå enda fullere koppen ikke skvulper over, komme seg opp trappen og inn i hjørnet man hadde sett seg ut, før noen andre har kommet og tatt plassen din. 

 

Bok: Bookworm. A memoir of Childhood Reading av Lucy Mangan

Fridag er også lesedag for meg. Helst noe ingen har bedt meg om å lese på noen som helst måte, av en for meg ukjent forfatter, og som jeg tilfeldig har funnet i en glemt hylle i en bokbutikk. Og min favorittbok for tiden i denne sjangeren er Mangans essayistiske lille pocketbok om hvordan det er å være et bokelskende barn. Boken er bygget opp av flere kapitler som kronologisk tar for seg hvilke bøker som preget hennes barndom. Hun er vittig  når hun skildrer barndommens opplevelser, og gir meg den barnlige godfølelsen over bøker tilbake. 

 

Album: The King’s Speech av Alexandre Desplat

For å fortsette det rolige narrativet, kan det være fristende å dempe en lørdagsyr bergensbefolkning. Et av albumene som gir meg skikkelig vårfølelse er musikken til filmen The King’s Speech, skrevet av Alexandre Desplat. Desplat har også skrevet musikken til The Grand Budapest Hotel, Little Women og flere Harry Potter-filmer. Med andre ord: En komponist som er veldig god på å skape rett stemning. Den vakre og lette melodien som heter The Royal Household er en favoritt. Hvis du i tillegg har tilgang til en bysykkel og ikke har noen oppoverbakker på veien hjem… Det blir ikke mye bedre enn det. 

 

Oppskrift: Shortbread

Jeg baker sjeldent. Ikke bare har jeg et hybelkjøkken. Jeg gidder heller ikke sette himmel og jord i bevegelse for å lage mat jeg kan kjøpe på butikken. Men jeg har én oppskrift som kan gi selv den mest slitne, bakeleie student sårt tiltrengt mestringsfølelse. Shortbread. Passe søte, passe små kjeks, som smaker godt til te, kakao, og helt sikkert kaffe. Ingredienser? Litt smør, litt sukker og litt mel. Selv jeg har det i skapet. Bland sammen, form deigen til ønskede former og stek. Deretter kan man krype under dynen og strømme noe fint som kan avslutte dagen. Eller bare grue seg til søndagen og den, gudforby, nært forestående mandagen.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #52